439
Κάρι-Αν Μος και Κιάνου Ριβς επιστρέφουν για την τέταρτη ταινία της σειράς, που θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2022 | Warner Bros

Τελικά το «Matrix» ήταν μια αλληγορία για τους διεμφυλικούς

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2020, 20:00
Κάρι-Αν Μος και Κιάνου Ριβς επιστρέφουν για την τέταρτη ταινία της σειράς, που θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2022
|Warner Bros

Τελικά το «Matrix» ήταν μια αλληγορία για τους διεμφυλικούς

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2020, 20:00

Το βαθύτερο νόημα πίσω από την επαναστατική και εξαιρετικά επιτυχημένη τριλογία ταινιών επιστημονικής φαντασίας «Matrix» (πρώτο φιλμ το 1999, για να ακολουθήσουν άλλα δύο το 2003) τελικά αφορά τη ζωή των διεμφυλικών ανθρώπων. Αυτό αποκάλυψε η Λίλι Γουατσόφσκι, που σκηνοθέτησε τις τρεις ταινίες σε συνεργασία με την αδελφή της, Λάνα.

«Χαίρομαι που έχει γίνει γνωστό ότι αυτός ήταν ο αρχικός στόχος μας. Ο κόσμος δεν ήταν ακόμη έτοιμος. Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν ήταν ακόμη έτοιμος», δήλωσε η Λίλι Γουατσόφσκι στο Netflix Film Club, για να συμπληρώσει: «Λατρεύω πόσο σημαντικές είναι αυτές οι ταινίες για τους trans ανθρώπους. Αυτές οι ταινίες μού έσωσαν τη ζωή».

Τόσο η Λίλι, το 2012, όσο και η Λάνα, το 2016, αποκάλυψαν ότι είναι διεμφυλικές —η Λίλι είχε γεννηθεί Αντριου Πολ και η Λάνα, Λόρενς Γουατσόφσκι.

Οι αποκαλύψεις τους όλα αυτά τα χρόνια, μετά την πρεμιέρα της πρώτης ταινίας της κινηματογραφικής σειράς, το 1999, ίσως ώθησαν κάποιους από τους εκατομμύρια οπαδούς της να αναζητήσουν το βαθύτερο νόημα πίσω από το ούτως ή άλλως αλληγορικό «Matrix».

Αρκετές θεωρίες υποστήριζαν ότι η ανησυχία που ο χαρακτήρας του Νeo (Κιάνου Ριβς) ένιωθε, που περιγράφεται σαν «μία ακίδα στο μυαλό σου» αντιπροσωπεύει μία μορφή δυσφορίας φύλου. Αντίστοιχα, το κόκκινο χάπι που μετέπειτα παίρνει, έτσι ώστε να δει την πραγματικότητα όπως αληθινά είναι, αναπαριστά τα χάπια που χρησιμοποιούνται για την ορμονική θεραπεία.

Η 52χρονη σκηνοθέτης και παραγωγός επιβεβαίωσε το σκεπτικό πίσω από τις θεωρίες, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν είναι σίγουρη για το πόσο κοντά ήταν στο να ανακαλύψει την πραγματική της ταυτότητα την περίοδο που έγραφε την ταινία.

Οταν είχαν κυκλοφορήσει οι τρεις προηγούμενες ταινίες της σειράς, το «The Matrix» το 1999 και τα «Matrix: Reloaded» και «Matrix: Revolutions» το 2003, η Λάνα και η Λίλι ήταν γνωστές ως οι αδελφοί Γουατσόσκι.

Η Λίλι Γουατσόσκι αποκάλυψε, επίσης, πως στην αρχική εκδοχή του σεναρίου, ο χαρακτήρας της Switch ήταν «gender fluid», δηλαδή παρουσιαζόταν σαν άντρας στην πραγματικότητα, αλλά σαν γυναίκα μέσα στον κόσμο του Matrix.

Στην αρχική μορφή του σεναρίου, ο χαρακτήρας της Switch ήταν gender fluid, εξού και το όνομα Switch, που σημαίνει αλλάζω (Warner Bros)

«Βασική θεματική του “Matrix” ήταν η επιθυμία για μεταμόρφωση, αλλά ερχόταν από την οπτική γωνία κάποιου ανθρώπου που δεν έχει αποκαλύψει ακόμη πως είναι transgender»

Οπως αναφέρει ο Guardian, πρόσφατα άρχισαν ξανά τα γυρίσματα για την τέταρτη ταινία της σειράς, τα οποία είχαν σταματήσει τον Μάρτιο, όπως και σχεδόν όλες οι κινηματογραφικές παραγωγές, λόγω της πανδημίας του κορονοϊου.

Κιάνου Ριβς, Κάρι-Αν Μος και Τζάντα Πίνκετ Σμιθ θα επιστρέψουν στους ρόλους τους, αλλά το «Matrix 4», που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2022, αργεί ακόμη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...