312
Σε δύσκολη θέση ο Μπόρις Τζόνσον μετά τα σκληρά λόγια από την ΕΕ | Yui Mok/PA Wire/Pool via REUTERS

Τελεσίγραφο ΕΕ στον Μπόρις Τζόνσον: Συμφωνία σε 12 μέρες ή άτακτο Brexit

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2019, 23:18
Σε δύσκολη θέση ο Μπόρις Τζόνσον μετά τα σκληρά λόγια από την ΕΕ
|Yui Mok/PA Wire/Pool via REUTERS

Τελεσίγραφο ΕΕ στον Μπόρις Τζόνσον: Συμφωνία σε 12 μέρες ή άτακτο Brexit

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2019, 23:18

Τελεσίγραφο 12 ημερών στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ώστε να συνάψει μία συμφωνία για το Brexit μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου έδωσαν κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Indepedent. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως φαίνεται να επισήμαναν, θα επέλθει η άτακτη έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η προθεσμία φαίνεται να συμφωνήθηκε σε συνεδρίαση στο Παρίσι το βράδυ της Τετάρτης μεταξύ του γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού της Φινλανδίας, Αντι Ρίνε, ο οποίος συντονίζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μάλιστα, αυτή έρχεται μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ προς τον Μπόρις Τζόνσον που του ξεκαθάριζε πως πρέπει «να πάψει να προσποιείται πως διαπραγματεύεται».

«Οι γενικές αναφορές σε προτάσεις για διαπραγματεύσεις είναι κάτι ανεύθυνο. Η Βρετανία πρέπει να φέρει τις δικές της προτάσεις πολύ σύντομα αν θέλουν να γίνει συζήτηση για αυτές», τόνισε ο Ρίνε. «Συμφωνήσαμε ότι είναι τώρα η ώρα να φέρει γραπτώς ο Μπόρις Τζόνσον τις προτάσεις του, αν υπάρχουν. Αν δεν παρουσιάσει προτάσεις έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, τότε τελείωσε», πρόσθεσε ο φινλανδός πρωθυπουργός αναφερόμενος στο Brexit.

Το τελεσίγραφο των 12 ημερών είναι ιδιαίτερα προβληματικό για τον Τζόνσον, σχολίασε ο Guardian, καθώς συμπίπτει με την παραμονή του συνεδρίου των Συντηρητικών και απομένει να φανεί αν η ΕΕ θα εμμείνει σε αυτή την απειλή.

Μπαρνιέ: Ας μην προσποιούμαστε ότι διαπραγματευόμαστε συμφωνία

Η Βρετανία και η ΕΕ δεν πρέπει να προσποιούνται ότι διαπραγματεύονται μια συμφωνία για το Brexit, αν δεν υπάρχουν νέες προτάσεις στο τραπέζι, τόνισε από την πλευρά του ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Δεν είναι αρκετό να μας λέει η Βρετανία τι δεν θέλει, υπογράμμισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον επιμένει ότι είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο της 17ης Οκτωβρίου. «Η Βρετανία έκανε ξεκάθαρο τι δεν θέλει για το backstop, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να βρεθεί μια λύση. Σχεδόν τρία χρόνια μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, δεν υπάρχει λόγος να προσποιούμαστε ότι διαπραγματευόμαστε», τόνισε ο Μπαρνιέ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...