359
Ο Κοσούκε Μορίτα, ο αρχηγός της ιαπωνικής ομάδας του Ινστιτούτου Riken, χαμογελά καθώς δείχνει το νέο ατομικό στοιχείο 113 | Kazuhiro Nogi/AFP/Getty Images

Τέσσερα νέα στοιχεία αποκτά ο περιοδικός πίνακας

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2016, 20:38
Ο Κοσούκε Μορίτα, ο αρχηγός της ιαπωνικής ομάδας του Ινστιτούτου Riken, χαμογελά καθώς δείχνει το νέο ατομικό στοιχείο 113
|Kazuhiro Nogi/AFP/Getty Images

Τέσσερα νέα στοιχεία αποκτά ο περιοδικός πίνακας

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2016, 20:38

Νέα τέσσερα χημικά στοιχεία έχουν προστεθεί στον περιοδικό πίνακα, συμπληρώνοντας την έβδομη σειρά του και ταυτόχρονα αναθεωρώντας όλα τα σχολικά βιβλία σε ελλιπή. Τα στοιχεία ανακαλύφθηκαν από επιστήμονες από την Ιαπωνία, την Ρωσία και την Αμερική, είναι τα πρώτα που προστέθηκαν στον περιοδικό πίνακα από το 2011, όταν τα στοιχεία 114 και 116 μπήκαν στην οικογένεια σύμφωνα με την Guardian.

Τα τέσσερα αυτά στοιχεία επιβεβαιώθηκαν στις 30 Δεκεμβρίου από τον International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC), τον παγκόσμιο οργανισμό που είναι υπεύθυνος για την χημική ονοματολογία, ορολογία και μέτρηση.

Ο IUPAC ανακοίνωσε ότι μια ομάδα αποτελούμενη από ρώσους και αμερικάνους επιστήμονες, από το Κοινό Ινστιτούτο Πυρηνικής Έρευνας στη Dubna και από το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια, είχαν προσκομίσει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να διεκδικήσουν την ανακάλυψη των στοιχείων 115, 117 και 118.

Ο οργανισμός έδωσε εύσημα και για την ανακάλυψη του στοιχείου 113, που διεκδικήθηκε και από μια ιαπωνική ομάδα από το Ινστιτούτο Riken.

Ο Κοσούκε Μορίτα, ο οποίος ήταν και ο επικεφαλής της έρευνας στο Ινστιτούτο Riken, είπε ότι η ομάδα του τώρα σχεδιάζει να κοιτάξει πέρα από τις «άγνωστες περιοχές» του στοιχείου 119.

Ο Ριότζι  Νογιόρι, πρώην πρόεδρος του Riken και βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας είπε: «Για τους επιστήμονες, αυτό έχει μεγαλύτερη αξία και από ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς».

Τα στοιχεία, τα οποία για την ώρα τους έχουν δοθεί προσωρινά ονόματα, θα «βαπτιστούν» επίσημα από τις ομάδες που τα ανακάλυψαν στους επόμενους μήνες. Το στοιχείο 113 θα είναι το πρώτο που θα ονομαστεί στην Ασία.

Η επιστημονική κοινότητα ανυπομονεί να δει τον πιο αγαπημένο της πίνακα να ολοκληρώνεται έως την έβδομή σειρά του, είπε ο καθηγητής Γιαν Ρεέντιτζκ, πρόεδρος του τμήματος ανόργανης χημείας του IUOPAC. Και πρόσθεσε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία επισημοποίησης των ονομάτων και των συμβόλων των νέων στοιχείων, και προσωρινά τα έχει ονομάσει Ουνούτριο (Uut 113), Ουνουνπέντιο (Uup 115), Ουνουνσέπτιο (Uus 117) και Ουνουνόκτιο (Uuo 118).

Τα ονόματα των νέων στοιχείων μπορεί να προέλθουν από την μυθολογία, από ένα ορυκτό, από ένα μέρος ή μια χώρα ή ακόμα και από το όνομα κάποιου επιστήμονα.

Όπως και πολλά άλλα στοιχεία που βρίσκονται στο τέλος του περιοδικού πίνακα, υπάρχουν μονάχα για κλάσματα του δευτερολέπτου πριν διασπαστούν σε άλλα στοιχεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...