440
Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο συμμετέχει σε μία παραδοσιακή τελετή στο παλάτι, την Τρίτη, λίγο πριν παραιτηθεί από τον θρόνο, στην οποία γνωστοποιεί την απόφασή του στους μυθολογικούς προγόνους των ιαπώνων αυτοκρατόρων | REUTERS

Τέλος εποχής στην Ιαπωνία: Παραιτήθηκε από αυτοκράτορας ο Ακιχίτο

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2019, 11:53
Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο συμμετέχει σε μία παραδοσιακή τελετή στο παλάτι, την Τρίτη, λίγο πριν παραιτηθεί από τον θρόνο, στην οποία γνωστοποιεί την απόφασή του στους μυθολογικούς προγόνους των ιαπώνων αυτοκρατόρων
|REUTERS

Τέλος εποχής στην Ιαπωνία: Παραιτήθηκε από αυτοκράτορας ο Ακιχίτο

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2019, 11:53

Δύο αιώνες. Τόσοι είχαν περάσει στην Ιαπωνία χωρίς παραίτηση αυτοκράτορα από τον θρόνο των Χρυσανθέμων. Την Τρίτη όμως σε μια σεμνή αλλά ιστορική τελετή στο παλάτι του Τόκιο, παραιτήθηκε ο αυτοκράτορας Ακιχίτο. Ηταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο στην Ιαπωνία από το 1817.

Η παραίτηση του Ακιχίτο σήμανε το τέλος της Εποχής της Ολοκλήρωσης της Ειρήνης και την έναρξη της Εποχής της Ευοίωνης Αρμονίας, κατά την οποία αυτοκράτορας θα είναι ο γιος του Ακιχίτο, Ναρουχίτο.

Το πρωί της Τρίτης, ο Ακιχίτο πήρε μέρος σε παραδοσιακή τελετή κατά την οποία γνωστοποίησε την παραίτησή του στους μυθολογικούς προγόνους των ιαπώνων αυτοκρατόρων.

Στη συνέχεια, έγινε η Βασική Τελετή Παραίτησης της Αυτού Μεγαλειότητος στην κεντρική αίθουσα του παλατιού.

Ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα) με τον Ακιχίτο και την αυτοκράτειρα Μιτσίκο να εισέρχονται στην αίθουσα και να τους ακολουθούν ο Ναρουχίτο με την πριγκίπισσα Μασάκο. Η τελετή διήρκεσε 10 λεπτά, παρουσία 330 καλεσμένων.

Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο στη σκηνή, ενώ ανεβαίνει δίπλα του η αυτοκράτειρα Μιτσίκο. Μπροστά, περπατά ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Ναρουχίτο και πίσω η πριγκίπισα Μασάκο

Η τελετή ολοκληρώθηκε με το τελευταίο διάγγελμα του Ακιχίτο ως αυτοκράτορα, τίτλο τον οποίο διατηρεί τυπικά ως τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Στο διάγγελμα, ο αυτοκράτορας δήλωσε: «Σήμερα, ολοκληρώνω το καθήκον μου ως αυτοκράτορα. Επιτρέψτε μου να εκφράσω την βαθιά μου εκτίμηση για τις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός Αμπε ως εκπρόσωπος του ιαπωνικού λαού.

»Είχα την τύχη να είμαι σε θέση να φέρω σε πέρας το καθήκον μου ως αυτοκράτορα με βαθιά εμπιστοσύνη και σεβασμό εκ μέρους του ιαπωνικού λαού επί 30 χρόνια από την αναρρίχησή μου στον θρόνο.

»Προς τον λαό που με αποδέχθηκε και με στήριξε ως σύμβολο, εκφράζω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη.

»Μαζί με την αυτοκράτειρα, ελπίζω από καρδιάς ότι η νέα εποχή της ευοίωνης αρμονίας, που αρχίζει αύριο, θα είναι ειρηνική και καρποφόρα, και προσεύχομαι για την ειρήνη και την ευτυχία της χώρας μας και των λαών του κόσμου».

Ο Ακιχίτο στο τελευταίο του διάγγελμα ως αυτοκράτορας

Το πρωί της Τετάρτης, ο 59χρονος πρίγκιπας Ναρουχίτο θα διαδεχθεί τον πατέρα του στον θρόνο και θα γίνει ο 126oς αυτοκράτορας της Ιαπωνίας.

Ο 85χρονος Ακιχίτο είχε λάβει την ειδική άδεια παραίτησης, καθώς δεν ήταν δυνατόν να εκπληρώσει τον ρόλο του λόγω της μεγάλης ηλικίας του, αλλά και της βεβαρημένης κατάστασης της υγείας του.

«Καθώς συνειδητοποίησα ότι το επίπεδο της υγείας μου σταδιακά φθίνει, ανησυχώ ότι θα μου είναι δύσκολο να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου ως σύμβολο της χώρας», είχε αναφέρει το 2016, ο Ακιχίτο.

Ιάπωνες φωτογραφίζουν το παλάτι στο Τόκιο, το πρωί της Τρίτης

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News