647
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/Δελτίο τύπου / POOL

Τέσσερα σενάρια για να (μην) ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2021, 10:48
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/Δελτίο τύπου / POOL

Τέσσερα σενάρια για να (μην) ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2021, 10:48

Δύο ημέρες με περισσότερα από 800 κρούσματα (με τα μισά να καταγράφονται στην Αττική) αρκούσαν όχι μόνο για να βάλουν φρένο στο περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς, αλλά και για να προκαλέσουν προβληματισμό στην κυβέρνηση, μήπως αυτά που έχουν προαναγγελθεί –όπως η επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης– πρέπει να ακυρωθούν.

Το «σήμα» το έδωσε ο Νίκος Σύψας, γνωστός ως «αυστηρός» στην Επιτροπή. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ είπε ότι η  «η Αττική αυτή τη στιγμή “φλερτάρει” με το να μπει στην κόκκινη κατάσταση, που σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα». Ο ίδιος είπε ότι αυτό θα είναι στο επίκεντρο της έκτακτης σύσκεψης της Επιτροπής το απόγευμα της Πέμπτης και ότι πολύ πιθανό η Αττική να μπει στο κόκκινο, πράγμα που σημαίνει ότι θα ανασταλεί το άνοιγμα των Λυκείων και ενδεχομένως και των Γυμνασίων, ενώ μπορεί να επανέλθει το click away στην αγορά.

Τα σενάρια είναι τέσσερα:

1. Να μην υπάρξει κάποια αλλαγή στα όσα έχουν ανακοινωθεί, δηλαδή το λιανεμπόριο να συνεχίσει ως έχει και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση να λειτουργήσει όπως έχει προγραμματιστεί την 1η Φεβρουαρίου, καθώς τόσο η θετικότητα (περίξ του 2,3%) και το Rt (στο 0,88%) διατηρούνται σχετικά χαμηλά. Ωστόσο όλοι έχουν επισημάνει ότι με αυτή τη νόσο όλα μπορούν να αλλάξουν επί τα χείρω μέσα σε λίγα 24ωρα. Και με δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός έδωσε και αυτός το σήμα –«αν χρειαστεί να κάνουμε προσαρμογή στην στρατηγική μας δεν θα διστάσουμε», προειδοποίησε την Τρίτη– είναι ένα σενάριο που δεν βρίσκει πια πολλούς υποστηρικτές.

2. Να χαρακτηριστεί η Αττική «κόκκινη» περιοχή, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια δεν θα ανοίξουν, θα παραμείνουν δηλαδή στην τηλεκπαίδευση, ενώ το λιανεμπόριο θα επιστρέψει στη βάσανο του click away, ύστερα από δύο εβδομάδες κανονικής λειτουργίας.

3. Να υπάρξει προσωρινό πάγωμα κάθε περαιτέρω κίνησης, δηλαδή να παραμείνει το λιανεμπόριο ως έχει και να μετατεθεί κατά μία εβδομάδα η συζήτηση για την επανέναρξη της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Γυμνάσια και στα Λύκεια.

4. Να υπάρξει μια «υβριδική» λύση, με το λιανεμπόριο να υποχωρεί σε ένα καθεστώς αγορών με ραντεβού για να περιοριστούν τα φαινόμενα συνωστισμού, ώστε να δοθεί η απαραίτητη ανάσα για τη λειτουργία των σχολείων.

Για το ενδεχόμενο (μη) ανοίγματος Γυμνασίων – Λυκείων που είχε προαναγγελθεί για την 1η Φεβρουαρίου, με κάθε επισημότητα από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μίλησαν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Θόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο τελευταίος είπε ότι με βάση το μοντέλο που έχει αναπτυχθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το οποίο προβλέπει την πορεία των κρουσμάτων, η παρούσα αύξηση ήταν «προβλεπόμενη», όμως «λίγο πιο “τσιμπημένη” από αυτό που περιμέναμε», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, προέβλεψε ότι τον επόμενο μήνα θα φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων. Για 1.600 κρούσματα ημερησίως στα μέσα Μαρτίου, αν ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και διατηρηθεί το λιανεμπόριο ως έχει, προειδοποίησε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης. Είπε ότι αν δεν ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, «θα μας δώσει περίπου έναν μήνα».

Από την πλευρά του, ο κ. Δημόπουλος τόνισε: «Θα έδινα προτεραιότητα στο άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», διευκρινίζοντας ότι θα πρότεινε επίσης την τήρηση και αυστηροποίηση των μέτρων για τον συνωστισμό έξω από τα σχολεία.

Χαρακτήρισε «δύσκολη εξίσωση» το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων ταυτόχρονα με την ανοιχτή αγορά, τόνισε όμως ότι «πρέπει να γίνει προτεραιοποίηση» και υπενθύμισε ότι και από πλευράς Πολιτείας έχει αναδειχθεί αυτή η προτεραιότητα.

«Μπορούν να αυστηροποιηθούν τα μέτρα όσον αφορά τον συνωστισμό έξω από τα καταστήματα, σε μερικές μετακινήσεις που δεν είναι απαραίτητες, ακόμα και αυξημένοι έλεγχοι για αυτές τις περιπτώσεις», πρότεινε ο καθηγητής, προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, είπε ότι πρέπει να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, αλλά να μπει περιορισμός στο λιανεμπόριο, ώστε να μην παρατηρούνται σκηνές συνωστισμού σαν αυτές στην Ερμού το περασμένο Σάββατο. Ο κ. Βασιλακόπουλος πρότεινε την καθιέρωση ενός συστήματος αγορών με ραντεβού, όπως δηλαδή λειτουργούν τα κομμωτήρια.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...