311
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. | INTIMENEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Θεοδωρίδου: Ενα ύποπτο περιστατικό θρόμβωσης σε 346.000 δόσεις AstraZeneca στη χώρα μας

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2021, 18:27
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ.
|INTIMENEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Θεοδωρίδου: Ενα ύποπτο περιστατικό θρόμβωσης σε 346.000 δόσεις AstraZeneca στη χώρα μας

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2021, 18:27

Καθησυχαστική εμφανίστηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, απέναντι στην έντονη ανησυχία που έχει προκληθεί και στη χώρα μας από πιθανές παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca.

Οπως δήλωσε η καθηγήτρια, στη χώρα μας έχει καταγραφεί μόνο ένα πιθανό επεισόδιο, το οποίο ακόμη διερευνάται αν μπορεί να σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Οπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση των 6 μ.μ. τη Δευτέρα, στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 346.000 δόσεις με το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Από πλευράς επιδημιολογικής, με τα στοιχεία που υπάρχουν, αλλά δεν είναι πλήρη, φαίνεται ότι το σύνδρομο είναι πιο συχνό σε γυναίκες κάτω των 55 ετών. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί και μελετά όλα τα στοιχεία σχετικά με το θέμα, και τα αξιολογεί και κατευθύνει τις ενέργειές της. Ο μηχανισμός των περιστατικών είναι παρόμοιος με αυτόν που προκαλεί τη θρομβοπενία μετά τη χορήγηση ηπαρίνης», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Ως τώρα, στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 11,8 εκατομμύρια δόσεις έχουν διαπιστωθεί 30 περιστατικά. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων έχει καταγράψει ύστερα από 9,2 εκατομμύρια δόσεις, 44 περιπτώσεις με θρομβοεμβολικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με την ΕΜΑ, δεν έχει τεκμηριωθεί αιτιολογική συσχέτιση, ωστόσο η Υπηρεσία συνεχίζει την έρευνα και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει νέο πόρισμα.

Νέες οδηγίες

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, έχουν δημιουργήσει οδηγίες γι’ αυτόν τον λόγο. «Προσοχή, οι οδηγίες δεν πρέπει να δημιουργήσουν πανικό και άγχος και ο λόγος που αναγράφονται είναι η έγκαιρη ενημέρωση», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Οι υγειονομικοί, σε περιπτώσεις που εμφανίζονται εντός 28 ημερών μετά τον εμβολιασμό, θα πρέπει να συμπληρώνουν κίτρινη κάρτα και νέες οδηγίες, που θα δημοσιοποιηθούν την Τρίτη.

Οι πολίτες, όταν έχουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, θωρακικό άλγος, κάποιο νευρολογικό συμπτώματα, πονοκέφαλο που επιμένει πάνω από τέσσερις ημέρες, και μελανιές, να ενημερώνουν τον γιατρό τους.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην έγκαιρη αντιμετώπιση και υπάρχει θεραπεία, κατέληξε η ίδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...