271
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. | ΕΡΤ

Θεοδωρίδου: Ισως να μη χρειαστεί τρίτη δόση του εμβολίου

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2021, 18:29
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ.
|ΕΡΤ

Θεοδωρίδου: Ισως να μη χρειαστεί τρίτη δόση του εμβολίου

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2021, 18:29

Εκτενή αναφορά στις δόσεις του εμβολίου έκανε το απόγευμα της Τρίτης κατά την τακτική ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Οπως είπε η ομότιμη καθηγήτρια, επιφανείς επιστήμονες εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι ίσως και να μην απαιτηθεί στο μέλλον και τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, καθώς τα αποτελέσματα των εμβολίων είναι πολύ καλύτερα από αυτά που περιμέναμε.

«Η ανοσιακή ανταπόκριση με τις δύο δόσεις διαρκεί περισσότερο από την αρχική εκτίμηση που υπήρχε», τόνισε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής. Ωστόσο, τα αποτελέσματα και οι κατευθυντήριες οδηγίες θα προκύψουν από τις κλινικές μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η ίδια συμπλήρωσε ότι η δεύτερη δόση είναι καθοριστική, καθώς όπως έχει φανεί στη Βρετανία, καλύπτει και τη βρετανική μετάλλαξη, ενώ όσοι έχουν κάνει μόνο τη μία δόση, δεν καλύπτονται πλήρως.

Την ίδια στιγμή αναφέρθηκε στη δεύτερη δόση του εμβολίου με AstraZeneca και συνέστησε, για ακόμη μία φορά, οι πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση με αυτό το εμβόλιο, να κάνουν και τη δεύτερη.

«Σε 20 από τις 27 χώρες της ΕΕ που συστήνεται στο πρόγραμμα εμβολιασμού το AstraZeneca, γίνεται σύσταση να πραγματοποιείται με το ίδιο εμβόλιο και η δεύτερη δόση, αφού οποιοσδήποτε κίνδυνος είναι ελάχιστος», είπε.

Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα χορήγησης ενός άλλου τύπου εμβολίου, συνέχισε. Ομως αυτή η πρακτική είναι ακόμη υπό μελέτη και έτσι δεν υπάρχει ούτε έγκριση ούτε άδεια για χορήγηση ετερόλογων εμβολίων, όπως τόνισε.

«Καμία δεύτερη δόση δεν πρέπει να χαθεί και κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος. Το τείχος προστασίας πρέπει να υψωθεί και τη σκυτάλη την πήραν στα χέρια τους οι νέοι από 18 έως 28 ετών και πρέπει να κάνουν το καλύτερο δυνατό, διότι ο χρόνος τρέχει», κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...