381
Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Βουλή | Nikos Libertas / SOOC

Θεοδωρικάκος: Χρειάστηκαν 100 ημέρες διαβουλεύσεων, αλλά πετύχαμε τη συναίνεση

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2019, 09:52
Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Βουλή
|Nikos Libertas / SOOC

Θεοδωρικάκος: Χρειάστηκαν 100 ημέρες διαβουλεύσεων, αλλά πετύχαμε τη συναίνεση

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2019, 09:52

Επίπονο έργο που χρειάστηκε πάνω από τρεις μήνες χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος την προσπάθεια να συναινέσουν τα κόμματα στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων που πέρασε από τη Βουλή με την ιστορική πλειοψηφία των 288 «ναι».

Σε συνέντευξή του την Πέμπτη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στους συμβιβασμούς και τις ζυμώσεις που οδήγησαν στην έγκριση του νομοσχεδίου.

Οπως τόνισε «αυτό που πετύχαμε συμβολίζει την ανάγκη συναινέσεων σε θέματα που αφορούν εθνικά ζητήματα και αυτονόητα δημοκρατικά δικαιώματα. Τότε τη συναίνεση την επιδιώκουμε και την πετυχαίνουμε και είναι σπουδαίο που το καταφέρνουμε».

Πρόσθεσε πως όταν αποφασίστηκε να προχωρήσει η διαδικασία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, έπρεπε να ληφθεί η απόφαση αν η κυβέρνηση θα επιμείνει έως το τέλος στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου. «Ξέραμε ότι δεν θα ψήφιζε κανένας», είπε.

Θέλαμε 200 ψήφους, είπε ακόμη αναφερόμενος στο όριο των δύο τρίτων που βάζει το Σύνταγμα για την εφαρμογή από τις επόμενες (και όχι τις μεθεπόμενες) εκλογές. «Εμείς είχαμε 158. Με το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση, δύο κόμματα που από την αρχή είχαν θετική συνδρομή και την ίδια άποψη με εμάς, φτάναμε τις 190 ψήφους», σημείωσε ο υπουργός.

Η διαδικασία των διαβουλεύσεων με τα κόμματα ήταν «πολύ επίπονη προσπάθεια», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος που «κράτησε τουλάχιστον 100 ημέρες». Πρόσθεσε ότι προσωπικά ο ίδιος αλλά και η ΝΔ, επιθυμούσαν «να έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν όλοι οι Ελληνες πάνω στη Γη», αλλά εάν δεν προχωρούσε με συναίνεση η διαδικασία κανένας δεν θα ψήφιζε και θα είχαμε τέσσερα ακόμη χρόνια χαμένα.

«Μου λένε: το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο; Απαντώ ότι έχει νερό μέσα. Αν δεν το ψηφίζαμε δεν θα είχε ούτε μια σταγόνα», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Σε ερώτημα για τις επικρίσεις ότι μπορεί να έγιναν υπερβολικοί συμβιβασμοί, ο υπουργός είπε ότι κατά τη γνώμη του ήταν αρκετά ικανοποιητικοί και έφερε ως παράδειγμα ότι όσοι Ελληνες είναι στο εξωτερικό έως 30 ετών, θα ψηφίσουν χωρίς προϋποθέσεις.

Σχετικά με τη διαδικασία της ψήφου των ελλήνων του εξωτερικού, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει τα πάντα για να ψηφίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

«Θα βάλουμε παντού εκλογικά τμήματα, όπου καταφέρουμε, προσπαθώντας να είμαστε όσο το δυνατό πιο κοντά στους Έλληνες που έχουν δηλώσει ότι θέλουν να ψηφίσουν. Θα  κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε σάρκα και οστά στη ρύθμιση που ψηφίσαμε», είπε.