871
Λιονέλ Μέσι εναντίον Τόνι Κρος στο «Clasico» του Σαββάτου | REUTERS/Albert Gea

Τέσσερις ιστορίες από το «Clasico»

Sportscaster Sportscaster 25 Οκτωβρίου 2020, 12:59
Λιονέλ Μέσι εναντίον Τόνι Κρος στο «Clasico» του Σαββάτου
|REUTERS/Albert Gea

Τέσσερις ιστορίες από το «Clasico»

Sportscaster Sportscaster 25 Οκτωβρίου 2020, 12:59

Η Μπαρτσελόνα ήταν το φαβορί. Το υποστήριζαν οι αναλυτές στα ισπανικά media, ακόμη και στα μαδριλένικα, το επιβεβαίωναν με τις αποδόσεις τους όλες οι εταιρείες στοιχηματισμού. Ο Λιονέλ Μέσι και η «παρέα» του δεν είναι στα καλύτερά τους εδώ και πολύ καιρό, όμως η εικόνα διάλυσης που είχε εμφανίσει η Ρεάλ Μαδρίτης στα δυο προηγούμενα παιχνίδια της, με αντιπάλους την Κάντιθ στη La Liga και τη Σαχτάρ στο Τσάμπιονς Λιγκ, έγερνε την πλάστιγγα υπέρ των Καταλανών. Την περασμένη Τρίτη οι αποδεκατισμένοι (από τον κορονοϊό) Ουκρανοί τη νίκησαν (3-2), έχοντας προηγηθεί στο πρώτο 45λεπτο με 3-0.

Αλλά, όταν μιλάμε για το «Clasico», ασφαλής πρόβλεψη δεν μπορεί να υπάρξει, όπως αποδείχτηκε για πολλοστή φορά. Στη σέντρα του ισπανικού ντέρμπι ένα αόρατο σφουγγάρι σβήνει κάθε πρότερο θρίαμβο, κάθε προγενέστερη τραγωδία των δυο κορυφαίων ισπανικών ομάδων. Αρχίζουν όλα από την αρχή. Και μια φάση μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του αγώνα.

Στη σαββατιάτικη αναμέτρηση στο Καμπ Νου αυτή η φάση ήρθε στο 62′. Ο Κλεμάν Λανγκλέ, που το καλοκαίρι του 2018 κόστισε στην Μπαρτσελόνα 35 εκατομμύρια ευρώ αλλά δεν έχει δικαιώσει αυτούς που τον έφεραν από τη Σεβίλη στη Βαρκελώνη, έκανε ένα ανόητο πέναλτι στον Σέρχιο Ράμος, τραβώντας τον από τη φανέλα. Το έκανε; Ο αρχηγός της Ρεάλ επιχείρησε μια θεατράλε πτώση (η As, που υποστηρίζει τη «Βασίλισσα», παραδέχτηκε στο live streaming του ματς οτι ο ισπανός αμυντικός «αψήφησε τους νόμους της Φυσικής, πέφτοντας σε διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη προς την οποία τραβήχτηκε») όμως, ήταν – δεν ήταν παράβαση, ο Γάλλος έδωσε δικαίωμα στον διαιτητή να το καταλογίσει. Εστησε ο ίδιος ο Ράμος την μπάλα στην άσπρη βούλα και ευστόχησε για 25η διαδοχική φορά σε πέναλτι(!), δίνοντας το προβάδισμα (2-1) στην ομάδα του.

Ο Σέρχιο Ράμος εκτέλεσε και πάλι από την άσπρη βούλα (Reuters)

Μέχρι εκείνη τη στιγμή η Μπαρτσελόνα είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, έστω κι αν ήταν «φλύαρη» στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Ο Βαλβέρδε είχε ανοίξει το σκορ για τη Ρεάλ στο 5′, και ο Ανσου Φατί είχε ισοφαρίσει τρία λεπτά αργότερα με ένα ιστορικό γκολ: σε ηλικία 17 ετών και 359 ημερών ο υπερταλαντούχος ισπανός εξτρέμ έγινε ο νεαρότερος σκόρερ του «Clasico» εδώ και 73 χρόνια. Ο Αλφόνσο Ναβάρο, που είχε πετύχει γκολ για την Μπαρτσελόνα στο ντέρμπι της 30ης Μαρτίου 1947, ήταν τρεις ημέρες νεότερος.

