419
Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Παχινιάν μπροστά στο φέρετρο του Αζναβούρ | Christophe Ena/Pool via REUTERS

Τελευταίο «αντίο» της Γαλλίας στον Σαρλ Αζναβούρ

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2018, 14:49
Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Παχινιάν μπροστά στο φέρετρο του Αζναβούρ
|Christophe Ena/Pool via REUTERS

Τελευταίο «αντίο» της Γαλλίας στον Σαρλ Αζναβούρ

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2018, 14:49

Η Γαλλία αποχαιρέτησε την Παρασκευή τον Σαρλ Αζναβούρ, ένα σημαντικό πρόσωπο του 20ού αιώνα για τη χώρα, με ακτινοβολία που δεν περιορίστηκε στον καλλιτεχνικό χώρο.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια μιας τελετής στο Μέγαρο των Απομάχων για τον τραγουδιστή που πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 94 ετών.

Ανάμεσα στους παρόντες ήταν οι πρώην πρόεδροι Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, πολιτικοί, καλλιτέχνες και άλλοι πολλοί.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνοδευόταν από τον με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Αρμέν Σαρκισιάν.

«Ο Σαρλ Αζναβούρ έγινε με τρόπο φυσικό, πανθομολογουμένως, ένα από τα πρόσωπα της Γαλλίας» δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος.

Οπως είπε, «στη διάρκεια των χρόνων η παρουσία αυτή, αυτή η φωνή, αυτός ο αναγνωρίσιμος επιτονισμός, μεταξύ άλλων, εγκαταστάθηκε στις ζωές μας, όποια και αν ήταν η κατάστασή μας, όποια και αν ήταν η ηλικία μας».

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν ξέχασε την καταγωγή του μεγάλου τραγουδιστή, που είχε γεννηθεί το 1924 από γονείς Αρμένιους . Μπροστά εξάλλου στο φέρετρο, που ήταν σκεπασμένο με τη γαλλική σημαία, βρισκόταν μια σύνθεση με άνθη στα χρώματα της αρμενικής.

Ο Αζναβούρ έγινε «Γάλλος μέσω της γλώσσας και, ακόμη, όπως έλεγε ο ίδιος, Παριζιάνος, αποκτώντας μέσω των λέξεων μια ταυτότητα που δεν ήταν εκείνη των γονιών του, ριζώνοντας στη μακρά παράδοση των τροβαδούρων, των ποιητών» είπε ο γάλλος πρόεδρος.

Ως τέκνο της μεγάλης αρμενικής διασποράς, ο Αζναβούρ «γνώριζε στο πετσί του πως η αληθινή Γαλλία είναι εκείνη που υποδέχεται, που δεν αδιαφορεί, αλλά συνεχίζει να ζει μέσα στη φιλοξενία» υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος. «Τα τραγούδια του υπήρξαν για εκατομμύρια ανθρώπους παρηγοριά, βάλσαμο, ανακούφιση» είπε ακόμη.

«Από όλες τις αρετές, αυτή που προτιμούσε ήταν η πίστη: πίστη στους γονείς του, πίστη στην οικογένειά του, πίστη στη γυναίκα του, πίστη στα παιδιά του, πίστη στους φίλους του. Αλλά και πίστη στην Αρμενία» υπογράμμισε ο Μακρόν για τον καλλιτέχνη που επέλεξε να ταφεί δίπλα στην οικογένειά του.

Η σορός του καλλιτέχνη θα μεταφερθεί σε νεκροταφείο που βρίσκεται 45 χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι. Εκεί θα θαφτεί στον οικογενειακό τάφο, δίπλα στους γονείς του και στον γιο του Πατρίκ, που πέθανε σε ηλικία μόλις 25 ετών.

«Δεν είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τον μεγάλο δάσκαλο, αλλά τον νιώθω σαν δικό μου άνθρωπο, σαν γονιό, όπως όλοι οι Αρμένιοι τον νιώθουν σαν δικό τους αφού έδωσε νέα πνοή στην αρμένικη υπερηφάνεια» είπε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Παχινιάν.

Ο Σαρλ Αζναβούρ ήταν στη σκηνή σχεδόν έως το τέλος της ζωής του. Την ερχόμενη εβδομάδα επρόκειτο μάλιστα να μεταβεί μαζί με τον πρόεδρο Μακρόν για τη σύνοδο κορυφής της Γαλλοφωνίας στην Αρμενία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...