212
Το «Ever Given» εισέρχεται στο Ρότερνταμ. Οι Ολλανδοί προσεύχονται | REUTERS/Eva Plevier

Τελικά το μοιραίο «Ever Given» κατέπλευσε στο Ρότερνταμ

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2021, 21:49
Το «Ever Given» εισέρχεται στο Ρότερνταμ. Οι Ολλανδοί προσεύχονται
|REUTERS/Eva Plevier

Τελικά το μοιραίο «Ever Given» κατέπλευσε στο Ρότερνταμ

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2021, 21:49

Το φορτηγό πλοίο «Ever Given» που έγινε διάσημο παγκοσμίως τον περασμένο Μάρτιο επειδή κατάφερε να προσαράξει στο Κανάλι του Σουέζ και να το αποκλείσει προκαλώντας τρομερή ζημία όχι μόνο στα αιγυπτιακά ταμεία, αλλά και στην παγκόσμια εμπορική ναυτιλία και κατ’ επέκταση στην παγκόσμια οικονομία, τελικά εδέησε να καταπλεύσει στο Ρότερνταμ την Πέμπτη 29 Ιουλίου.

Στο ολλανδικό λιμάνι, μακριά από τα χαμσίν και τα υπόλοιπα κακεντρεχή αερικά της ερήμου που αναστατώνουν τις τιμονιέρες των μεγάλων πλοίων αλλά προστατεύουν τις φελούκες, το θηριώδες «Ever Given» θα ξεφορτώσει τα κοντέινερ που μεταφέρει – με ασφάλεια, ελπίζουμε. Ετσι και απαλλαγεί από το βουνό των εμπορευματοκιβωτίων που κουβαλάει στην κουβέρτα του, θα συνεχίσει τον πλου του τον Αύγουστο.

Το χαμσίν είναι βέβαια δυνατός αέρας της Νειλοχώρας, όμως το ατύχημα στο Κανάλι πρέπει να οφείλεται και στους λανθασμένους χειρισμούς του πληρώματος. Οπως και να έχει, το κάζο ήταν μεγάλο, βαρύ όσον αφορά την τιμή της ναυτοσύνης και ασήκωτο όσον αφορά το ύψος των αποζημιώσεων.

Οι Αιγύπτιοι εμπόδισαν την αναχώρηση του πλοίου εγείροντας απαιτήσεις ύψους 916 εκατ. δολαρίων. Στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν έριξαν νερό στο κρασί τους (πόση ποσότητα ακριβώς, δεν έγινε γνωστό) και επετεύχθη συμβιβασμός. Ετσι το «Ever Given», το πάθημα του οποίου στο εξής θα αναλύεται με την πρέπουσα σοβαρότητα στις αίθουσες των ναυτικών σχολών, μπόρεσε να δραπετεύσει στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...