453
Μια από τις περιοχές του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου ο οποίος κινδυνεύει με ολική καταστροφή εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών | Shutterstock

Θα σώσουν τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο με… γιαούρτι

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2020, 16:45
Μια από τις περιοχές του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου ο οποίος κινδυνεύει με ολική καταστροφή εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών
|Shutterstock

Θα σώσουν τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο με… γιαούρτι

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2020, 16:45

Τα βακτήρια που υπάρχουν στο προβιοτικό γιαούρτι παρέχουν όπως φαίνεται προστασία στα κοράλλια από τις συνέπειες που έχουν στην υγεία τους οι κλιματικές αλλαγές. Ερευνητές αναζητούν τα κοράλλια που ανταποκρίνονται καλύτερα στην λήψη αυτών των βακτηρίων για να τα τοποθετήσουν σε περιοχές κοραλλιών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και κινδυνεύουν με ολική καταστροφή.

Ανάμεσα στα θύματα των κλιματικών αλλαγών είναι τα κοράλλια για τα οποία η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων όπου ζουν λειτουργεί τοξικά. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και τα εντυπωσιακά όσο και κρίσιμα για την θαλάσσια ισορροπία οικοσυστήματα που αναπτύσσονται εκεί καταστρέφονται με ταχείς ρυθμούς. Οι επιστήμονες προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν κάποιες λύσεις για την διάσωση και προστασία των κοραλλιών αλλά προς το παρόν δεν έχει προκύψει κάποια.

Στο τραπέζι έχουν πέσει πολλές ιδέες τα τελευταία χρόνια και ερευνητικές ομάδες διεξάγουν πειράματα με διαφόρων ειδών μεθόδους και υλικά για να διαπιστώσουν αν εμποδίζουν την καταστροφή των κοραλλιών. Ανάμεσα στις ερευνητικές ομάδες που αναζητούν λύσεις για την προστασία των κοραλλιών είναι μια του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times οι ερευνητές έκαναν μια πολύ ενδιαφέρουσα όσο και απρόσμενη ανακάλυψη αφού διαπίστωσαν ότι αυτό που μπορεί να βοηθήσει τα κοράλλια είναι το γιαούρτι! Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές τροφοδότησαν κοράλλια με μικρο-οργανισμούς παρόμοιους με αυτούς που υπάρχουν στο προβιοτικό γιαούρτι. Όπως αποδείχτηκε, αυτοί οι μικρο-οργανισμοί απέτρεψαν την εμφάνιση του αποκαλούμενου «θερμικού στρες» που προκαλείται στα κοράλλια από την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων. Το θερμικό στρες προκαλεί τον αποχρωματισμό των κοραλλιών, την αποκαλούμενη λεύκανση, που αποτελεί ένα είδος «οστεοπόρωσης» και οδηγεί τελικά στον θάνατο τους.

Τα βακτήρια που υπάρχουν στο προβιοτικό γιαούρτι ωφελούν όπως αποδεικνύεται όχι μόνο τον οργανισμό των ανθρώπων αλλά και των κοραλλιών

«Παρείχαμε στα κοράλλια ορισμένους ευεργετικούς μικρο-οργανισμούς και ήταν σαν να τα ταΐζαμε με προβιοτικό γιαούρτι γεμάτο με ωφέλιμα βακτήρια. Στις αναλύσεις που κάναμε διαπιστώσαμε ότι η υγεία των κοραλλιών που είχαν φάει τα προβιοτικά ήταν πολύ καλύτερη από εκείνη των κοραλλιών που δεν είχαν φάει. Πρόκειται για μια συναρπαστική ανακάλυψη η οποία φαίνεται ότι ενισχύει πολύ την ικανότητα επιβίωσης των κοραλλιών σε συνθήκες στρες και τα βοηθά να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή» αναφέρει η Ρακέλ Πιξότο, μέλος της ερευνητικής ομάδας που θέλει τώρα να κάνει το επόμενο βήμα κάνοντας πειράματα όχι σε εργαστηριακές συνθήκες αλλά σε προσομοιωμένο θαλάσσιο περιβάλλον.

Στόχος των ερευνητών είναι να εντοπίσουν τα είδη των κοραλλιών που τα προβιοτικά (ζωντανά βακτήρια και ζυμομύκητες) λειτουργούν θετικά πάνω τους και στην συνέχεια να τα τοποθετήσουν στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, στην Αυστραλία. Το 50% του υφάλου αυτού έχει καταστραφεί και είναι θέμα λίγου μόνον χρόνου για να έλθει η ολική καταστροφή του αν δεν βρεθεί τρόπος να προστατευτούν τα κοράλλια από τις κλιματικές αλλαγές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...