897
Μια από τις μαγευτικές παραλίες του Ερημίτη και το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής Telegraph |

Εκκληση στον Μητσοτάκη από τη χήρα του Τζέραλντ Ντάρελ για τον Ερημίτη

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 16:40
Μια από τις μαγευτικές παραλίες του Ερημίτη και το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής Telegraph
|

Εκκληση στον Μητσοτάκη από τη χήρα του Τζέραλντ Ντάρελ για τον Ερημίτη

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 16:40

Εκκληση να μην προχωρήσει η επένδυση στην Κασσιόπη της Κέρκυρας και στην περιοχή Ερημίτης, απηύθυνε με επιστολή της στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η χήρα του συγγραφέα και φυσιοδίφη Τζέραλντ Ντάρελ, η οποία κατοικεί στο νησί.

Στόχος της επιστολής, σύμφωνα με την Telegraph, που αναδημοσιεύει μεγάλο απόσπασμα, είναι «να αποτραπεί, έστω και την τελευταία στιγμή, η καταστροφή “του διαμαντιού στο στέμμα” των ελληνικών βιοτόπων».

Συγκεκριμένα, η Λι Ντάρελ ζητεί στην επιστολή της να μην συνεχίσουν το έργο τους οι μπουλντόζες, που πρόσφατα μπήκαν στη δασική έκταση καταστρέφοντας μέρος της βλάστησης, στη χερσόνησο του Ερημίτη.

Ο Τζέραλντ Ντάρελ, αδελφός του γνωστού συγγραφέα Λόρενς Ντάρελ, ήταν βοτανολόγος, φυσιοδίφης και συγγραφέας ο ίδιος. Εγραψε αρκετά βιβλία τα οποία είχαν ως θέμα την ζωή του ως φυσιοδίφης ειδικευμένος στο ζωικό βασίλειο. Το πιο δημοφιλές βιβλίο του είναι «Η οικογένειά μου και άλλα ζώα». Η ζωή της οικογένειας Ντάρελ στην Κέρκυρα και η μεγάλη τους αγάπη για το νησί αποτυπώθηκε στα τρία αυτοβιογραφικά του βιβλία, στα οποία βασίστηκε και η δημοφιλής τηλεοπτική σειρά «The Durrels».

«The Durrells in Corfu»: Σκηνή από τη δημοφιλή (και στην Ελλάδα) σειρά που εκτυλίσσεται στην περιοχή της Κασσιόπης

Η χήρα του, που έχει ζήσει επί δεκαετίες στην περιοχή και έχει λάβει τιμητικά την ελληνική υπηκοότητα έγραψε:

«Εγώ και πολλοί άλλοι κάτοικοι, Κερκυραίοι και μη, ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για την άγρια φύση που μπορεί κανείς να βρει σε κάποια σημεία της Κέρκυρας, 80 χρόνια μετά την εποχή που απαθανάτισε στα γραπτά του ο μακαρίτης σύζυγός μου.

»Ο Ερημίτης είναι ένα πολύτιμο πράσινο κόσμημα στη βορειοανατολική ακτή και είναι μία περιοχή από τις πλουσιότερες σε βιοποικιλότητα σε όλη την Ελλάδα, με τις φράουλες, τα ρείκια και τις ορχιδέες, τα έντομα και τα μεταναστευτικά πτηνά, καθώς και τις μεγάλες εκτάσεις θαλάσσιας βλάστησης στα ανοικτά. 

»Χρειάζεται πράγματι η Κέρκυρα άλλο ένα τουριστικό θέρετρο αν το τίμημα είναι η απώλεια του Ερημίτη;

»Σας παρακαλώ, σκεφτείτε να διατηρήσετε και να προστατέψετε τον Ερημίτη, ως το διαμάντι στο στέμμα της Ελλάδας και της Κέρκυρας. Θα ήταν μία περιοχή μεγάλης φυσικής ομορφιάς, καλά προστατευμένης από τη λαίλαπα του τσιμέντου και του πλήθους».

Η κυρία Ντάρελ δήλωσε στην Telegragh ότι δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση στην επιστολή της, την οποία απέστειλε στις 19 Φεβρουαρίου.

Η ίδια είχε στείλει παρόμοια επιστολή και στον Αλέξη Τσίπρα, όταν ήταν Πρωθυπουργός, τον Μάιο του 2017, καθώς το ζήτημα δεν είναι βέβαια, σημερινό.

