407
Φωτογραφία από το «Prudent Warrior» του Σπύρου Πολέμη |

Τέλος στην ομηρία των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων από το Ιράν

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2022, 14:17
Φωτογραφία από το «Prudent Warrior» του Σπύρου Πολέμη
|

Τέλος στην ομηρία των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων από το Ιράν

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2022, 14:17

Τίτλοι τέλους στο σίριαλ της ομηρίας των δύο ελληνόκτητων δεξαμενόπλοιων από τις Αρχές του Ιράν, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με την ιρανική για την αποδέσμευσή τους.

Στα «Delta Poseidon» της Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και «Prudent Warrior» της Polembros του Σπύρου Πολέμη είχε γίνει ρεσάλτο από τους Φρουρούς της Επανάστασης – ως αντίποινα για τη δέσμευση του ρωσικού συμφερόντων «Pegas» (μετέπειτα «Lana») στην Κάρυστο, έμφορτου με ιρανικό πετρέλαιο.

«Εκείνο που έβγαλε εκτός εαυτού τους Ιρανούς ήταν μεν η δέσμευση του ρωσικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιου “Pegas” στην Κάρυστο και η κατάσχεση του φορτίου του, αλλά “η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι” ήταν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φορτώσει το πετρέλαιο σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο γνωστού έλληνα πλοιοκτήτη και να το στείλει στο Τέξας», εξηγούσε τότε πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της

Αμφότερα τα ελληνόκτητα τάνκερ κρατήθηκαν στο αγκυροβόλιο του ιρανικού λιμανιού Bandar Abbas με συνολικό πλήρωμα αρχικά, 49 ναυτικών, εκ των οποίων 10 Έλληνες, ένας Κύπριος και 38 Φιλιππινέζοι.

Σημειώνεται ότι τα πληρώματα των δύο ελληνόκτητων πλοίων στο Ιράν είχαν αντικατασταθεί και η δέσμευση αφορούσε μόνο τα πλοία.

Τα δύο τάνκερ που παρέμεναν δεσμευμένα από τις 27 Μαΐου 2022, απέπλευσαν την Τρίτη, κατοπιν συμφωνίας που επήλθε στην Τεχεράνη παρουσία του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστα Κατσαφάδου.

Ταυτόχρονα, φέρεται να αναχώρησε και το ιρανικό «Lana» από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

O υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε σχετικά:

«Η σημερινή μέρα είναι πολύ ευχάριστη για τους ναυτικούς μας, αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα, αφού έλαβε τέλος μια δυσάρεστη και ιδιαιτέρως σύνθετη υπόθεση, μετά από συστηματικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στη σημερινή ευτυχή κατάληξη. Από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε επίπονες προσπάθειες για να φτάσουμε σε αίσιο τέλος.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά τους ναυτικούς των πλοίων για την υπομονή και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν όλες τις δύσκολες ημέρες που πέρασαν, αλλά και τις πλοιοκτήτριες εταιρείες των δυο πλοίων, για τη συνεργασία μας.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα βρίσκονται και πάντα θα βρίσκονται στο πλευρό των ναυτικών μας, για κάθε πρόβλημα που μπορεί να τους προκύψει σε κάθε γωνιά της οικουμένης.

Η σημερινή θετική εξέλιξη, αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση της προσήλωσής μας στον σκοπό αυτό και της διαρκούς μας προσπάθειας να εξυπηρετούμε και να προστατεύουμε τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας και των ναυτικών μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News