260
Self tests που διατίθενται για τη διάγνωση του κορονοϊού από τα φαρμακεία (φωτογραφία αρχείου) | Intime

Τέλος στα δωρεάν self tests από τα φαρμακεία της Αττικής

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2021, 13:22
Self tests που διατίθενται για τη διάγνωση του κορονοϊού από τα φαρμακεία (φωτογραφία αρχείου)
|Intime

Τέλος στα δωρεάν self tests από τα φαρμακεία της Αττικής

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2021, 13:22

Τη διακοπή της δωρεάν χορήγησης των self tests από τα φαρμακεία της Αττικής από την 19η Ιουνίου, χωρίς περαιτέρω παράταση, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο ΦΣΑ, εξαρχής είχε σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των self tests, «τα οποία η κυβέρνηση ήθελε να διακινήσουμε στους πολίτες».

Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρουν χαρακτηριστικά πως «τα στοιχεία πλέον μας επιβεβαιώνουν ότι το 90% των θετικών self tests είναι ψευδώς θετικά. Είχαμε σοβαρές αντιρρήσεις επίσης και για την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που στηρίζονταν εξολοκλήρου στην ατομική ευθύνη των πολιτών».

Καταλήγοντας, οι φαρμακοποιοί της Αττικής δηλώνουν ότι για τους παραπάνω λόγους ο ΦΣΑ δεν μπορεί να συνεχίσει να διαθέτει τα self tests από τα φαρμακεία των μελών του.

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά εάν τα συγκεκριμένα self tests θα συνεχίσουν να πωλούνται από τα φαρμακεία, από τη στιγμή που οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι έχουν πρόβλημα αξιοπιστίας, ή απλώς διακόπτουν τη δωρεάν χορήγησή τους.

Αντιδράσεις από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Την αντίθεσή του για την κριτική αναφορικά με την αξιοπιστία των self tests εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

«Την επιδημιολογική αξιοπιστία των self tests μπορούν να κρίνουν μόνο οι αναγνωρισμένοι θεσμικοί, διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί (ΠΟΥ, EMA, ECDC και ΕΟΦ). Κάθε άλλη κριτική, από όπου και αν προέρχεται, δεν είναι αξιόπιστη και εκφράζει προσωπικές απόψεις και σκοπιμότητες. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εφαρμόζει τις οδηγίες των ως άνω οργανισμών και λειτουργεί, αποφασίζει και ενεργεί με μόνο κριτήριο την υγεία των πολιτών και την προστασία τους από την πανδημία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...