Το mega εμβολιαστικό κέντρο στο Ελληνικό. Θα λειτουργήσει και το Πάσχα, απλώς με μισή δυναμικότητα | George Vitsaras/ SOOC
Επικαιρότητα

Αλλαγή πλεύσης ύστερα από παρέμβαση Μητσοτάκη: Τελικά εμβολιασμοί θα γίνουν και το Πάσχα…

Ενώ στην ενημέρωση της Τετάρτης ο Βασίλης Κικίλιας και ο Μάριος Θεμιστοκλέους «εξηγούσαν» γιατί θα υπάρξει τετραήμερη αργία στους εμβολιασμούς, λίγες ώρα μετά ανακοινώθηκε ότι τα περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν και Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο και Δευτέρα του Πάσχα
Protagon Team

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Βασίλης Κικίλιας και ο Μάριος Θεμιστοκλέους ξεκαθάριζαν ότι εμβολιασμοί δεν θα γίνουν τις τέσσερις ημέρες του Πάσχα, από Μ. Παρασκευή ως και Δευτέρα του Πάσχα, και ότι όλο αυτό ήταν κεντρική επιλογή και μελετημένος σχεδιασμός του υπουργείου –μάλιστα ο υπουργός Υγείας ήταν ιδιαίτερα επιθετικός όταν του τέθηκε η ερώτηση για την τετραήμερη αργία (συμπτωματικά από το Protagon), κάνοντας λόγο για «άγιες ημέρες», για ήρωες υγειονομικούς που πρέπει να ξεκουραστούν και αμφισβητώντας ακόμα και το αν θα προσέρχονταν οι πολίτες να εμβολιαστούν αυτές τις μέρες!

Το πρωί της Πέμπτης, ούτε ένα 24ωρο μετά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας, η ΕΡΤ1 ανακοίνωσε ότι τα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν όλες τις ημέρες του Πάσχα, με εξαίρεση την Κυριακή του Πάσχα, όπως άλλωστε κάθε Κυριακή εδώ και μήνες.

Ο σχεδιασμός και οι επιλογές του υπουργείου Υγείας πήγαν περίπατο μέσα σε λιγότερες από 15 ώρες. Τι άλλαξε; Ουσιαστικά τίποτα. Ο προβληματισμός για το πάγωμα επί τέσσερις ημέρες της εμβολιαστικής διαδικασίας και την «απώλεια» δεκάδων χιλιάδων εμβολιασμών, ενώ δίνεται ένας εθνικός αγώνας με αντίπαλο τόσο την πανδημία του κορονοϊού όσο και τον χρόνο, ήταν ο ίδιος τόσο την Τετάρτη, όταν ο κ. Κικίλιας και ο κ. Θεμιστοκλέους «εξηγούσαν» γιατί δεν θα λειτουργήσουν τα εμβολιαστικά κέντρα, όσο και την Πέμπτη, όταν άλλαξε η προσέγγιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επικοινώνησε με τον υπ. Υγείας και «συμφωνήθηκε» να λειτουργήσουν τα εμβολιαστικά κέντρα και τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ1, τα εμβολιαστικά κέντρα όπου γίνονται εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca θα λειτουργήσουν κανονικά –άλλωστε τη Μ. Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για τους 30άρηδες, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, υποσχόμενος άμεσο εμβολιασμό. Επίσης, τα mega εμβολιαστικά κέντρα, σε Μαρούσι, Περιστέρι, Ελληνικό, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, θα λειτουργήσουν όλες τις ημέρες, με τη μισή τους δυναμικότητα. Αυτά υπάγονται στην Πολιτική Προστασία. Τα μόνα που δεν θα λειτουργήσουν είναι τα εμβολιαστικά κέντρα στα νοσοκομεία, που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας.

Κι όμως την Τετάρτη, στην επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο κ. Θεμιστοκλέους υποβάθμιζε το πρόβλημα, λέγοντας ότι για το τετραήμερο ουσιαστικά «είναι μία μέρα τον Απρίλιο και δύο μέρες το Μάιο» και ότι οι προβλεπόμενοι εμβολιασμοί θα διαχυθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ τόνιζε: «Εμείς επιλέξαμε ότι το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, όπως ανέφερε ο υπουργός, δεν θα εργαστεί αυτές τις μέρες του Πάσχα».

Ο δε κ. Κικίλιας έλεγε μεταξύ άλλων: «Οι υγειονομικοί μας παλεύουν 15 μήνες. Το εξήγησα και πριν. Θα σας πει λεπτομέρειες ο κ. Θεμιστοκλέους πώς για τις ιερές ημέρες του Πάσχα, Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο, Κυριακή του Πάσχα και Δευτέρα του Πάσχα, έχουν διαχυθεί τα ραντεβού σε όλο τον μήνα. Αρα, πρώτον, εμβολιασμοί δεν χάνονται». Και ακολούθως τόνιζε:

«Υπάρχει στο πρόγραμμά μας πρόβλεψη διάχυσης αυτών των τριών, τεσσάρων ημερών σε ημερομηνίες, έτσι ώστε ο εμβολιασμός να λειτουργεί κανονικά. Για να μη σας πω ότι, ενδεχομένως, ποιους ανθρώπους θα είχαμε εκεί να εμβολιάζουν και ποιοι θα έρχονταν την Κυριακή του Πάσχα και το Μεγάλο Σάββατο να εμβολιαστούν;».

Τελικά όμως φαίνεται ότι μέσα σε λίγες ώρες βρέθηκαν άνθρωποι για να εμβολιαστούν και τις άγιες αυτές ημέρες.