1424
Ο Μάρτιος έκλεισε με 1.700.000 εμβολιασμούς, ακριβώς όπως είχε πει ο Πρωθυπουργός | Facebook/Marios Themistocleous

Θεμιστοκλέους: 69 νησιά με ανοσία μέχρι το τέλος του μήνα – οι εμβολιασμοί σώζουν τους 80+

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2021, 17:27
Ο Μάρτιος έκλεισε με 1.700.000 εμβολιασμούς, ακριβώς όπως είχε πει ο Πρωθυπουργός
|Facebook/Marios Themistocleous

Θεμιστοκλέους: 69 νησιά με ανοσία μέχρι το τέλος του μήνα – οι εμβολιασμοί σώζουν τους 80+

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2021, 17:27

«Το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης είναι το μεγαλύτερο υγειονομικό εγχείρημα που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην πατρίδα μας». Αυτό λέει ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Είναι μια συνέντευξη που αναλύει τα καλά, τα δύσκολα και τα κακά του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας, του περίφημου προγράμματος «Ελευθερίας».

Ο κ. Θεμιστοκλέους περιγράφει στην Πέννυ Μπουλούτζα δύο βασικούς στόχους για αυτόν τον μήνα:

1ον Από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στόχος μας είναι να ξεπερνάμε τους 55.000 εμβολιασμούς τη μέρα, ώστε στο τέλος του μήνα να φτάσουμε 1,5 εκατ. εμβολιασμούς συνολικά. Για την Ιστορία, το Σάββατο 3 Απριλίου έγιναν 52.860 εμβολιασμοί (35.835 πρώτης δόσης και 17.025 δεύτερης).

2ον Μέχρι τέλος Απριλίου σε 69 νησιά με πληθυσμό έως 5.000 κατοίκους θα έχουμε εμβολιάσει το σύνολο των κατοίκων που το επιθυμούν.

Επίσης τονίζει ότι βρισκόμαστε εντός στόχων για το τρίμηνο. Ο κ. Θεμιστοκλέους σημειώνει ότι ο Μάρτιος έκλεισε με περίπου 1,7 εκατ. εμβολιασμούς, όπως ακριβώς είχε πει ο Πρωθυπουργός τον περασμένο Φεβρουάριο στη συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά —και όχι, πάντως, με 1,7 εκατ. εμβολιασμένους όπως εν τη ρύμη του λόγου είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του στη Βουλή την Παρασκευή.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας εξηγεί και τον λόγο που δεν γίνονται εμβολιασμοί κατ’ οίκον. «Από κάθε φιαλίδιο λαμβάνουμε 5-10 δόσεις οι οποίες πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε χρονικό διάστημα 3-6 ωρών, ενώ κάποιες εταιρείες δεν επιτρέπουν ούτε τη μεταφορά των εμβολίων μετά τη διάτρηση του φιαλιδίου», λέει.

Και εξηγεί, με ένα εντυπωσιακό στατιστικό δεδομένο, πώς ο εμβολιασμός σώζει. Από την Πρωτοχρονιά, εξηγεί, καταγράφηκαν 1.039 θάνατοι λόγω κορονοϊού στην ηλικία 80-84, εκ των οποίων οι 925 —δηλαδή ποσοστό 89%— αφορούσε σε ανθρώπους ανεμβολίαστους. Από τους άλλους θανάτους οι 86 είχαν κάνει μόνο την 1η δόση ενώ 28 είχαν κάνει και τις δύο δόσεις…

Επίσης παίρνει αποστάσεις από τα όσα δηλώνουν αρμόδιοι και μη για κατά προτεραιότητα εμβολιασμούς των εργαζόμενων του τουριστικού κλάδο —το ανακοίνωσε μόλις το Σάββατο ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης (εδώ).

«Η μόνη επαγγελματική ομάδα που έχει προτεραιοποιηθεί είναι η ομάδα των εκπαιδευτικών και αν το επιτρέψουν τα τότε δεδομένα θα επανεξετάσουμε την στρατηγική μας» απαντά ο κ. Θεμιστοκλέους.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

-Ο Μάρτιος έκλεισε με 1.700.000 εμβολιασμούς, ακριβώς όπως είχε πει ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη του τον Φεβρουάριο. Πιο συγκεκριμένα 1.092.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με μία δόση 608.000 έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση ενώ  το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανέρχεται στο 10,4 %. Το πιο σημαντικό είναι ότι σε όλες σχεδόν τις ηλικιακές ομάδες η συμμετοχή ξεπερνάει το 60% χαρακτηριστικά στην ηλικιακή ομάδα 75-79 το 75% είτε έχει εμβολιαστεί ήδη, είτε έχει κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, ενώ σε καθημερινή βάση εντάσσονται και … οι «αργοπορημένοι» από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στόχος μας είναι να ξεπερνάμε τους 55.000 εμβολιασμούς τη μέρα, ώστε στο τέλος του μήνα να φτάσουμε 1,5 εκατ. εμβολιασμούς συνολικά.

