480
«Ετοιμη να δεχθεί κόσμο η εκκλησία στο Τατόι», δήλωσε την Παρασκευή η υπουργός Πολιτισμού | InTime News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ποιοι «γαλαζοαίματοι» αναμένεται να δώσουν το «παρών» στην κηδεία

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2023, 17:18
«Ετοιμη να δεχθεί κόσμο η εκκλησία στο Τατόι», δήλωσε την Παρασκευή η υπουργός Πολιτισμού
|InTime News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ποιοι «γαλαζοαίματοι» αναμένεται να δώσουν το «παρών» στην κηδεία

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2023, 17:18

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονταν οι εργασίες στο Τατόι την Παρασκευή, τρεις ημέρες πριν από την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, καθώς, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, πρόκειται να «τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επισήμους από το εξωτερικό που θα παραστούν» στην τελετή, παρότι ο έκπτωτος μονάρχης θα ταφεί ως ιδιώτης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην κηδεία αναμενόταν να παρευρεθούν ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος Στ’ με τη σύζυγό του Λετίθια και τις κόρες τους, ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, η αδελφή του εκλιπόντος, επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, καθώς και ο ξάδερφος του Κωνσταντίνου, μέγας δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος. Πιθανή θεωρούνταν και η έλευση της βασίλισσας της Δανίας Μαργαρίτας.

Η οικογένεια του Κωνσταντίνου έχει στείλει προσκλήσεις, μεταξύ άλλων, στις βασιλικές οικογένειες της Σουηδίας, της Νορβηγίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας, ωστόσο μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής δεν είχε υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για τις αφίξεις.

Αντίστοιχα, άγνωστο παρέμενε το ποιος θα εκπροσωπήσει τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Ως πιθανό σενάριο θεωρείται η έλευση του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπα Γουίλιαμ, τον οποίο είχε βαφτίσει ο τέως βασιλιάς της Ελλάδας, μετέδωσε η ΕΡΤ.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα η κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία του Κωνσταντίνου από τον αντιπρόεδρό της, Παναγιώτη Πικραμμένο, και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Προηγουμένως είχε ανακοινωθεί ότι μόνο η κυρία Μενδώνη θα έδινε το «παρών» στην κηδεία, με αποτέλεσμα η παρουσία του κ. Πικραμμένου να ερμηνεύεται ως «αναβάθμιση» της κυβερνητικής παρουσίας στην τελετή, λόγω των αναμενόμενων αφίξεων των παραπάνω εστεμμένων και εκπροσώπων βασιλικών οικογενειών, μεταξύ των οποίων και αρχηγοί κρατών.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας (16/1) στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία περίπου 200 καλεσμένων – όσοι χωρούν στον ναό. Η σορός του τεώς βασιλιά θα βρίσκεται από τις 6 έως τις 10 το πρωί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου για όποιον επιθυμεί να αποτίσει φόρο τιμής. Μέλη της οικογένειας βρέθηκαν στη Μητρόπολη προκειμένου να ρυθμίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Επι ποδός θα βρίσκεται η Αντιτρομοκρατική και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρξουν στους δρόμους γύρω από τη Μητρόπολη, ενώ μέτρα προστασίας θα ληφθούν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά την άφιξη των επισήμων αλλά και γύρω από τα ξενοδοχεία όπου θα διαμένουν.

Ωστόσο, οι τελευταίες λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες όταν η οικογένεια θα ενημερώσει ποιοι θα παραστούν στη κηδεία του Κωνσταντίνου.

Υπενθυμίζεται ότι η ταφή του έκπτωτου μονάρχη θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του, στο Τατόι.

Αναφερθείσα στις προετοιμασίες στον χώρο, η κυρία Μενδώνη τόνισε (ΣΚΑΪ) πως «το κοιμητήριο ανήκει στο ελληνικό κράτος, επομένως η οποιαδήποτε μέριμνα ανήκει στο ελληνικό κράτος». Η εκκλησία στο Τατόι είναι συντηρημένη και έτοιμη να δεχθεί κόσμο, πρoσέθεσε.

Το κανάλι «Up Stories» και η «Μηχανή του Χρόνου» παρουσίασαν υλικό από της προετοιμασίες της Παρασκευής στο Τατόι, σε βίντεο που τραβήχτηκε με drones.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...