568
Η Βασιλική Θάνου μετά την παράδοση της πρωθυπουργίας από τον Αλέξη Τσίπρα τον Αύγουστο του 2015, στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου. Τώρα η τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα βρίσκεται καθημερινά στο Μαξίμου | SOOC

Οργή αντιπολίτευσης για τον διορισμό Θάνου στο γραφείο Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2017, 09:44
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/07/2017, 11:20
Η Βασιλική Θάνου μετά την παράδοση της πρωθυπουργίας από τον Αλέξη Τσίπρα τον Αύγουστο του 2015, στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου. Τώρα η τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα βρίσκεται καθημερινά στο Μαξίμου
|SOOC

Οργή αντιπολίτευσης για τον διορισμό Θάνου στο γραφείο Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2017, 09:44
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/07/2017, 11:20

Η τοποθέτηση της τέως προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου σε άμισθη θέση του νομικού γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού προκαλεί την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία κάνει λόγο για «σκοτεινά σχέδια» εκ μέρους της κυβερνητικής πλευράς.

Η Νέα Δημοκρατία τονίζει ότι «η ανάληψη των καθηκόντων της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του κ. Τσίπρα από την μέχρι πριν από μερικές ημέρες πρόεδρο του Αρείου Πάγου κυρία Θάνου, είναι μια μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία μας.

» Αποδεικνύεται έμπρακτα ότι για αυτήν την Κυβέρνηση δεν υφίσταται στην πράξη καμία έννοια διάκρισης των εξουσιών. Οι κραυγές αγωνίας των δικαστών και των εισαγγελέων δεν συγκινούν την παρέα του Μαξίμου.

» Στην αγωνία τους να “εξυπηρετήσουν” και να “εξυπηρετηθούν” δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα.

» Η συνέχιση των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη δυναμιτίζει το ίδιο το δημοκρατικό Πολίτευμα της χώρας και αγγίζει πια τα όρια της θεσμικής εκτροπής.

» Η Νέα Δημοκρατία, όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν θα τους το επιτρέψουμε. Θα σταθούμε απέναντι στα σκοτεινά τους σχέδια».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης επισημαίνει ότι η τοποθέτηση εντείνει τις ανησυχίες για την πορεία της χώρας.

Οπως προσθέτει, το Ποτάμι είχε αντιμετωπίσει την κυρία Θάνου σαν όργανο της κυβέρνησης, επιλογή για την οποία «αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένο».

Σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα liberal.gr αναφέρει:

«Η μετακίνηση της κυρίας Θάνου από τη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου στη θέση της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του κ. Τσίπρα εντείνει τις ανησυχίες μας για το πού οδηγείται η χώρα. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχουν κανένα όριο αυτοσυγκράτησης και αδιαφορούν εντελώς για αυτό που αποτελεί θεμέλιο μιας δημοκρατικής πολιτείας, δηλαδή την διάκριση των εξουσιών.

»Το Ποτάμι αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένο για το γεγονός ότι αντιμετώπισε εδώ και καιρό την κυρία Θάνου όχι ως ανώτατη δικαστικό αλλά ως όργανο της κυβέρνησης. Είναι θλιβερό ότι υπάρχουν δικαστές -ευτυχώς λίγοι ελπίζουμε- που είναι έτοιμοι να δώσουν γη και ύδωρ στην εκτελεστική εξουσία κυνηγώντας θέσεις, αδιαφορώντας για το κακό που προκαλούν στην δικαιοσύνη και τα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπουν στην κοινωνία».

Επιπλέον σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ, ο κ. Θεοδωράκης σχολίασε ότι το μήνυμα Θάνου στους δικαστές είναι ένα: «“Συνεργάσου και δεν θα χαθείς”. Σήμερα στο γραφείο του Τσίπρα, αύριο στην προεδρία ενός οργανισμού».

Σε σχόλιο του στο Twitter ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος μιλά για «σημείο παρακμής».

Για το ίδιο ζήτημα, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σε δηλώσεις του στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό έκανε λόγο για «τεράστιο σφάλμα, το οποίο στέλνει ένα πολύ κακό μήνυμα στην κοινωνία».

Πρόσθεσε ότι «η Δικαιοσύνη πρέπει να αποφεύγει να δίνει την εντύπωση ότι εξοφλεί γραμμάτια» και υπογράμμισε ότι «η Δικαιοσύνη δεν πρέπει μόνον να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται».

Πυρά και από δικαστικούς

Η τοποθέτηση της κυρίας Θάνου έχει προκαλέσει αντίδρασης και ενός του δικαστικού σώματος.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, σε δηλώσεις στον ΣΚΑΪ επανέφερε παλαιότερη πρότασή του για απαγόρευση σε δικαστικούς λειτουργούς να αναλαμβάνουν παρόμοια αξιώματα πριν περάσουν τρία χρόνια από την συνταξιοδότηση τους.

Αντεπίθεση Παπαγγελόπουλου

Από κυβερνητικής πλευράς ήταν ο αναπληρωτής υπουργός, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, που εξαπέλυσε νέα αντεπίθεση δηλώνοντας ότι ουσιαστικά η Δικαιοσύνη δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες.

Απαντώντας στην ανακοίνωση – καταπέλτη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι οι υπεύθυνοι της Ένωσης Εισαγγελέων έχουν μια επιστημονική αποστολή, ωστόσο η διάθεσή τους είναι κυρίως αντιπολιτευτική και συνδικαλιστική.

Διερωτήθηκε μάλιστα «Δεν τους προβληματίζει η κατρακύλα της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη;» και υποστήριξε: «Δεν αποτελεί πρόβλημα η αλήθεια, αλλά το κουκούλωμα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...