651
| CreativeProtagon

Telegraph: Μόνο Βρετανοί στις μεσογειακές παραλίες το καλοκαίρι – οι Γερμανοί θα μείνουν σπίτι τους

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2021, 20:05
|CreativeProtagon

Telegraph: Μόνο Βρετανοί στις μεσογειακές παραλίες το καλοκαίρι – οι Γερμανοί θα μείνουν σπίτι τους

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2021, 20:05

Χωρίς γερμανούς τουρίστες θα μείνουν τα θέρετρα της Μεσογείου -και της Ελλάδας- αν ο εμβολιασμός στη Γερμανία συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς.

Αυτό επισημαίνει γερμανός οικονομολόγος σε άρθρο του στο περιοδικό Spiegel, ενώ η Telegraph σημειώνει θριαμβολογώντας ότι οι Βρετανοί, που τα πάνε πολύ καλύτερα έως τώρα και φαίνεται ότι θα πετύχουν τον στόχο του εμβολιασμού του 75% του πληθυσμού μέχρι τον Ιούλιο, θα έχουν όλες τις παραλίες δικές τους το καλοκαίρι «χωρίς γερμανικές πετσέτες».

Βέβαια, η βρετανική εφημερίδα παραλείπει να επισημάνει ότι στη Βρετανία, σε αντίθεση με την ΕΕ, η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή να γίνεται μόνο μία δόση  εμβολίου προς το παρόν, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα γίνει η δεύτερη, επειδή ούτε εκεί επαρκούν οι ποσότητες. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται ο εμβολιασμός πολύ μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, αλλά με ποσοστό αποτελεσματικότητας 50% και όχι 90%-95% όπως εγγυάται η δεύτερη δόση.

Ο καθηγητής Μόριτζ  Σούλαρικ έγραψε στο Spiegel ότι «η Γερμανία θα μείνει σπίτι της, όταν οι άλλες χώρες θα μπορούν να ταξιδεύουν ξανά. Η Βρετανία σκοπεύει να εμβολιάσει το 75% του πληθυσμού της μέχρι τον Ιούλιο. Ακόμα και με αισιόδοξες προβλέψεις, η Γερμανία θα χρειαστεί τρεις περισσότερους μήνες για να πετύχει το ίδιο ποσοστό».

Τα μέχρι τώρα στοιχεία, δείχνουν μεγάλη αύξηση στις κρατήσεις για διακοπές, όπως αναφέρουν ταξιδιωτικά γραφεία στη Βρετανία, καθώς το εμβόλιο του κορονοϊού αναπτερώνει τις ελπίδες για επιστροφή στην κανονικότητα. Μάλιστα, οι κρατήσεις στη Βρετανία συνδέονται άμεσα με αυτούς που κάνουν το εμβόλιο ή με αυτούς που είναι οι επόμενοι στη λίστα της κυβέρνησης για να εμβολιαστούν.

Δύο μόνο ηλικιωμένοι περιμένουν να εμβολιαστούν σε ένα καινούργιο εμβολιαστικό κέντρο, στο Βερολίνο

Στο μεταξύ, η οργή των Γερμανών για τους αργούς ρυθμούς των εμβολιασμών, συνεχίστηκε και την Τρίτη, στην σύσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ με τις εταιρείες που κατασκευάζουν τα εμβόλια, στην οποία συμμετείχαν στελέχη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των περιφερειακών κυβερνήσεων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι της ΕΕ.

Οπως εξήγησαν οι εταιρείες, δεν είναι θέμα χρημάτων η προμήθεια περισσότερων εμβολίων, αλλά αδυναμίας να αυξηθεί η παραγωγή σε αυτό το στάδιο. «Ο,τι φτιάχνουμε παραδίδεται αμέσως στις χώρες, δεν μένει τίποτα πίσω. Δεν υπάρχουν αρκετές πρώτες ύλες από τους προμηθευτές για περισσότερα», δήλωσε ο Ουγκούρ Σαχίν, επικεφαλής της BioNTech.

Ναι μεν, η Μέρκελ επανέλαβε τη δέσμευσή της να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι Γερμανοί έως τις 21 Σεπτεμβρίου, όμως τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν, «είπαν» κάτι διαφορετικό. Για αυτό και η καγκελάριος στρέφεται τώρα στο ρωσικό εμβόλιο, όπως κάνουν και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες, ελπίζοντας να καλύψει τα κενά.

Ο Γιενς Σπαν, υπουργός Υγείας, είπε στη σύσκεψη ότι αναμένονται δύσκολες εβδομάδες μέχρι τον Απρίλιο, με ελλείψεις στα εμβόλια. «Δεν μπορεί να γίνει κάτι πιο γρήγορα, ούτε με περισσότερα χρήματα».

Ετσι, η σύσκεψη δεν είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα, και μάλιστα οι τόνοι ανέβηκαν όταν μίλησαν εκπρόσωποι της ΕΕ, όπως η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου και ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, καταδεικνύοντας και τη δυσαρέσκεια της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην Κομισιόν, σύμφωνα με την Telegraph.

Η Ανγκελα Μέρκελ και ο δήμαρχος του Βερολίνου, Μίκαελ Μίλερ, στη σύσκεψη με τους παραγωγούς των εμβολίων / Steffen Kugler/Bundesregierung/Handout

Ο Μάρκους Ζέντερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας, έχασε την ψυχραιμία του όταν οι εκπρόσωποι της ΕΕ τον διαβεβαίωσαν ότι οι παραδόσεις θα γίνουν εντός του χρονοδιαγράμματος, παρά τα προβλήματα με Pfizer και AstraZeneca, ενώ κάποια στιγμή, η Μέρκελ ζήτησε από τον Σπαν να ηρεμήσει. Η ίδια, σύμφωνα με το Spiegel, έκοψε εμφανώς ενοχλημένη τον μεταφραστή όταν μιλούσε η Κυριακίδου, λέγοντας «όλοι εδώ ξέρουμε αγγλικά».

Η Μέρκελ «καίγεται» να εμβολιάσει όλους τους Γερμανούς έως τις 21 Σεπτεμβρίου, καθώς πέντε ημέρες αργότερα, θα γίνουν οι εκλογές. Πολύ θα ήθελε να φύγει με μία -ακόμα- μεγάλη επιτυχία στο ενεργητικό της, οδηγώντας τον λαό της με ασφάλεια στην έξοδο από την πανδημία. Ομως, αυτή τη φορά, η υστεροφημία της κινδυνεύει από την… Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνει η Bild.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...