427
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συζητά με την Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ | Twitter/Lena Argiri

Τετ α τετ και συμφωνία Τσακαλώτου – Λαγκάρντ για τα δάνεια του ΔΝΤ

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2019, 10:33
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συζητά με την Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ
|Twitter/Lena Argiri

Τετ α τετ και συμφωνία Τσακαλώτου – Λαγκάρντ για τα δάνεια του ΔΝΤ

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2019, 10:33

Για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρόωρη μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ ενημέρωσε τη γενική διευθύντρια του Ταμείου ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, το βράδυ της Παρασκευής.

Το τετ α τετ με την κυρία Λαγκάρντ πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου, παρουσία του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε πως η Ελλάδα επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. και έχει επιτόκιο 5,1%. Το συνολικό χρέος της χώρας μας στο Ταμείο είναι 9,8 δισ.

Οπως μετέδωσε η Λένα Αργύρη, ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, η «σιδηρή κυρία» του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι συμφωνεί και είπε στον κ. Τσακαλώτο πως «είμαστε ικανοποιημένοι με αυτή την εξέλιξη».

Το Reuters ανέφερε πως η Ελλάδα προσβλέπει στην επίτευξη συμφωνίας αυτό το σαββατοκύριακο για την πρόωρη αποπληρωμή περίπου των μισών δανείων που έλαβε από το ΔΝΤ, σε μια προσπάθεια ελάφρυνσης της εξυπηρέτησης χρέους.

Τα δάνεια από το ΔΝΤ έχουν επιτόκιο περίπου 5% και τώρα είναι πιο ακριβά από τη χρηματοδότηση από τις αγορές, στις οποίες τα 10ετή ομόλογα είναι περίπου στο 3,3%, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Η αποπληρωμή του ΔΝΤ θα συμφωνηθεί αυτό το σαββατοκύριακο» είπε υψηλόβαθμος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο οποίος μίλησε στο Reuters στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσινγκτον.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η Γερμανία και η Ολλανδία αντιδρούν σε αυτή την κίνηση, επειδή ανησυχούν ότι το ΔΝΤ θα θέλει να αποσυρθεί από τις περιοδικές αξιολογήσεις που κάνουν οι δανειστές για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, αλλά- συμπλήρωσε- δεν θα ανατρέψουν αυτή την εξέλιξη.

«Λαμβάνουν διαβεβαιώσεις ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει μέρος της αξιολόγησης. Θα αποπληρώσουν περίπου τα μισά, 4-5 δισ. ευρώ» δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος. Ο ESM, που σύμφωνα με τους κανονισμούς θα πρέπει να αποπληρωθεί το ίδιο ποσό, είναι πιθανόν να παραιτηθεί αυτού του δικαιώματος, λόγω της ικανοποίησης με τη βελτιωμένη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που θα δημιουργήσει αυτή η κίνηση, δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ την προηγούμενη εβδομάδα.

Το Reuters υπενθυμίζει πως στις 3 Απριλίου είχε μεταδώσει πως η Ελλάδα σκέφτεται την έκδοση νέου ομολόγου στα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

Η χώρα μας πρέπει να αποπληρώσει περίπου 9,3 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ έως το 2024. Το επιτόκιο αυτών των δανείων φτάνει το 5%, ενώ εκείνα από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, μέσω του ΕSM, έχουν επιτόκιο 0,9%. Τέλος, το Reuters υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει το «μαξιλάρι» των περίπου 27 δισ. ευρώ, ένα ποσό επαρκές έως το 2021, χωρίς άντληση χρημάτων από τις αγορές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...