433
Μία εικόνα από το lenta.ru, το πρωί της Δευτέρας με τους αντιπολεμικούς τίτλους των δύο δημοσιογράφων, πριν τους κατεβάσουν οι προϊσταμένοι τους |

Θαρραλέοι ρώσοι δημοσιογράφοι δημοσίευσαν αντιπολεμικές ειδήσεις για τον «παρανοϊκό δικτάτορα» Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2022, 15:54
Μία εικόνα από το lenta.ru, το πρωί της Δευτέρας με τους αντιπολεμικούς τίτλους των δύο δημοσιογράφων, πριν τους κατεβάσουν οι προϊσταμένοι τους
|

Θαρραλέοι ρώσοι δημοσιογράφοι δημοσίευσαν αντιπολεμικές ειδήσεις για τον «παρανοϊκό δικτάτορα» Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2022, 15:54

Περίσσιο θάρρος είχαν δύο ρώσοι δημοσιογράφοι, που εργάζονται σε ένα «πουτινικό» ειδησεογραφικό site, στη Μόσχα, και το οποίο γέμισαν με αντιπολεμικά άρθρα τη Δευτέρα.

Την ημέρα που η Ρωσία γιόρτασε την 77η επέτειο από τη νίκη των Συμμάχων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, o 30χρονος Ιγκόρ Πολιακόφ και ένας συνάδελφός του προχώρησαν σε μία πράξη αντίστασης στο Κρεμλίνο, αλλάζοντας τις ειδήσεις της ημέρας και τις πανηγυρικές φωτογραφίες από την Κόκκινη Πλατεία με ειδήσεις για τις θηριωδίες του πολέμου στην Ουκρανία.

Στα κείμενα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφερόταν ως «ένας θλιβερός παρανοϊκός δικτάτορας» που ευθύνεται «για τον πιο αιματηρό πόλεμο του 21ου αιώνα».

«Επρεπε να το κάνουμε. Θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε όλους σήμερα, ανήμερα της Ημέρας της Νίκης, ότι οι παππούδες μας πολέμησαν για την ειρήνη», είπε ο Πολιακόφ στον Guardian.

«Η Ημέρα της Νίκης δεν είναι για τον πόλεμο. Αμαχοι πεθαίνουν, ειρηνικές γυναίκες και παιδιά πεθαίνουν στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την προπαγάνδα που ακούμε, αυτό δεν θα σταματήσει. Δεν μπορούσαμε πια να το υπομένουμε αυτό. Ηταν το μόνο σωστό πράγμα που μπορούσαμε να κάνουμε», είπε ο ρώσος δημοσιογράφος.

Ο Πολιακόφ, επιχειρηματικός ρεπόρτερ στο Lenta, μαζί με τη συνάδελφό του Αλεξάνδρα Μιροσνίκοβα, δημοσίευσαν περισσότερα από 40 κείμενα που επέκριναν το Κρεμλίνο για αυτά που κάνει στην Ουκρανία. Τα άρθρα έμειναν στον αέρα του site για λίγη μόνο ώρα πριν τα κατεβάσουν.

Το Lenta είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημοσιογραφικά site στη Ρωσία με 200 εκατ. επισκέπτες τον μήνα, και μέρος της προπαγάνδας του Κρεμλίνου. Ανήκει στον δημοσιογραφικό όμιλο Rambler, ο οποίος είχε αγοραστεί από την μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της Ρωσίας, τη Sberbabk, η οποία βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Μερικοί από τους τίτλους των άρθρων που δημοσίευσαν οι δύο συντάκτες ήταν «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ψέματα για τα σχέδια της Ρωσίας στην Ουκρανία», «Ο ρωσικός στρατός αποδείχθηκε ότι είναι ένας στρατός από κλέφτες» και «Η Ρωσία εγκαταλείπει τα πτώματα των στρατιωτών της στην Ουκρανία».

Οπως είπε ο Πολιακόφ, οι δύο δημοσιογράφοι βρήκαν τις πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές στο Ιντερνετ, τις οποίες δεν τους επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουν λόγω της αυστηρής λογοκρισίας στο Μέσο.

Οι δύο δημοσιογράφοι δημοσίευσαν και μία επιστολή προς τους αναγνώστες, στην οποία γράφουν: «Μην φοβάστε, Μην μένετε σιωπηλοί! Αντισταθείτε! Δεν είστε μόνοι, υπάρχουν πολλοί σαν εμάς! Το μέλλον είναι δικό μας!».

Ο Πολιακόφ είπε στον Guardian ότι ανησυχεί πλέον για την ασφάλειά του. Σύμφωνα με τη νομοθεσία μπορεί να αντιμετωπίσει κατηγορίες για τη διασπορά «ψευδών ειδήσεων» και ποινή φυλάκισης μέχρι 15 χρόνια. Ηδη, 46 άτομα έχουν κατηγορηθεί για αυτό στη Ρωσία, και τα 14 είναι στη φυλακή.

«Φυσικά φοβάμαι. Δεν ντρέπομαι να το παραδεχθώ. Αλλά ήξερα τι έκανα και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...