Η περιοχή της Κασσιόπης και το δάσος του Ερημίτη στη ΒΑ Κέρκυρα

Η βρετανίδα κάτοικος της Κέρκυρας αναφέρεται στην επένδυση που σχεδιάζει στον Ερημίτη, η NCH, ένα νεοϋορκέζικο fund, και η οποία περιλαμβάνει την ανέγερση ενός πεντάστερου ξενοδοχείου 90 δωματίων, 76 μπάνγκαλοους και έως 40 βίλες που θα πωληθούν σε ιδιώτες. Επιπλέον, προβλέπεται και η κατασκευή μαρίνας με 57 θέσεις για γιοτ.

Σύμφωνα με την Telegraph, η NCH δηλώνει ότι η επένδυση, ύψους 120 εκατ. ευρώ, θα επηρεάσει ελάχιστα το πλούσιο οικοσύστημα της Κασσιόπης, καθώς είναι σχεδιασμένη σε αρμονία με το περιβάλλον, ενώ θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας.

Ομως, μία συμμαχία ακτιβιστών, οικολόγων, των τοπικών αρχών, αλλά και ξένων εκατομμυριούχων, που έχουν βίλες στην περιοχή, τονίζει ότι το έργο θα καταστρέψει ένα από τα λίγα σημεία που παραμένουν ανέγγιχτα στο υπερκορεσμένο νησί και διαφωνεί με τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, που το προωθούν, σημειώνει η εφημερίδα.

Και προσθέτει ότι, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους, από τον Ιανουάριο, έχει ξεκινήσει η καταστροφή της μεσογειακής βλάστησης στην περιοχή, ενώ οι μπουλντόζες χάλασαν ένα παλιό μονοπάτι της εποχής των Βενετών και έφτιαξαν στη θέση του έναν δρόμο που περνά μέσα από την παραλία ενός προστατευόμενου βιότοπου.

Ενας από τους εκατομμυριούχους (εδώ)  που ζουν στην περιοχή και αντιδρούν στην «ανάπτυξή της», είναι ο βρετανός Νατ Ρότσιλντ, της γνωστής οικογενείας, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει το σχεδιαζόμενο έργο ως «περιβαλλοντική καταστροφή του χειρίστου είδους» και έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να αντιστρέψει την απόφαση για την οικοδόμησή της.

Η τοπική ομάδα «Ερημίτης Πλους» έχει προσφύγει εναντίον του έργου στα δικαστήρια, χωρίς όμως επιτυχία. Τα μέλη της δήλωσαν στην Telegraph ότι ελπίζουν ότι θα προσφύγει και ο δήμος, στον οποίο ανήκουν τα περιπατητικά μονοπάτια στην περιοχή, ώστε να επέλθει νέα καθυστέρηση στις εργασίες.

«Η φύση στην Κέρκυρα μπορεί να επανέλθει σχετικά γρήγορα και έτσι, όποια ζημιά έχει γίνει έως σήμερα, μπορεί να αναστραφεί. Οι κύριες προσφυγές είναι ακόμα ανοικτές και εργαζόμαστε για να φτάσουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Κώστας Καλούδης, εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Περιβάλλοντος Ιονίων Νήσων.

Στο σχεδιαζόμενο έργο και στις έντονες αντιδράσεις από το κίνημα των πολιτών, έχει αναφερθεί επανειλημμένα το Protagon, αρχίζοντας από μια έρευνα-ντοκουμέντο τον Ιούνιο του 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία περιγράφονταν οι μεθοδεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των 490 στρεμμάτων παράκτιου δάσους της Κασσιόπης, καθώς και της κυριότητας συγκεκριμένου τμήματος του οικοπέδου, όπου επιτρέπεται να χτιστούν ακίνητα 27.000 τμ. με συνολικό τίμημα πολύ χαμηλότερο των τιμών αγοράς σε αυτή την περιοχή-φιλέτο (ΔΙΑΒΑΣΤΕ  εδώ και εδώ)

(Σημειώστε: Κανένα από τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα του Protagon δεν είχε απαντηθεί ή διαψευστεί από την τότε κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ παρά την σχετική δημοσιογραφική όχληση).

Από την πλευρά του fund NCH, ο Ανδρέας Σάντης, είπε στην Telegraph: «Εχουμε ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές εργασίες για την θεμελίωση των κατασκευών όπως ορίζουν οι συμφωνίες μας με την ελληνική κυβέρνηση». Και πρόσθεσε ότι αναμένει η ανοικοδόμηση των κτιρίων να ξεκινήσει αργότερα μέσα στο 2021 και το όλο έργο να έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...