625
Η χαμογελαστή, εδώ, Μαγκνταλένα Αντερσον, φαβορί για να διαδεχθεί τον πρωθυπουργό Στεφάν Λεβέν (αριστερά) | EPA/NILS PETTER NILSSON

Θα γίνει η Μαγκνταλένα Αντερσον η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας;

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2021, 00:30
Η χαμογελαστή, εδώ, Μαγκνταλένα Αντερσον, φαβορί για να διαδεχθεί τον πρωθυπουργό Στεφάν Λεβέν (αριστερά)
|EPA/NILS PETTER NILSSON

Θα γίνει η Μαγκνταλένα Αντερσον η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας;

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2021, 00:30

Η «καλύτερη υπουργός Οικονομικών στον κόσμο», όπως αποκάλεσε την Μαγκνταλένα Αντερσον ο Στέφαν Λεβέν, θεωρείται το φαβορί για τη θέση του απερχόμενου πρωθυπουργού της Σουηδίας.

Θα γίνει έτσι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας και θα δώσει ένα τέλος σε αυτή την «ντροπή» του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Σουηδίας, ότι δεν είχε ποτέ γυναίκα πρόεδρο, γράφει η Telegraph.

Με σπουδές στο Χάρβαρντ και πολύ χαρισματική, η «Μάγκντα» Αντερσον έχει πολλές συμπάθειες στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας και ο Λεβέν την προωθεί για αντικαταστάτριά του, στο κόμμα και στην κυβέρνηση, όταν αποχωρήσει από την πολιτική τον Νοέμβριο.

«Υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στα σουηδικά κόμματα για το ποιο θα σπάσει πρώτο την αντρική παράδοση στην πολιτική και ασκείται πίεση στους Σοσιαλδημοκράτες», λέει η  Ντρουντ Ντάλερουπ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.

Είναι το μεγαλύτερο φαβορί εδώ και δεκαετίες για τη θέση του προέδρου στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, προσθέτει η Εβα Στένμπεργκ, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Dagens Nyheter.

Η Σουηδία είναι η μόνη βόρεια χώρα χωρίς γυναίκα πρωθυπουργό. Η Νορβηγία προηγήθηκε πριν 40 χρόνια, η Φινλανδία πριν 20 και η Δανία πριν 10.

Η Αντερσον αποφεύγει να επιβεβαιώσει ότι είναι υποψήφια για τη θέση του Λεβέν, αλλά αυτό είναι το σύνηθες στη Σουηδία. Ομως, καλλιεργεί την υποψηφιότητά της από τον Μάιο, παρουσιάζοντας το νέο οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος με τίτλο «Ανακατονομή για Ισότητα», κλείνοντας το μάτι στην αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών.

Το θέμα είναι αν η Αντερσον μπορεί να υπερνικήσει, μεταξύ άλλων, τον σεξισμό που σημάδεψε άλλες τρεις υποψήφιες πρωθυπουργούς πριν από αυτήν.

Η Μόνα Σάλιν, χαρισματική πολιτικός στην δεξιά πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατικών, ήταν έτοιμη να πάρει τη θέση όταν το 1995 αλλά αναγκάστηκε να αποσυρθεί λόγω ενός οικονομικού σκανδάλου. Επέστρεψε δριμύτερη το 2007, έγινε αρχηγός του κόμματος και παραιτήθηκε το 2010, έξι μήνες αφού έχασε τις εκλογές.

Η Αννα Κίνμπεργκ Μπάτρα, το 2015, έγινε η πρώτη πρόεδρος του κεντροδεξιού Μετριοπαθούς Κόμματος, αλλά προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις μέσα στο κόμμα της όταν πρότεινε να συνομιλήσουν με την ακροδεξιά. Ο διάδοχός της, Ουλφ Κρίστερσον, το έκανε επανειλημμένα χωρίς κάποιος να διαμαρτυρηθεί. Στην αυτοβιογραφία της, το 2018, η Μπάτρα αναρωτήθηκε αν ένας άντρας στη θέση της θα προκαλούσε τόσες αντιδράσεις.

Η ίδια κατηγορήθηκε ότι δεν χαμογελάει αρκετά… ένα κλασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες πολιτικοί σε πολλές χώρες, όπως και η Κάμαλα Χάρις στις ΗΠΑ, την οποία έχουν κατηγορήσει ότι… γελάει πολύ. «Είσαι καταδικασμένη αν χαμογελάς και καταδικασμένη αν δεν χαμογελάς», λέει η Ντάλερουπ.

Η Μάγκντα Αντερσον κατηγορείται ότι… δεν χαμογελάει αρκετά… (EPA/Henrik Montgomery)

Ετσι και η Αντερσον, ως γυναίκα, βρίσκεται στο μικροσκόπιο των πολιτικών αναλυτών περισσότερο από ό,τι ένας άντρας συνάδελφός της. Οι σχολιαστές ήδη αναρωτιούνται αν είναι αρκετά χαμογελαστή, ως αντιστάθμισμα στην διαρκή κατήφεια του Λεβέν. Οι ίδιοι έχουν και την απάντηση, «όχι όσο πρέπει». Αντίθετα η Λένα Χάλενγκρεν, υπουργός Υγείας της Σουηδίας, το όνομα της οποίας επίσης αναφέρεται ως διαδόχου του Λεβέν, «είναι ηλιαχτίδα» σε σύγκριση με την Αντερσον, γράφει η Telegraph.

Η ξαφνική ανακοίνωση του Λεβέν για την αποχώρησή του τον Νοέμβριο, φαίνεται πως αιφνιδίασε πολλούς στο κόμμα του. Η Αντερσον έχει το δύσκολο έργο να πρέπει να κερδίσει τη στήριξη τόσο της πρώην Κομμουνιστικής Αριστεράς όσο και του Κεντρώου Κόμματος, για τον προϋπολογισμό τον Δεκέμβριο.

Ακόμα και αν εκλεγεί στην προεδρία των Σοσιαλδημοκρατών, η Αντερσον πρέπει να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο για τη θέση του πρωθυπουργού. Και πάλι θα είναι πρωθυπουργός μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2022, με θέματα όπως το μεταναστευτικό και τη βία των συμμοριών ψηλά στην ατζέντα, τα οποία δεν είναι στην ειδικότητά της. Είναι πολύ πιθανό μάλιστα, να χάσει τις εκλογές.

Η Ντάλερουπ, πάντως, λέει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να μη χρειαστεί να χαμογελάει περισσότερο η Αντερσον. «Θα παλέψω για το δικαίωμα των γυναικών να είναι πολιτικοί χωρίς να χρειάζεται να χαμογελούν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...