405
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι οι συστάσεις για τον εμβολιασμό γίνονται σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα αλλά και το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας | ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / InTimeNews

Θεοδωρίδου: Οσοι θέλουν να κάνουν τέταρτη δόση, να ζητήσουν τη γνώμη του γιατρού τους

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2022, 18:27
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι οι συστάσεις για τον εμβολιασμό γίνονται σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα αλλά και το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας
|ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / InTimeNews

Θεοδωρίδου: Οσοι θέλουν να κάνουν τέταρτη δόση, να ζητήσουν τη γνώμη του γιατρού τους

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2022, 18:27

Διευκρινίσεις σχετικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, στους πολίτες από 30 έως και 60 ετών, έδωσε το απόγευμα της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ).

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, στις 3 Μαΐου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε τα δεδομένα και είχε συστήσει τον εμβολιασμό με τέταρτη δόση σε άτομα άνω των 70 ετών, σε άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άνω των 60 ετών, με υποκείμενα νοσήματα.

«Αυτό έγινε διότι λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και της ανοσιακής διαφυγής, της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και της συμπεριφοράς των πολιτών, τα κρούσματα τον τελευταίο καιρό αυξήθηκαν. Ευτυχώς, όμως, λόγω κυρίως του εμβολιασμού, οδηγούν σε μικρό αριθμό νοσηλειών», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Ακολούθως, η ΕΕΕ αποφάσισε στις 27 Ιουνίου να συστήσει την τέταρτη δόση σε άτομα άνω των 70 ετών και σε άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, σε άτομα άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα και σε πολίτες από 30 έως 60 ετών.

«Η δόση αυτή αναμένεται να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλειών», είπε η κυρία Θεοδωρίδου, και συνέστησε το εμβόλιο στις ευάλωτες ομάδες.

Αναφορικά με τα άτομα ηλικίας μικρότερης των 60 ετών, η ΕΕΕ επισημαίνει, όπως τόνισε η ίδια, ότι το όφελος είναι προσωρινώς περιορισμένο.

«Ωστόσο, συνεκτιμώντας την ασφάλεια των εμβολίων, η επιτροπή συμφωνεί να προτείνεται ο εμβολιασμός, εφόσον το επιλέξουν οι πολίτες και μετά τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους», όπως ξεκαθάρισε.

Η ίδια επανέλαβε ότι οι συστάσεις για τον κορονοϊό γίνονται σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες, την παγκόσμια πορεία του κορονοϊού, αλλά και το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας.

«Η τέταρτη δόση δεν αφορά τον υγιή πληθυσμό από 30 έως 60 ετών, όμως υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα, γι’ αυτό και θα πρέπει να μιλήσουν με τον θεράποντα ιατρό τους» ξεκαθάρισε πάντως η ίδια.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριο Θεμιστοκλέους, στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί 21.090.000 εμβολιασμοί, ενώ 7.910.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 75,3% του γενικού πληθυσμού και 84,9% του ενήλικου.

Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 75,2% επί του γενικού πληθυσμού και 85,7% του ενήλικου πληθυσμού.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη ή αναμνηστική δόση, έχουν πραγματοποιηθεί 5.811.000 εμβολιασμοί, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 80,14% των δικαιούχων, ενώ για τους άνω των 60, το ποσοστό ξεπερνά το 60%.

Αναφορικά με τη δεύτερη αναμνηστική δόση (τέταρτη), δήλωσε ότι στα άτομα άνω των 60 ετών έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 332.000 εμβολιασμοί και υπάρχουν άλλα 40.000 μελλοντικά ραντεβού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...