-Ο εμβολιασμός είναι το ισχυρότερο όπλο κατά της πανδημίας χωρίς καμία αμφιβολία. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία στους 80-84 ετών όπου έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση το 50% ενώ το άλλο 50% είναι ανεμβολίαστο. Δηλαδή είναι δύο ίσες αριθμητικά υπο-ομάδες. Από 1/1/2021 έχουν καταγραφεί 6.351 κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα 80-84. Τα 5.027 από αυτά δεν είχαν εμβολιαστεί ενώ 1.324 κρούσματα είχαν εμβολιαστεί αλλά δεν είχαν προλάβει να κάνουν τη 2η δόση. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι καταγράφηκαν 1.039 θάνατοι λόγω κορονοϊού, εκ των οποίων οι 925 – δηλαδή ποσοστό 89% -αφορούσε σε ανθρώπους ανεμβολίαστους! Από τους άλλους θανάτους οι 86 είχαν κάνει μόνο την 1η δόση ενώ 28 είχαν κάνει και τις δύο δόσεις.

-Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν είμαστε μακριά από αυτό τον στόχο. Ο προγραμματισμός μας είναι μέχρι αρχές Μαΐου να έχουν εμβολιαστεί όσοι πολίτες επιθυμούν από την ηλικία 60 και άνω καθώς και τα άτομα με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Εντός Μαΐου θα εμβολιαστούν τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου άρα μπορούμε να πούμε ότι τέλος Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όσοι είναι πιο ευάλωτοι στη νόσο. Μέχρι τέλος Απριλίου υπολογίζουμε ότι περισσότεροι από 2,4 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και θα έχουμε χτίσει το πρώτο μεγάλο τείχος ανοσίας. Ακολούθως οι εμβολιασμοί θα προχωρήσουν τον Ιούνιο στο γενικό πληθυσμό με πολύ μεγάλες παραλαβές εμβολίων.

-Καταρχάς είμαστε αισιόδοξοι ότι και στην ομάδα 65-69 θα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή. Ανάλογα με τα προγραμματισμένα ραντεβού για τον μήνα Απρίλιο και τις επιβεβαιωμένες παραδόσεις θα ανοίξουμε την πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείσουν ραντεβού οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου. Υπολογίζουμε ότι αυτό θα γίνει το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου.

-H Johnson & Johnson έχει δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων για το δεύτερο τρίμηνο. Στη χώρα μας αναλογεί 1,2 εκατ. και βάσει του πλάνου που μας έστειλε η εταιρεία η κατανομή θα είναι 70.000 για τον Απρίλιο, 300.000 για τον Μάιο και περίπου 920.000 για τον Ιούνιο. Με βάση την στρατηγική της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την προτεραιοποίηση, μέχρι και την ολοκλήρωση των εμβολιασμών της ομάδας νοσημάτων υψηλού κινδύνου δεν θα αλλάξει ο σχεδιασμός. Στη συνέχεια η μόνη επαγγελματική ομάδα που έχει προτεραιοποιηθεί είναι η ομάδα των εκπαιδευτικών και αν το επιτρέψουν τα τότε δεδομένα θα επανεξετάσουμε την στρατηγική μας.

«Οσο δύσκολο να είναι επιχειρησιακά τόσο μεγαλύτερη είναι η υπερηφάνεια μας όταν «κηρύσσουμε» κάποιο νησί “Covid free”»

-Με βάση τον σχεδιασμό μέχρι τέλος Απριλίου σε 69 νησιά με πληθυσμό έως 5.000 κατοίκους θα έχουμε εμβολιάσει το σύνολο των κατοίκων που το επιθυμούν. Στα υπόλοιπα 25 νησιά μας άνω των 5.000 κατοίκων υπάρχουν μόνιμα εμβολιαστικά κέντρα με συνεχή εφοδιασμό και ο εμβολιασμός ακολουθεί το πρόγραμμα της υπόλοιπης χώρας. Για να αντιληφθείτε τη δυσκολία αυτή της διαδικασίας, για τον μέχρι τώρα εμβολιασμό στα νησιά απαιτήθηκαν 746 αποστολές, αλλά θα ήθελα να τονίσω εδώ ότι όσο δύσκολο να είναι επιχειρησιακά τόσο μεγαλύτερη είναι η υπερηφάνεια μας όταν «κηρύσσουμε» κάποιο νησί «Covid free».

