370
Σημαία της Χεζμπολάχ και πόστερ με τον αρχηγό της, τον Σάγεντ Χάσαν Νασράλα – κληρικό, φυσικά. Η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου ανακοίνωσε τον θάνατο του τρομοκράτη Αλι Ατουα | REUTERS/Ali Hashisho/File Photo

Τελικά, ο καρκίνος έφαγε τον τρομοκράτη της Χεζμπολάχ

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2021, 16:37
Σημαία της Χεζμπολάχ και πόστερ με τον αρχηγό της, τον Σάγεντ Χάσαν Νασράλα – κληρικό, φυσικά. Η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου ανακοίνωσε τον θάνατο του τρομοκράτη Αλι Ατουα
|REUTERS/Ali Hashisho/File Photo

Τελικά, ο καρκίνος έφαγε τον τρομοκράτη της Χεζμπολάχ

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2021, 16:37

Παίρνοντας και μια κάποια απόσταση από την είδηση αυτή καθαυτή, αφού «η παραπλάνηση είναι ίδιον της τρομοκρατίας», o Γκουίντο Ολίμπιο της Corriere della Sera παρουσίασε τον θάνατο του λιβανέζου τρομοκράτη Αλι Ατουα. Η οργάνωση για λογαριασμό της οποίας είχε δράσει ο κατά προσέγγισιν 60άρης Ατουα, η σιιτική και φιλοϊρανική Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε ότι πέθανε την περασμένη εβδομάδα «από επιπλοκές του καρκίνου».

Η ιστορία του θανόντος τρομοκράτη είναι ενδιαφέρουσα, αφού οι Αμερικανοί δεν έπαψαν ποτέ να τον αναζητούν αφ’ ότου είχε σκοτώσει έναν στρατιωτικό των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια αεροπειρατείας. Μάλιστα το FBI  τον είχε επικηρύξει για το εντυπωσιακό ποσό των 5 εκατ. δολαρίων. Προφανώς ο Ατουα κρυβόταν κάπου στον Λίβανο, έχοντας την κάλυψη της Χεζμπολάχ. Με δεδομένο αυτό το παρελθόν δικαιολογείται και η καχυποψία απέναντι στην ανακοίνωση των σιιτών ισλαμιστών.

Η επικήρυξη του Ατουα από το FBI

Ο Ατουα συμμετείχε στην αεροπειρατεία ενός αεροπλάνου της TWA, στις 14 Ιουνίου 1985, το οποίο μετέφερε 153 άτομα, μεταξύ τους και τον διάσημο τότε και μακαρίτη πλέον τραγουδιστή Ντέμη Ρούσσο. Το αεροπλάνο εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Ρώμη, αλλά ο Ατουα και η παρέα του επενέβησαν και το οδήγησαν στη Βηρυτό. Τα αιτήματά τους αφορούσαν το δίκιο των παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ. Ο φόνος ενός από τους ομήρους, του αμερικανού στρατιωτικού Ρόμπερτ Στέθεμ, μετά από άγριο ξυλοδαρμός εξόργισε τις ΗΠΑ. Μαζί με τον Ατουα είχαν κατηγορηθεί τότε άλλοι δύο Αραβες, ο Μοχάμαντ Χαμάντι και ο Χάσαν Ιτζεντίν.

Από αυτούς τους τρεις ισλαμιστές συνελήφθη ο Χαμάντι, στη Γερμανία, το 1987, και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Ωστόσο το 2005 αποφυλακίστηκε και επέστρεψε στον Λίβανο, κάτι που συνηθίζεται στο καθιερωμένο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ των Δυτικών δυνάμεων και της Χεζμπολάχ. Ο Ολίμπιο θύμισε και την προ διετίας σύλληψη στη Μύκονο κάποιου που έμοιαζε στον Χαμάντι αλλά δεν είχε καμία σχέση με αυτόν. Εγραψε κιόλας ότι ο συγκεκριμένος είχε αναπτύξει δίκτυο τρομοκρατικής δράσης και στην Ιταλία, με ευφάνταστες πρακτικές (εκρηκτικά κρυμμένα σε… πασχαλινά αυγά, κ.ά. παρόμοια).

Η αεροπειρατεία του 1985, που είχε αρχίσει στην Αθήνα, διήρκεσε 16 ημέρες. Οι τρομοκράτες είχαν απελευθερώσει σταδιακώς κάποιους ομήρους, με τους τελευταίους να ανακτούν την ελευθερία τους στις 30 Ιουνίου στη Δαμασκό. Ακολούθησε, έπειτα από μερικές ημέρες, η απελευθέρωση εκατοντάδων λιβανέζων και παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...