336
Φιαλίδια του υποψηφίου εμβολίου της AstraZeneca ετοιμάζονται στο Ινστιτούτο Σέρουμ της Ινδίας | REUTERS /Francis Mascarenhas

The Lancet: Το εμβόλιο της AstraZeneca θα χρειαστεί περισσότερες δοκιμές

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2020, 20:50
Φιαλίδια του υποψηφίου εμβολίου της AstraZeneca ετοιμάζονται στο Ινστιτούτο Σέρουμ της Ινδίας
|REUTERS /Francis Mascarenhas

The Lancet: Το εμβόλιο της AstraZeneca θα χρειαστεί περισσότερες δοκιμές

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2020, 20:50

Τα πρώτα αποτελέσματα του υποψήφιου εμβολίου για τον κορονοϊό, που επιβεβαιώνουν όσα ισχυρίζονται οι εταιρείες και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, δημοσιεύτηκαν την Τρίτη στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

Τα δεδομένα προέρχονται από τους επιστήμονες της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, και επιβεβαιώνουν τον αρχικό ισχυρισμό τους ότι «το εμβόλιο έχει συνολική αποτελεσματικότητα 70%», γράφει η Washington Post. Ωστόσο, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κι άλλες κλινικές δοκιμές, ώστε το εμβόλιο να αποδείξει όσα υπόσχεται.

Ενα από τα βασικά δεδομένα που θα πρέπει να τεκμηριωθεί, είναι το πόσο αποτελεσματικό είναι σε άτομα άνω των 55 ετών, μία κρίσιμη ομάδα πληθυσμού, καθώς τα βαριά περιστατικά και οι περισσότεροι καταγεγραμμένοι θάνατοι αφορούν τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Επιπλέον, οι ερευνητές ακόμη προσπαθούν να καταλήξουν στο ποια ακριβώς είναι η κατάλληλη δοσολογία, για την παραγωγή περισσότερων αντισωμάτων, κάτι που αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Οπως είχε ήδη ανακοινωθεί, η ενδιάμεση ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στις κλινικές μελέτες (εδώ), αφορούσε εθελοντές οι οποίοι έλαβαν είτε τις δύο κανονικές δόσεις του εμβολίου και η αποτελεσματικότητα ήταν 62,1% ή τη μισή πρώτη δόση ακολουθούμενη από κανονική δόση και αποτελεσματικότητα έφτασε στο 90%.

Αποκαλύπτεται επίσης ότι οι εθελοντές της δεύτερης ομάδας με την υψηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ήταν λιγότεροι του 6% του συνόλου των εθελοντών της τρίτης και τελικής φάσης των κλινικών δοκιμών.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στο The Lancet, από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτει αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70,4%. Η αποτελεσματικότητα υπολογίστηκε με βάση δεδομένα από 11.636 εθελοντές από τη Βρετανία και τη Βραζιλία, σύμφωνα με το Associated Press.

Τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης ανάλυσης της φάσης 3 κατέδειξαν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου Covid-19 και ότι προστατεύει από σοβαρές λοιμώξεις και νοσηλεία.

Oπως ανακοίνωσε η εταιρεία AstraZeneca εν αναμονή των εγκρίσεων από τις ρυθμιστικές αρχές, έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στη διαδικασία παραγωγής με τις δυνατότητές της να φτάνουν έως και τα 3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021. Το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί υπό κανονικές συνθήκες ψύξης, δηλαδή από 2 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...