298
Ο Ερντογάν με τον πολιτικό αρχηγό της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Κωνσταντινούπολη, τον Φεβρουάριο | EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Telegraph: Τουρκική υπηκοότητα έλαβαν στελέχη της Χαμάς που σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2020, 17:45
Ο Ερντογάν με τον πολιτικό αρχηγό της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Κωνσταντινούπολη, τον Φεβρουάριο
|EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Telegraph: Τουρκική υπηκοότητα έλαβαν στελέχη της Χαμάς που σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2020, 17:45

Η Τουρκία πρόσφερε υπηκοότητα σε ανώτερα στελέχη του τρομοκρατικού πυρήνα της Χαμάς, είδηση που αυξάνει τον φόβο ότι τα μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης θα έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν και να καταφέρουν χτυπήματα κατά ισραηλινών στόχων με μεγαλύτερη ευκολία, σύμφωνα με την Telegraph.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, τουλάχιστον ένα από τα 12 ανώτερα στελέχη της Χαμάς, που χρησιμοποιούν την Τουρκία ως βάση για τις επιχειρήσεις τους, έχει λάβει την τουρκική υπηκοότητα και αριθμό κοινωνικής ασφάλισης.

Αλλα έξι μέλη, έχουν λάβει την τουρκική υπηκοότητα και διαβατήρια, ενώ οι άλλοι πέντε βρίσκονται στη μέση της διαδικασίας. Κάποιοι έχουν ήδη τουρκικά ψευδώνυμα.

Οι περισσότεροι από τους 12 κατέληξαν στην Τουρκία μετά το 2011, όταν εξορίστηκαν από το Ισραήλ, στο πλαίσιο ανταλλαγής 1.027 παλαιστινίων αιχμαλώτων για έναν ισραηλινό στρατιώτη.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Στόχος της είναι να απελευθερώσει τους Παλαιστίνιους από την ισραηλινή κατοχή και να δημιουργήσει ισλαμικό κράτος.

Για την Τουρκία όμως, είναι νόμιμο πολιτικό κίνημα, δημοκρατικά εκλεγμένη στη Γάζα.

Ανώτερη πηγή της Χαμάς περιέγραψε τα μέλη της στην Τουρκία ως έμπειρα στελέχη που συγκεντρώνουν χρήματα και κατευθύνουν τους μαχητές για να οργανώσουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε άλλες χώρες.

«Η τουρκική κυβέρνηση ενέδωσε στις πιέσεις της Χαμάς να δώσει υπηκοότητα στα στελέχη της, επιτρέποντάς τους έτσι, να ταξιδεύουν ελεύθερα και να στοχεύουν άλλες χώρες, που θεωρούν την οργάνωση, τρομοκρατική», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οταν ρωτήθηκε εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης από την Telegraph, αρνήθηκε να σχολιάσει και είπε μόνο ότι οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι και προέρχονται από ξένη κυβέρνηση.

Το ίδιο έκανε και εκπρόσωπος της Χαμάς.

Πάντως, σύμφωνα με την Telegraph, ο Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικός αρχηγός της Χαμάς, βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Τουρκία, όπου συνάντησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο έχει στενή σχέση. Οι δυο τους είχαν συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη, τόσο τον περασμένο Δεκέμβριο, όσο και τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...