515
| REUTERS/Carlos Barria/File Photo SEARCH

Θα δικαστεί τελικά ο Τραμπ για τα αίσχη της 6ης Ιανουαρίου;

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2021, 12:25
|REUTERS/Carlos Barria/File Photo SEARCH

Θα δικαστεί τελικά ο Τραμπ για τα αίσχη της 6ης Ιανουαρίου;

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2021, 12:25

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε όπως αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο, αλλά η δεύτερη παραπομπή του παραμένει μια σοβαρή εκκρεμότητα. Και το ζήτημα είναι τι θα πράξουν οι γερουσιαστές, όσο απομακρυνόμαστε και από το τραύμα της εισβολής του όχλου στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. Τούτο διότι αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, μολονότι αναγνωρίζουν την ευθύνη του 45ου προέδρου των ΗΠΑ για τα όσα συνέβησαν, τάσσονται κατά ακόμα και της εκδίκασης του κατηγορητηρίου από τη Γερουσία, θεωρώντας ότι αυτή θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσει.

«Θεωρώ ηλίθια τη διαδικασία αυτή. Πιστεύω ότι θα είναι αντιπαραγωγική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάρκο Ρούμπιο, κορυφαίο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox. «Η χώρα είναι ήδη στις φλόγες και κάτι τέτοιο θα ρίξει λάδι στη φωτιά», πρόσθεσε ο Ρούμπιο, γερουσιαστής της Φλόριντα, που θεωρείται πιστός στον τέως πρόεδρο.

Με φόντο τις εκκλήσεις του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν για ενότητα, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι επισημαίνουν ότι αυτή η ιστορική δίκη θα επιτείνει τον «διχασμό». Μολονότι ακόμη και στελέχη που παραμένουν πιστά στον Τραμπ, όπως είναι ο Ρούμπιο, αναγνωρίζουν δημοσίως ότι ο Τραμπ «φέρει ένα μέρος της ευθύνης» για την εισβολή στο Καπιτώλιο, πολλοί θεωρούν ότι η δίκη του στη Γερουσία θα βλάψει τη χώρα. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές υποστηρίζουν επίσης ότι η διαδικασία είναι αντισυνταγματική και, με βάση αυτό, θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της δίκης.

Ο Τραμπ, ο οποίος τηρεί σιγήν ιχθύος αφότου τον απέκλεισε το Twitter και αφού μετακόμισε στην πολυτελή έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας, συνεχίζει να ασκεί ισχυρή επιρροή στο κόμμα. Και οι λίγοι Ρεπουμπλικάνοι που κατήγγειλαν τον ρόλο που διαδραμάτισε στις ταραχές επικρίνονται σφοδρά από τη βάση του κόμματος. Είναι όμως ελάχιστες οι πιθανότητες να τον καταδικάσουν, αφού λιγοστεύουν οι φωνές όσων ζητούν κάτι τέτοιο – όπως ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής της δίκης.

«Αν θέλουμε να ενωθεί η χώρα, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι είναι σημαντική η απόδοση ευθυνών, η αλήθεια και η δικαιοσύνη», είπε στο Fox, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να ψηφίσει υπέρ της ενοχής του Τραμπ για «υποκίνηση σε στάση».

Ο Ρόμνεϊ ήταν ο μόνος γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών που καταδίκασε τον Τραμπ στην πρώτη δίκη του, τον Φεβρουάριο του 2020, για την ουκρανική υπόθεση. Ο Τραμπ απαλλάχθηκε τότε από τη Γερουσία, που ελεγχόταν από τους Ρεπουμπλικάνους. Από την Τετάρτη, οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Γερουσία: έχουν 50 έδρες, όσες και οι Ρεπουμπλικάνοι και σε περίπτωση ισοψηφίας την καθοριστική ψήφο δίνει η Δημοκρατική αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις. Ωστόσο, για να καταδικαστεί ο Τραμπ χρειάζεται πλειοψηφία των δύο τρίτων, κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον 17 Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να τον κρίνουν ένοχο. Σήμερα φαίνεται δύσκολο να συγκεντρωθούν αυτές οι ψήφοι, μολονότι ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στο Σώμα, ο Μιτς ΜακΚόνελ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ψηφίσει υπέρ της ενοχής του Τραμπ.

Σε κάθε περίπτωση η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, σκοπεύει να καταθέσει άμεσα το κατηγορητήριο στη Γερουσία, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της διαδικασίας. Η δίκη δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τις 9 Φεβρουαρίου. «Εκτιμώ ότι θα ολοκληρωθεί πιο γρήγορα» από την πρώτη δίκη, που κράτησε 21 ημέρες, ανέφερε η Δημοκρατική βουλευτής Μάντλιν Ντιν, μία εκ των «κατηγόρων» του Τραμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...