-Ο κατ’ οίκον εμβολιασμός δεν εφαρμόζεται μέχρι στιγμής σε σχεδόν  καμία χώρα της ΕΕ λόγω αντικειμενικών δυσκολιών στη διαχείριση των εμβολίων. Από κάθε φιαλίδιο λαμβάνουμε 5-10 δόσεις οι οποίες πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε χρονικό διάστημα 3-6 ωρών, ενώ κάποιες εταιρείες δεν επιτρέπουν ούτε τη μεταφορά των εμβολίων μετά τη διάτρηση του φιαλιδίου. Εμείς εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες ώστε να εμβολιαστούν τα άτομα με κινητικά προβλήματα που αδυνατούν να μεταφερθούν σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο και  είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρούμε κάποια λύση στο επόμενο διάστημα.

-Μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί ένα πολύ υψηλό ποσοστό ιατρικού προσωπικού μεγαλύτερο του 75% και ένα χαμηλότερο ποσοστό νοσηλευτικού προσωπικού. Τα ποσοστά αυτά αυξάνονται σταδιακά, καθώς περνά ο χρόνος αλλά εδώ θέλω να τονίσω ότι ο εμβολιασμός αναμφίβολα είναι τόσο θέμα ατομικής- ηθικής ευθύνης, όσο και κοινωνικής ευθύνης κάθε πολίτη όπως και κάθε υγειονομικού.  Δεν επιβάλλεται, αλλά επιλέγεται από εμάς τους ίδιους ως το αντίδοτο στην πανδημία και το εισιτήριο για την «Ελευθερία». Η πίεση έχει αυξηθεί και στα νοσοκομεία και στο ΕΣΥ και στο υγειονομικό προσωπικό που σηκώνει το βάρος αυτής της πανδημίας. Η Πολιτεία σέβεται και στηρίζει το υγειονομικό προσωπικό, έθεσε εξ αρχής βασική προτεραιότητα τον εμβολιασμό του και γι’ αυτό κάθε άτομο από το υγειονομικό προσωπικό, που είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, μπορεί να εμβολιαστεί άμεσα αν το αποφασίσει.

-Το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης είναι το μεγαλύτερο υγειονομικό εγχείρημα που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην πατρίδα μας. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σχεδιάστηκε και υλοποιείται υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου Υγείας και με τη συμβολή της Προεδρίας της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των Ενόπλων δυνάμεων, καθώς και των εταιρειών του ιδιωτικού τομέα . Από 1 Απριλίου λειτουργούν περισσότερα από 1.000 εμβολιαστικά κέντρα σε 460 διαφορετικά σημεία, με πάνω από 5.000 άτομα να εργάζονται παράλληλα:  3.500 από το Υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, 500 από τις ένοπλες δυνάμεις, 500 από την Πολιτική Προστασία και την Ελληνική Αστυνομία, 500 από τις εταιρείες αποθήκευσης και διανομής καθώς και από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πιστεύω ότι σε αυτό το διάστημα κριθήκαμε και συνεχίζουμε να κρινόμαστε από τους πολίτες. Λαμβάνουμε υπόψη πολύ σοβαρά τις παρατηρήσεις, καταγράφουμε τις ατέλειες του συστήματος και του σχεδιασμού και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια σε καθημερινή βάση για να γινόμαστε καλύτεροι και να βελτιώνουμε το σχέδιο μας.Θα ήθελα να κλείσω με ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα που αφιλοκερδώς και υπό τη μορφή δωρεάς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην επιχείρηση «Ελευθερία» και στην ελληνική κοινωνία. Κυρίως όμως θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά και να συγχαρώ στο προσωπικό που με το μέγιστο επαγγελματισμό κάνει το καθήκον του και αυτό πιστεύω γίνεται αντιληπτό από τους πολίτες που φτάνουν στα εμβολιαστικά κέντρα, λαμβάνουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Οι πολίτες αυτοί μας ανταμείβουν με το χαμόγελο τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...