339
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας | ΕΡΤ

Θεοδωρίδου: Πράσινο φως για τρίτη δόση σε ηλικιακές και επαγγελματικές ομάδες

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2021, 18:40
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας
|ΕΡΤ

Θεοδωρίδου: Πράσινο φως για τρίτη δόση σε ηλικιακές και επαγγελματικές ομάδες

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2021, 18:40

Τη σημασία του εμβολιασμού των παιδιών επισήμανε για ακόμα μία φορά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας.

Η κυρία Θεοδωρίδου εμφανίστηκε καθησυχαστική για το θέμα των αλλεργιών που επικαλούνται πολλοί πολίτες και φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού.

Οπως είπε, σε έρευνα που έγινε στο Ισραήλ, φάνηκε ότι το 98% των ανθρώπων που είχαν ήδη αυξημένο κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης, δεν είχαν καμία αντίδραση στο εμβόλιο του κορονοϊού.

Ειδικά για τις αλλεργικές αντιδράσεις με το εμβόλιο της Pfizer, η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι είναι 4,7 ανά 1 εκατομμύριο πολίτες.

Τρίτη δόση

Για την τρίτη δόση, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι η Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει θετικά για ανοσοκατασταλμένους, διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα άνω των 60 ετών σε διάστημα έξι έως οκτώ μηνών μετά τη δεύτερη δόση.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι και άλλες επαγγελματικές ή κοινωνικές ομάδες μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την τρίτη δόση, μεταξύ των οποίων και οι υγειονομικοί. Ωστόσο, δεν υπάρχει προς το παρόν μια τέτοια απόφαση.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι διαμένοντες σε οίκους φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και όσοι είναι άνω των 60 ετών, μπορούν να κάνουν την τρίτη δόση ακόμη και τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Ωστόσο, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα ραντεβού της τρίτης δόσης ανοίγει αύριο μόνο για τους ανοσοκατασταλμένους.

Πάνω από 11 εκατομμύρια δόσεις

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε ότι ξεπεράσαμε τις 11 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, ενώ σημείωσε ότι οι περισσότεροι που κλείνουν ραντεβού πρώτης δόσης, είναι άτομα κάτω των 35 ετών.

Παράλληλα, ανέφερε ότι περισσότεροι από 16.000 ανήλικοι έχουν εμβολιαστεί τις τελευταίες μέρες.

Ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικία
  • 40–44 ετών 65,5%  με τα ραντεβού στο 66,3%
  • 35–39 ετών 58,5%  με τα ραντεβού στο 59%
  • 30–34 ετών 58% με τα ραντεβού 59%
  • 25–29 ετών 57%  με τα ραντεβού 58%
  • 18–24 ετών 48%  με τα ραντεβού στο 49%
  • 15–17 ετών 25%  με τα ραντεβού στο 26,5%
  • 12–14 ετών 13% με τα ραντεβού στο 14,5%

Οσον αφορά το εύρος της σχολικής ηλικίας, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, έχουν συνολικά εμβολιαστεί 140.000παιδιά από 12 έως 17 ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News