212
Ενας πυροσβέστης βάζει φωτιά σε ξερόκλαδα περιμετρικά της πυρκαγιάς. Η μέθοδος αντιπύρ, ή backfire είναι η κατάσβεση της φωτιάς με τη φωτιά, και χρησιμοποιείται ευρέως σε ΗΠΑ και Αυστραλία | Shutterstock

Θα σβήνουμε τη φωτιά με τη φωτιά

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2021, 19:30
Ενας πυροσβέστης βάζει φωτιά σε ξερόκλαδα περιμετρικά της πυρκαγιάς. Η μέθοδος αντιπύρ, ή backfire είναι η κατάσβεση της φωτιάς με τη φωτιά, και χρησιμοποιείται ευρέως σε ΗΠΑ και Αυστραλία
|Shutterstock

Θα σβήνουμε τη φωτιά με τη φωτιά

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2021, 19:30

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού  και η κλιματική κρίση  φέρνουν αλλαγές στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να αλλάξει δομές, μεθόδους, πτητικά μέσα και πρόσωπα στον τομέα της δασοπυρόσβεσης, όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής».

Τα επικείμενα μέτρα είναι τα εξής:

  • Η δημιουργία ειδικού σώματος δασοκομάντος, 500 ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών, που θα επιχειρούν μέσα στο δάσος πριν η πυρκαγιά φτάσει στο οδικό δίκτυο. Η προκήρυξη θα γίνει το φθινόπωρο.
  • Η εισαγωγή της μεθόδου ελεγχόμενης καύσης, του λεγόμενου αντιπύρ, για την οποία θα ζητηθεί η συνδρομή της Αυστραλίας.
  • Η χρήση drones και τρακτόρων για τον εντοπισμό και την κατάσβεση πυρκαγών στα πρώτα τους στάδια.
  • Η μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο υπουργείο Περιβάλλοντος, υπό τη Γενική Διεύθυνση Δασών, από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις που αναφέρονταν στο υπ. Εσωτερικών.
  • Ανακατατάξεις στην ηγεσία της Πυροσβεστικής πριν τη ΔΕΘ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνεται για τη φωτιά στην Ηλεία /ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σύμφωνα με την «Κ», ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι η αντιπυρική προετοιμασία αποδείχθηκε ανεπαρκής και ότι τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στη μάχη με τις φωτιές, επίσης δεν επαρκούν.

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν συχνά παρών στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής, μέχρι και τέσσερις φορές την ημέρα. Συνεχής ήταν -σε βάρδιες- η παραμονή επίσης των Γιώργου Γεραπετρίτη, Ακη Σκέρτσου και Θοδωρή Λιβάνιου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...