467
Πολίτες στην Καλιφόρνια διαδηλώνουν κατά των περιορισμών για το δικαίωμα ψήφου, που σχεδιάζουν οι Ρεπουμπλικάνοι σε άλλες Πολιτείες | REUTERS/Mike Blake

Τελεσίγραφο μεγάλων της οικονομίας στους Ρεπουμπλικάνους για τους εκλογικούς νόμους

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2021, 17:15
Πολίτες στην Καλιφόρνια διαδηλώνουν κατά των περιορισμών για το δικαίωμα ψήφου, που σχεδιάζουν οι Ρεπουμπλικάνοι σε άλλες Πολιτείες
|REUTERS/Mike Blake

Τελεσίγραφο μεγάλων της οικονομίας στους Ρεπουμπλικάνους για τους εκλογικούς νόμους

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2021, 17:15

Οσες αμερικανικές Πολιτείες επιχειρήσουν να περιορίσουν τα εκλογικά δικαιώματα των ψηφοφόρων τους με νέους νόμους, κατά τα πρότυπα της Τζόρτζια, θα βρεθούν αντιμέτωπες με σοβαρές οικονομικές συνέπειες, προειδοποίησαν τα αφεντικά των μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες, με εντολές του κόμματός τους, σχεδιάζουν να περάσουν νομοσχέδια που θα περιορίζουν την πρόσβαση των πολιτών στις κάλπες με όποιο μέσο μπορούν. Στην Τζόρτζια, για παράδειγμα, ο Μπράιαν Κεμπ υπέγραψε νόμο που απαγορεύει σε πολίτες να δίνουν νερό και τρόφιμα σε άτομα που περιμένουν στην ουρά για να ψηφίσουν!

Επίσης, μέσα στα σχέδια των Ρεπουμπλικάνων, είναι να μειωθούν τα εκλογικά κέντρα και οι κάλπες, να μεγαλώσει η απόσταση που πρέπει να διανύσει κάποιος για να ψηφίσει, να μειωθούν οι ημέρες που θα μπορεί να ψηφίσει με επιστολική ψήφο ή με φυσική παρουσία στην κάλπη, όπως και το ωράριο των εκλογικών κέντρων.

Αντίστοιχους νόμους προωθούν και άλλες Πολιτείες που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους, όπως η Φλόριντα, η Αριζόνα και το Τέξας, καθώς έχουν διαπιστώσει πως όταν οι πολίτες προσέρχονται σε αριθμούς-ρεκόρ στις κάλπες, όπως έγινε τον Νοέμβριο, ευνοούνται πάντα οι Δημοκρατικοί. Επίσης, τα περιοριστικά αυτά μέτρα πλήττουν πάντα περισσότερο τις μειονότητες, παρά τους λευκούς ψηφοφόρους.

Εκτός από τις καταδικαστικές δηλώσεις των Δημοκρατικών, οι μεγάλες εταιρείες πέρασαν και αυτές  στην αντεπίθεση.  Στην Τζόρτζια, η Coca-Cola και η Delta, όπου εδρεύουν και οι δύο εκεί, απείλησαν με αντίποινα, ενώ η ομοσπονδία του μπέιζμπολ απέσυρε το δημοφιλές All-Star Game από την Ατλάντα -και μαζί του περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα για την πόλη- και το μετέφερε στο Ντένβερ.

Στο Τέξας, η Dell Technologies και η American Airlines, ήδη προειδοποίησαν τον εκεί κυβερνήτη ότι θα λάβουν τα μέτρα τους, αν προχωρήσει στα σχέδιά του. Ο Τιμ Κουκ της Apple, επίσης καταφέρθηκε εναντίον αυτών των Πολιτειών.

Το Σαββατοκύριακο, τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο σοβαρά: Ενενήντα πρώην και νυν διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων εταιρειών, συναντήθηκαν μέσω Zoom και συμφώνησαν να αποσύρουν χορηγίες τους στους Ρεπουμπλικανούς υποψήφιους και να παγώσουν επενδύσεις σε στάδια, εργοστάσια και άλλα ακριβά έργα υποδομών, ως τιμωρία σε όποια Πολιτεία περάσει αντίστοιχο νομοσχέδιο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, οι Τζέιμς Μέρντοκ (γιος του μεγιστάνα του Τύπου, Ρούπερ Μέρντοκ), και οι CEO των Levi Strauss, Delta, United, American Airlines, LinkedIn και δεκάδων άλλων, καθώς και πρόεδροι επαγγελματικών αθλητικών ομάδων, δικηγόροι και άλλοι ειδικοί.

Στη συνάντηση κορυφής, την οποία το Axios χαρακτηρίζει «ιστορική», οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στον στόχο και δήλωσαν την υποστήριξή τους σε όποιον αντιδράσει στους κυβερνήτες.

Σε δελτίο Τύπου, μετά την ολοκλήρωσή της σύσκεψης, αναφέρθηκε ότι «οι CEO που συμμετείχαν είπαν ότι θα επανεξετάσουν τις δωρεές τους σε υποψήφιους που υποστηρίζουν νομοσχέδια τα οποία περιορίζουν το δικαίωμα ψήφου και ότι πολλοί θα επανεξετάσουν επενδύσεις σε Πολιτείες που εφαρμόζουν τέτοια μέτρα».

Από την άλλη πλευρά, ο Ντόναλντ Τραμπ και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι, έχουν καλέσει τους οπαδούς τους σε μποϊκοτάζ των εταιρειών που αντιτίθενται στα νομοσχέδιά τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...