216
Το ιστορικό κτίριο της Τράπεζας της Αγγλίας στο Λονδίνο. Η απόφαση που ελήφθη την Πέμπτη μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα τάση στην παγκόσμια οικονομία | REUTERS/Clodagh Kilcoyne/File Photo

Τέλος εποχής για τα χαμηλά επιτόκια; Η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας θέτει νέα δεδομένα

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2021, 15:18
Το ιστορικό κτίριο της Τράπεζας της Αγγλίας στο Λονδίνο. Η απόφαση που ελήφθη την Πέμπτη μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα τάση στην παγκόσμια οικονομία
| REUTERS/Clodagh Kilcoyne/File Photo

Τέλος εποχής για τα χαμηλά επιτόκια; Η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας θέτει νέα δεδομένα

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2021, 15:18

Είναι το τέλος της εποχής των χαμηλών επιτοκίων; Αν το Λονδίνο δίνει τον τόνο στην παγκόσμια οικονομία, τότε η απάντηση είναι καταφατική. Υστερα από τρία χρόνια σχεδόν μηδενικών επιτοκίων και ενώ η πανδημία απαίτησε εκτεταμένη ρευστότητα στις αγορές για να απορροφήσουν τους κραδασμούς οι οικονομίες, η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε την Πέμπτη στην απόφαση να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 0,25% καθώς εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις (και) στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματούχων της Bank of England, ο πληθωρισμός ύψους 5% θα διατηρηθεί όλον τον χειμώνα και είναι πιθανόν να φτάσει στην κορύφωσή του, στο 6%, τον προσεχή Απρίλιο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έγινε η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα στον κόσμο που αυξάνει το κόστος δανεισμού από τότε που η πανδημία του κορονοϊού σφυροκόπησε την παγκόσμια οικονομία. H αμερικανική Fed έχει αποφασίσει να το κάνει κάποια στιγμή μέσα στο 2022, καθως τον Μάρτιο θα σταματήσει τις αγορές ομολόγων.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν η Tράπεζα της Αγγλίας να διατηρήσει το επιτόκιο στο 0,1% λόγω της νέας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Ωστόσο η επιτροπή νομισματικής πολιτικής με ψήφους 8 προς 1 τάχθηκε υπέρ της αύξησης του επιτοκίου στο 0,25% από το 0,1%.

Η επιτροπή ψήφισε επίσης με ψήφους 9-0 να διατηρηθεί το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Τράπεζας της Αγγλίας στα 875 δισ. στερλίνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...