388
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αριστερά, και ο Εντι Ράμα κατά τη διάρκεια του γεύματος. Δεξιά διακρίνεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας | ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Γεύμα Μητσοτάκη και Ράμα με «μενού» την ΑΟΖ και την… Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2021, 17:48
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αριστερά, και ο Εντι Ράμα κατά τη διάρκεια του γεύματος. Δεξιά διακρίνεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας
|ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Γεύμα Μητσοτάκη και Ράμα με «μενού» την ΑΟΖ και την… Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2021, 17:48

Οι σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας σε όλα τα επίπεδα –με φόντο βεβαίως και την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ αλλά και την πανδημία– απασχόλησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Εντι Ράμα, στη συνάντηση που είχαν οι δυο τους στο σπίτι του Πρωθυπουργού.

Στο γεύμα παρακάθισαν ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση οι δύο πρωθυπουργοί εξέφρασαν ικανοποίηση για την σταθερή βελτίωση των διμερών σχέσεων. Συζήτησαν ακόμη για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, καθώς και για την πανδημία του κορονοϊού και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Ο Εντι Ράμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην οικία του Πρωθυπουργού στον Λυκαβηττό (ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ)
Νίκος Δένδιας και Εντι Ράμα στο υπουργείο Εξωτερικών (Twitter/@GreeceMFA)

Η επίσκεψη εργασίας του Εντι Ράμα στην Αθήνα –εκτός από το γεύμα στην οικία του κ. Μητσοτάκη, στο πρόγραμμα ήταν και μια κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον κ. Δένδια, όπου συζητήθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις και η ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας– είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον για τρεις λόγους:

Πρώτον, o αλβανός πρωθυπουργός είχε μόλις επισκεφτεί επισήμως και για δύο ημέρες την Αγκυρα όπου μεταξύ άλλων έγινε δεκτός από τον Ταγίπ Ερντογάν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ράμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Δένδια πριν το ταξίδι του στην Τουρκία και επέστρεψε από την Αθήνα αμέσως μετά αυτό το ταξίδι.

Δεύτερον, είναι η πρώτη επίσκεψη του Εντι Ράμα στην ελληνική πρωτεύουσα μετά τη συμφωνία του με τον κ. Δένδια τον περασμένο Οκτώβριο για την προσφυγή Αλβανίας και Ελλάδας στη Χάγη για το ζήτημα οριοθέτησης της ΑΟΖ. Αυτή η συμφωνία είχε κριθεί ως εξόχως σημαντική καθώς συνιστά αποδεικτικό των προθέσεων της Αθήνας για επίλυση διμερών διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο –ένα σαφές μήνυμα δηλαδή προς την Αγκυρα.

Τρίτον, γίνεται εν μέσω πανδημίας και ενώ η Αλβανία έχει ανάγκη βοήθειας από την ΕΕ ώστε να προμηθευτεί έναν επαρκή αριθμό εμβολίων. Η Κομισιόν έχει διαμηνύσει ότι θα βοηθήσει τρίτες χώρες ως προς αυτό το σημείο και το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την προσεχή εβδομάδα την Πορτογαλία, προεδρεύουσα της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...