311
Ανήλικοι πρόσφυγες σε κέντρο κράτησης στην Μαλακάσα | Milos Bicanski Getty Images News

Ραγδαία αύξηση ασυνόδευτων ανηλίκων στα κέντρα κράτησης

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2017, 15:45
Ανήλικοι πρόσφυγες σε κέντρο κράτησης στην Μαλακάσα
|Milos Bicanski Getty Images News

Ραγδαία αύξηση ασυνόδευτων ανηλίκων στα κέντρα κράτησης

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2017, 15:45

Επιστολή για τα ασυνόδευτα παιδιά – πρόσφυγες που υπάρχουν στη χώρα μας και διαμένουν σε κλειστά κέντρα κράτησης ή αστυνομικά τμήματα, έστειλε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα είναι τουλάχιστον ανησυχητικά αφού φαίνεται ότι στις 19 Ιουλίου του 2017, 117 ασυνόδευτα παιδιά κρατούνταν από την αστυνομία υπό συνθήκες φύλαξης. Ο αριθμός αυτός έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με τον αντίστοιχο του Νοεμβρίου του 2016, όταν μόνο δύο ασυνόδευτα παιδιά κρατούνταν από την αστυνομία. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να μειώσει τον αριθμό των ασυνόδευτων ανήλικων που βρίσκονται υπό κράτηση.

«Αντί να τους παρέχεται φροντίδα, δεκάδες ευάλωτα παιδιά κλειδώνονται σε βρώμικα, συνωστισμένα κελιά μαζί με ενήλικες άντρες με τους οποίους δεν έχουν συγγενική σχέση» αναφέρει η Εβα Κοσέ, ερευνήτρια της Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και υπεύθυνη για την Ελλάδα. «Είναι χρέος της ελληνικής κυβέρνησης να βάλει τέλος σε αυτή την καταχρηστική πρακτική και να μεριμνήσει για τη φροντίδα και την προστασία των παιδιών» τονίζει.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μεταθέσει την ευθύνη και τη χρηματοδότηση για τη διαχείριση των ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις στην ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανό να επιδεινώσει την έλλειψη των κατάλληλων χώρων φιλοξενίας για ασυνόδευτα παιδιά και να δημιουργήσει περισσότερες ελλείψεις για τους πρόσφυγες.

Φυσικά αυτές οι συνθήκες εξαθλίωσης που επικρατούν στα περισσότερα κέντρα κράτησης, έχουν φέρει στα άκρα αρκετούς πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και πολλά παιδιά. Συγκεκριμένα, έχει αναφερθεί ότι αγόρια και κορίτσια ηλικίας εννέα ετών έχουν κάνει κακό στον εαυτό τους ενώ παιδιά ηλικίας 12 ετών είχαν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας τον μήνα Μάιο.

Στην επιστολή του προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητά από τον κ. Μουζάλα να αναλάβει επειγόντως δράση για τη μείωση του αριθμού των ασυνόδευτων παιδιών σε κράτηση, προκειμένου αυτά να βρουν στέγη σε δομές με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...