436
Mεβλούτ Τσαβούσογλου και Νίκος Δένδιας μαζί στη Νέα Υόρκη την 26η Σεπτεμβρίου 2019 | Cem Özdel/Anadolu Agency

Τετ α τετ Δένδια – Τσαβούσογλου στο πρώτο 10ήμερο Μαρτίου

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2021, 13:40
Mεβλούτ Τσαβούσογλου και Νίκος Δένδιας μαζί στη Νέα Υόρκη την 26η Σεπτεμβρίου 2019
|Cem Özdel/Anadolu Agency

Τετ α τετ Δένδια – Τσαβούσογλου στο πρώτο 10ήμερο Μαρτίου

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2021, 13:40

Στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου τοποθετείται χρονικά το τετ α τετ του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου –το πρώτο μετά την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδος – Τουρκίας.

Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Greentree της Νέας Υόρκης.

Οπως έκανε γνωστό σε δηλώσεις του την Τετάρτη στο ΡΙΚ ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, η ακριβής ημερομηνία της Πενταμερούς θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών.

Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι η εκπροσώπηση Ελλάδας και Τουρκίας θα είναι σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, κάτι που σημαίνει ότι οι κ.κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου με θέμα τις ευρωτουρκικές σχέσεις και ενώ πιθανότατα θα έχει προηγηθεί ο 62ος γύρος των διερευνητικών Ελλάδας – Τουρκίας στην Αθήνα.

Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, θεωρείται βέβαιο ότι τετ α τετ θα υπάρξει στο περιθώριο της Διάσκεψης.

Σε συνέντευξή του στο Euronews, o Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε σημαντικό βήμα την επανέναρξη των διερευνητικών, σπεύδοντας όμως να υπογραμμίσει ότι δεν είναι «το μεγάλο βήμα» που απαιτείται από πλευράς της Τουρκίας.

«Ας είμαστε ειλικρινείς: ήταν η Τουρκία που σταμάτησε τη συνάντηση το 2016 και όχι η Ελλάδα, όπως ισχυρίζεται η Τουρκία. Αλλά φυσικά, ας πάμε πέρα από αυτό. Το σημαντικό είναι ότι επαναλήφθησαν. Τώρα ήταν μια πρώτη συνάντηση. Καταλαβαίνω ότι ήταν μια “συνάντηση να ξαναβρεθούμε”. Θα δούμε από πού πηγαίνουμε από εκεί. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αλλά επίσης πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας στη συνέντευξή του που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οσο για το ενδεχόμενο επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία, εξήγησε ότι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έγινε περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης, αλλά οι κυρώσεις παραμένουν στο τραπέζι, εφόσον η Τουρκία παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο.

«Αυτό που συζητήσαμε ήταν τρέχουσες υποθέσεις. Και οι τρέχουσες υποθέσεις, όπως είπατε πολύ σωστά, ήταν η περιγραφή της αναστροφής στην τουρκική πολιτική, από την ισχύ της διπλωματίας των κανονιοφόρων σε κάποιου είδους προσπάθεια να πείσει όλους ότι η Τουρκία γίνεται ένας κανονικός συνομιλητής και πρόκειται να συζητήσει μαζί μας στη βάση του διεθνούς Δικαίου. Ας περιμένουμε λοιπόν και να δούμε τι πρόκειται να κάνουν οι Τούρκοι. Αλλά μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Και πάλι, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κρατά τις κυρώσεις ως ενδεχόμενες έναντι της Τουρκίας, αν παραβιάσει ξανά το Διεθνές Δίκαιο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Την Τετάρτη ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον νέο πρεσβευτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αθήνα Σουλαϊμάν αλ Μαζρουΐ και βασικό αντικείμενο την ενίσχυση της διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...