399
Υγειονομικοί στο Λονδίνο διανέμουν τεστ κορονοϊού που γίνεται στο σπίτι | REUTERS /Henry Nicholls

Θα κατακτήσει τον κόσμο η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού;

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2021, 22:14
Υγειονομικοί στο Λονδίνο διανέμουν τεστ κορονοϊού που γίνεται στο σπίτι
|REUTERS /Henry Nicholls

Θα κατακτήσει τον κόσμο η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού;

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2021, 22:14

Kυρίαρχο στέλεχος της πανδημίας σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να γίνει η βρετανική μετάλλαξη, σύμφωνα με την Σάρον Πίκοκ, επικεφαλής του Προγράμματος Γενετικής Παρακολούθησης της Βρετανίας

«Η νέα παραλλαγή του Κεντ, που είναι γνωστό και ως η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού, έχει σαρώσει τη Βρετανία και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αυτή που θα σαρώσει και τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε η ίδια στο BBC.

H δρ Πίκοκ εκτιμά ότι ο κορονοϊός ενδέχεται να συνεχίσει να παρουσιάζει νέες παραλλαγές ακόμη και 10 χρόνια μετά. Η βρετανική μετάλλαξη έχει ανιχνευθεί ήδη σε 50 χώρες. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 412 κρούσματα.

Το στέλεχος του Κεντ, όπως το αποκαλούν στη Βρετανία, που εντοπίστηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο, εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα και σύμφωνα με την καθηγήτρια Πίκοκ, «αυτό που μας απασχολεί τώρα είναι η μεταδοτικότητά του».

«Θα σταματήσουμε να ανησυχούμε είτε μόλις πάρουμε το πάνω χέρι (με εμβολιασμούς) ή όταν οι μεταλλάξεις του ιού πάψουν να είναι μολυσματικές, δηλαδή δεν θα προκαλούν νόσηση», συμπλήρωσε.

Η ίδια εξήγησε ότι είναι φυσιολογικό να μεταλλάσσονται οι ιοί και πως μόνο μικρός αριθμός στελεχών έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούν να τον κάνουν πολύ μεταδοτικό, να ξεφεύγουν από το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλούν σοβαρή νόσηση.

«Αυτά είναι τα στοιχεία που εξετάζουμε και ψάχνουμε. Συμβαίνουν εξαιρετικά σπάνια, αλλά πρέπει να εντοπίσουμε», τόνισε η δρ Πίκοκ, που υπήρξε και επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Λοιμώξεων της Βρετανίας.

Η γενετίστρια εκτίμησε επίσης ότι τα εμβόλια που υπάρχουν σήμερα καλύπτουν προς το παρόν τις υπάρχουσες μεταλλάξεις, τουλάχιστον στη Βρετανία.

Το Πρόγραμμα Γενετικής Παρακολούθησης της Βρετανίας αναλύει περίπου 30.000 τεστ την ημέρα, και τα δείγματα επιλέγονται τυχαία από το 5%-10% των θετικών τεστ. Στόχος τους είναι να εξεταστεί αν είναι δυνατόν κάθε πιθανό θετικό δείγμα.

Χωρίς ιδιαίτερη μετάδοση στα παιδιά

Παράλληλα, νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, αναφέρει ότι κατόπιν ελέγχου των αριθμών και των περιπτώσεων κρουσμάτων του κορονοϊού στη νοτιοανατολική Αγγλία, με επίκεντρο το King’s College Hospital στο Λονδίνο, δεν προκύπτει αυξημένη μετάδοση στα παιδιά λόγω της μετάλλαξης του Κεντ, η οποία επιστημονικά έχει καταχωρηθεί ως Β.1.1.7.

«Δεν έχουν εντοπιστεί στοιχεία σοβαρότερης ασθένειας στα παιδιά και τους νέους κατά το δεύτερο κύμα, κάτι που δείχνει ότι η μόλυνση με το στέλεχος Β.1.1.7 δεν οδηγεί σε ουσιαστικά διαφορετική κλινική πορεία από το αρχικό στέλεχος. Τα ευρήματα αυτά ταυτίζονται με τα προκαταρτικά εθνικά στοιχεία. Η σοβαρή Covid-19 παραμένει σπάνια μεταξύ των παιδιών και των νέων», αναφέρει η νέα βρετανική έρευνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...