561
Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Θεοδωρικάκος: Eγκλημα η κατάσταση με τα απορρίμματα σε όλη την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2019, 11:04
Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Θεοδωρικάκος: Eγκλημα η κατάσταση με τα απορρίμματα σε όλη την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2019, 11:04

«Έγκλημα που απειλεί την υγεία των πολιτών και την εθνική οικονομία» χαρακτήρισε ο Υπουργός Εσωτερικών την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους χώρους απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα.

Ιδιαίτερα για την Αττική η κατάσταση είναι εκρηκτική αφού ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει περιθώρια μέχρι το τέλος τους έτους.

«Το πρόβλημα (σ.σ. των απορριμμάτων) αφορά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στην Αττική λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Επίσημη γνωμοδότηση του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής βεβαιώνει ότι τα περιθώρια στον ΧΥΤΑ της Φυλής έχουν εξαντληθεί και η διάρκεια ζωής του εκτιμάται μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για ένα έγκλημα που απειλεί την υγεία των πολιτών και την εθνική οικονομία. Από τις 13 περιφέρειες της χώρας ως τώρα μόνο σε δύο (στη Δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο) έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα μέσω ΣΔΙΤ. Πρέπει ανάλογες λύσεις να υπάρξουν παντού. Ο κ. Πατούλης έχει αναλάβει να προτείνει λύση την οποία η κυβέρνηση θα συνδράμει για να μπορέσει να αντιμετωπισθεί αυτό το μείζον πρόβλημα που αφορά την υγεία των κατοίκων της Αττικής, αλλά και την οικονομία μας, μιας και επηρεάζει τον τουρισμό που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας. Το ίδιο πρέπει να γίνει σε όλες τις περιφέρειες και όλους τους δήμους. Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα μέσα στην τετραετία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Επίσης διαβεβαίωσε για τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει μπροστά με την παραγωγή έργου ενώ ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι η ΝΔ δεν θα αφήσει να σβηστεί από τη μνήμη των πολιτών «η χαμένη τετραετία», η αλήθεια για το πρώτο εξάμηνο του 2015 αλλά και «η άθλια σκευωρία της Novartis».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε στρατηγική αμηχανία. Ο κ. Τσίπρας είναι σε καταφανή αντίθεση με το DNA του κόμματός του. Θέλει να ξεφύγει αλλά δεν μπορεί. Και γίνεται ένα με τον Πολάκη και τον πολακισμό. Προσπαθεί να σβήσει από τη μνήμη των Ελλήνων, τη χαμένη τετραετία του, την οποία επιχειρεί να ωραιοποιήσει. Μια τετραετία με ψέματα, φόρους, οικονομική καταστροφή και εθνικές απώλειες. Εμείς προχωράμε μπροστά, αλλά δεν ξεχνάμε. Όπως δεν ξεχνούν και οι Έλληνες. Οι πολίτες θέλουν να μάθουν την αλήθεια και για το τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015 και για την άθλια σκευωρία της Novartis» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τονίζει δε, με αφορμή την ψήφιση της διάταξης για την κυβερνησιμότητα των δήμων, πως η κυβέρνηση στηρίζει την Αυτοδιοίκηση, «θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση που θα είναι πυλώνας ανάπτυξης, υποδοχής των επενδύσεων και διευκόλυνσής τους, άρα ενίσχυσης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, βελτίωσης των υπηρεσιών και της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Επισημαίνει ακόμη πως η ρύθμιση που έφερε έχει την αποδοχή όλων των φορέων της Αυτοδιοίκησης και προσθέτει: «Είναι και ζήτημα στοιχειώδους δημοκρατικής λειτουργίας και ορθολογισμού, ο δήμαρχος που έχει λάβει το 50%+1 των ψήφων να μπορεί να ασκήσει την πολιτική για την οποία εξελέγη, από τους πολίτες».

Πάντως, καλεί προσωπικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος ώστε να μην απειλείται η κυβερνησιμότητα.

«Αν ο κ. Τσίπρας θέλει στοιχειωδώς να πείσει ότι ενδιαφέρεται ρεαλιστικά να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία, θα πρέπει να ξεφύγει από την ιδεοληπτική εμμονή της απλής αναλογικής, να παραδεχθεί ότι δεν έχει κανένα νόημα και να συζητήσουμε το εκλογικό σύστημα που συνδυάζει την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα», επισημαίνει ο υπουργός, καταλήγοντας πως η κυβέρνηση «θα κάνει τα πάντα για να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού. Πιστεύω ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική δύναμη που να αρνηθεί στους Έλληνες, όπου κι αν ζουν, να ψηφίσουν από τον τόπο στον οποίο κατοικούν».