Το τέρμα του Ράμος απογοήτευσε τους «Μπλαουγκράνα» και έδωσε αυτοπεποίθηση στους «Μερένχες». Η εικόνα του παιχνιδιού άλλαξε εντελώς, ενώ ο Ρόναλντ Κούμαν άργησε υπερβολικά να παρέμβει από τον πάγκο. Η τριπλή αλλαγή μετά το 80′ (πέρασαν στον αγώνα ο  Γκριεζμάν, ο Ντεμπελέ και ο Τρινκάο) έφερε ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στους γηπεδούχους, και στο 90′ ο Μόντριτς ολοκλήρωσε τον απρόσμενο θρίαμβο της Ρεάλ. Στις 5.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), που άρχιζε το ματς, τα φώτα ήταν στραμμένα στον Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος δύσκολα θα επιβίωνε στην τεχνική ηγεσία της Ρεάλ αν η ομάδα του έφευγε από τη Βαρκελώνη ηττημένη. Αλλά στις 7.00, στο επίκεντρο της γκρίνιας (των οπαδών) βρέθηκε ο Ολλανδός, καθώς η «Μπάρτσα» έμεινε στους 7 βαθμούς, έξι πίσω από τη μεγάλη της αντίπαλο (που έχει δώσει έναν αγώνα παραπάνω).

Και ο διαιτητής; Τα καταλανικά Μέσα αμφισβητούν εντόνως το πέναλτι, όχι επειδή θεωρούν πως ο Κλεμάν Λανγκλέ δεν τράβηξε τον Σέρχιο Ράμος, αλλά γιατί, όπως υποστηρίζουν, είχαν προηγηθεί δυο φάουλ του αρχηγού της «Βασίλισσας» στον γάλλο στόπερ. Η El Mundo Deportivo, η Sport και η Esportiu κάνουν λόγο για… ληστεία. Η Marca και η As, για «ανάσταση» της Ρεάλ.

Ο Ζιντάν δεν έχει χάσει, ποτέ, στο Καμπ Νου. Μετράει τρεις νίκες και τρεις ισοπαλίες σε έξι παιχνίδια. Κανένας προκάτοχός του δεν έχει να επιδείξει τέτοια επιτυχία σε αυτό το γήπεδο, στο οποίο η Ρεάλ έχει ζήσει εφιαλτικές βραδιές. Στον ίδιο αριθμό αγώνων, είτε στη Βαρκελώνη είτε στη Μαδρίτη, ο Μέσι δεν έχει σκοράρει. Δεν έχει, καν, συμμετοχή (με ασίστ) σε γκολ της ομάδας του. Αυτό το αρνητικό σερί χρονολογείται από τότε που ο μεγάλος του αντίπαλος, Κριστιάνο Ρονάλντο, έφυγε από την Ισπανία για το Τορίνο. Το τελευταίο του τέρμα σε «Clasico» ο αργεντινός σούπερ-σταρ το πέτυχε στις 6 Μαΐου του 2018 (2-2 στη Βαρκελώνη), τη μέρα που και ο Πορτογάλος είχε σημειώσει το δικό του τελευταίο γκολ κόντρα στους Καταλανούς.

Μοιάζει ανεξήγητο, για τον παίκτη που είναι ο πρώτος σκόρερ στα χρονικά των ντέρμπι Μπαρτσελόνα – Ρεάλ (26 τέρματα σε 41 ματς). Που δεν παρέλειπε να πληγώσει τη «Βασίλισσα» από τότε που ήταν 20 ετών – ποιος έχει λησμονήσει εκείνο το 3-3 στη Βαρκελώνη, τη σεζόν 2006-2007, με τρία γκολ του Μέσι; Ακόμη και στο Μπερναμπέου, σπανίως δεν σκόραρε εναντίον της Ρεάλ. Αραγε, πού οφείλεται αυτή η αφλογιστία του τα τελευταία δυόμισι χρόνια;

Η Μπαρτσελόνα αγωνίστηκε με δυο «θαυματουργούς» δεκαεπτάχρονους στη σύνθεσή της, όμως το αποτέλεσμα του αγώνα το έκρινε η πείρα των «γερόντων» της Ρεάλ, κυρίως του Ράμος και του Μόντριτς. Που υπέγραψαν το πρώτο τους επαγγελματικό συμβόλαιο (ο Ισπανός στη Σεβίγια και ο Κροάτης στην Ντινάμο Ζάγκρεμπ) το 2003, όταν ο Φατί και ο Πέδρι ήταν ενός έτους.

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία των «Clasico», που μετρούν 118 χρόνια, το γήπεδο δεν ήταν άδειο από θεατές. Κι αν ο Μέσι αποχωρήσει το καλοκαίρι από την Μπαρτσελόνα, όπως φημολογείται, η τελευταία ευκαιρία των φίλων της να τον δουν από κοντά να παίζει εναντίον της Ρεάλ, για τη La Liga, μόλις χάθηκε. Επεσε θύμα του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...