564
Πυροσβέστες επιχειρούν σε διαμερίσματα που καίγονται στο Σαν Αντόνιο του Τέξας. Πολλά σπίτι κάηκαν όταν οι ένοικοι προσπάθησαν να ζεσταθούν καίγοντας ξύλα | INSTAGRAM @OLIVAREZ_/via REUTERS

Τέξας: Είκοσι νεκροί, καμένα σπίτια και σπασμένοι σωλήνες από το πρωτοφανές ψύχος

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2021, 20:39
Πυροσβέστες επιχειρούν σε διαμερίσματα που καίγονται στο Σαν Αντόνιο του Τέξας. Πολλά σπίτι κάηκαν όταν οι ένοικοι προσπάθησαν να ζεσταθούν καίγοντας ξύλα
|INSTAGRAM @OLIVAREZ_/via REUTERS

Τέξας: Είκοσι νεκροί, καμένα σπίτια και σπασμένοι σωλήνες από το πρωτοφανές ψύχος

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2021, 20:39

Τουλάχιστον 34 νεκροί και εκατομμύρια σπίτια χωρίς ρεύμα και νερό είναι ο απολογισμός της φοβερής κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τις ΗΠΑ.

Είκοσι θάνατοι σημειώθηκαν στο Τέξας, πολιτεία που δεν είναι καθόλου συνηθισμένη σε χιονοθύελλες και το θερμόμετρο να δείχνει μηδέν βαθμούς Κελσίου.

Οπως γράφουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, η κακή συντήρηση του δικτύου ενέργειας και του δικτύου ύδρευσης, λόγω της ιδιωτικοποίησής τους και πώλησης σε εταιρείες που ενδιαφέρονται για το κέρδος τους και όχι την θωράκισή τους, συντέλεσε στο να μείνουν εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και νερό για ολόκληρα 24ωρα.

Ανάμεσα στα θύματα είναι κάποιοι άνθρωποι που προσπάθησαν να ζεσταθούν με όποιο τρόπο μπορούσαν –κάποιοι καίγοντας ακόμα και ξύλα από τους φράκτες στις αυλές τους– και κατέληξαν να βάλουν φωτιά στο σπίτι τους, ενώ μία μητέρα με το κοριτσάκι της πέθαναν από τις αναθυμιάσεις της εξάτμισης, όταν κοιμήθηκαν μέσα στο αυτοκίνητό τους στο γκαράζ, με αναμμένη τη μηχανή.

Το μέτωπο το οποίο προκάλεσε τις χιονοπτώσεις-ρεκόρ στον νότο μετακινείται πλέον προς την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, και αναμενόταν να πλήξει τις πολιτείες από τη Βόρεια Καρολίνα έως το Ρόουντ Αϊλαντ στην ακτή του Ατλαντικού.

Εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν να ζεσταθούν σε πρόχειρα κέντρα που στήθηκαν σε γυμναστήρια κ.α., στο Τέξας

Σύμφωνα με την αμερικανική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS), ο παγετός και η κακοκαιρία στη Βόρεια Καρολίνα και στη Βιρτζίνια αναμενόταν να προκαλέσουν «αρκετές» διακοπές ρεύματος και πτώσεις δέντρων τις επόμενες ώρες.

Ενα σπίτι έχει πλημμυρίσει από σπασμένο σωλήνα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών

Στο Τέξας πάνω από 250.000 νοικοκυριά παρέμεναν χωρίς ηλεκτροδότηση παρότι οι σταθμοί παραγωγής επανήλθαν σε λειτουργία, ενώ πάνω από 240.000 άλλα αντιμετώπιζαν επίσης διακοπή της ηλεκτροδότησης σε Λουιζιάνα και Μισισίπι.

Ουρές αυτοκινήτων περιμένουν να μπουν σε προσωρινό κέντρο με θέρμανση, στο Τέξας

Οι κάτοικοι της πολιτείας είναι επίσης αντιμέτωποι με ελλείψεις και προβλήματα στην ύδρευση, καθώς σωληνώσεις έσπασαν λόγω του παγετού ακόμα και μέσα σε σπίτια. Σε περίπου επτά εκατομμύρια Τεξανούς συστήθηκε να βράζουν το νερό πριν να το πιουν ή να το χρησιμοποιήσουν στην κουζίνα, ενώ περίπου 264.000 είναι αντιμέτωποι με διακοπές στην παροχή πόσιμου νερού.

Πολιτική κρίση

Στην πολιτεία υπάρχουν πολλά παράπονα εναντίον του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη, Γρεγκ Αμποτ, για την αδυναμία του να διαχειριστεί την κρίση, ενώ έντονη κριτική δέχθηκε ο επίσης Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, ο οποίος πήγε διακοπές με την οικογένειά του στο θέρετρο Κανκούν στο Μεξικό!

Ο Κρουζ αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη μετά τον καταιγισμό επικρίσεων. Προσπάθησε να δικαιολογηθεί υποστηρίζοντας ότι πήγε τα παιδιά του στο Μεξικό και γύρισε αμέσως. Αργότερα, παραδέχθηκε ότι διέπραξε σφάλμα.

Δεχόμενος σωρεία επικρίσεων για την έλλειψη προετοιμασίας των Αρχών, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Γκρεγκ Αμποτ κατηγόρησε τον ERCOT, τον διαχειριστή του δικτύου ηλεκτροδότησης, και δεσμεύθηκε ότι θα διενεργηθεί έρευνα.

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έστειλε χιλιάδες γεννήτριες και άλλο εξοπλισμό στο Τέξας, ως βοήθεια.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, η Λιζ Σέργουντ-Ράνταλ, σύμβουλος του προέδρου για ζητήματα εθνικής ασφάλειας, επισήμανε ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για να βελτιωθεί το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης και να αποφευχθούν στο μέλλον διακοπές, όπως αυτές στο Τέξας.

Εκτός αυτού, το κύμα κακοκαιρίας προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στην εκστρατεία εμβολιασμού για τον κορονοϊό, ειδικά στη Λουιζιάνα και στη Νέα Υόρκη, ενώ ο Μπάιντεν αναγκάστηκε να αναβάλει επίσκεψή του στο αμερικανικό εργοστάσιο της Pfizer που παράγει εμβόλια στην πόλη Καλαμαζού, του Μίσιγκαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...