280
Ο Μουγκάμπε σε εκδήλωση το 2012 | REUTERS/Stringer/File Photo

Τέλος από το κόμμα του ο Μουγκάμπε, τον πιέζουν να παραιτηθεί από την προεδρία

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2017, 18:00
Ο Μουγκάμπε σε εκδήλωση το 2012
|REUTERS/Stringer/File Photo

Τέλος από το κόμμα του ο Μουγκάμπε, τον πιέζουν να παραιτηθεί από την προεδρία

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2017, 18:00

Ενα προς ένα χάνει τα αξιώματα που κατείχε ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, που αν και τυπικά παραμένει πρόεδρος της χώρας, οι ημέρες του στο ανώτατο αξίωμα είναι μετρημένες.

Την Κυριακή, με απόφαση του κυβερνώντος κόμματος ZANU-PF ο Μουγκάμπε εκδιώχθηκε από την ηγεσία και αντικαταστάθηκε από τον Εμερσον Μνανγκάγκουα, τον αντιπρόεδρό του τον οποίο απέπεμψε προ ημερών.

Την πληροφορία για την αντικατάσταση του Μουγκάμπε από τον Μνανγκάγκουα στην επιβεβαίωσαν κομματικά στελέχη και ο ηγέτης των βετεράνων πολέμου της Ζιμπάμπουε.

Κομματική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο πως το ZANU-PF αποφάσισε επίσης την απομάκρυνση της διαβόητης συζύγου του Μουγκάμπε Γκρέις Μουγκάμπε από το κόμμα.

2017-11-19T122113Z_925654172_RC119A6965C0_RTRMADP_3_ZIMBABWE-POLITICS
Εκδηλη η ικανοποίηση σε στελέχη του ZANU-PF μετά τις ανακοινώσεις για την αποπομπή του Μουγκάμπε (REUTERS/Philimon Bulawayo)

Πέρα από αυτό, το ZANU-PF έδωσε στον Ρόμπερτ Μουγκάμπε διορία έως το μεσημέρι της Δευτέρας προκειμένου να παραιτηθεί από τον προεδρικό θώκο, διαφορετικά θα καθαιρεθεί. Αυτό επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Κυβερνοασφάλειας Πάτρικ Τσαϊναμάσα.

Την περασμένη εβδομάδα εκδηλώθηκε κίνημα από τον στρατό ο οποίος παρενέβη για να εμποδίσει τον Μουγκάμπε από το να ορίσει διάδοχό τους τη σύζυγό του.

Εθεσε τον πρόεδρο σε κατ’οίκον περιορισμό και προχώρησε σε κάποιες συλλήψεις, χωρίς πάντως η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου.

Παρά ταύτα, ο Μουγκάμπε είχε την Κυριακή συναντήσεις με αξιωματούχους του στρατού, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, χωρίς να γίνει γνωστό τι αφορούσαν οι συνομιλίες.

Το Σάββατο χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν σε διαδηλώσεις κατά του ζεύγους Μουγκάμπε. Στην κοινή γνώμη υπάρχει η αισιοδοξία ότι πλησιάζει το τέλος μιας μακράς περιόδου κυριαρχίας από έναν ηγέτη που παρά τις διακηρύξεις και τα μεγάλα λόγια ελάχιστα ωφέλησε τη ζωή των κατοίκων μιας χώρας που είναι πάντως πλούσια σε φυσικούς πόρους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...