460
Πολίτες ανταλλάσσουν λάδι από τη μία πλευρά του δρόμου στην άλλη. Η Σαγκάη, μια μεγαλούπολη 25 εκατ. κατοίκων, έχει χωριστεί σε ζώνες ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα | REUTERS/Aly Song

Τείχη καραντίνας χωρίζουν τη Σαγκάη: Ο εφιάλτης των κορονο-μέτρων στοιχειώνει 25 εκατ. κατοίκους

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2022, 10:56
Πολίτες ανταλλάσσουν λάδι από τη μία πλευρά του δρόμου στην άλλη. Η Σαγκάη, μια μεγαλούπολη 25 εκατ. κατοίκων, έχει χωριστεί σε ζώνες ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα
|REUTERS/Aly Song

Τείχη καραντίνας χωρίζουν τη Σαγκάη: Ο εφιάλτης των κορονο-μέτρων στοιχειώνει 25 εκατ. κατοίκους

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2022, 10:56

Οι Αρχές της Σαγκάης προειδοποίησαν ότι όποιος παραβιάζει τους κανόνες του lockdown που έχει επιβληθεί στην πόλη λόγω της έξαρσης της Covid-19 θα αντιμετωπιστεί με αυστηρότητα.

Η αστυνομία της οικονομικής πρωτεύουσας της Κίνας παρουσίασε αναλυτικά τους περιορισμούς που αφορούν τους περισσότερους από τους 25 εκατ. κατοίκους της πόλης και τους ζήτησε «να πολεμήσουμε την επιδημία με μία καρδιά (…) και να εργαστούμε από κοινού για μια γρήγορη νίκη».

«Οσοι παραβιάζουν τα μέτρα αυτά θα αντιμετωπίζονται αυστηρά βάσει της νομοθεσίας από τα όργανα της δημόσιας ασφάλειας (…) Αν οι πράξεις τους αποτελούν αδίκημα, θα εξετάζονται βάσει της νομοθεσίας», τόνισε η αστυνομία στην ανακοίνωσή της.

Η Σαγκάη προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη έξαρση της Covid-19 που έχει καταγραφεί στην Κίνα από τότε που πρωτοεντοπίστηκε ο νέος κορονοϊός στην κινεζική πόλη Γουχάν, στα τέλη του 2019.

Εξάλλου η αστυνομία επεσήμανε ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους της πόλης, με εξαίρεση όσους εργάζονται για την ανάσχεση της πανδημίας και όσους μεταφέρουν άτομα που έχουν άμεση ανάγκη για ιατρική βοήθεια.

Επίσης προειδοποίησε τους κατοίκους, που έχουν αρχίσει να αγανακτούν καθώς παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και δυσκολεύονται ακόμη και να προμηθευτούν τα βασικά, να μη διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες και να μην πλαστογραφούν άδειες μετακίνησης.

Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν στη Σαγκάη 25.141 νέες ασυμπτωματικές μολύνσεις, άνοδος σε σχέση με τις 22.348 που είχαν αναφερθεί για τη Δευτέρα. Αύξηση σημείωσαν και οι συμπτωματικές μολύνσεις, φτάνοντας τις 1.189 από 994.

Τα αυστηρά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί στη Σαγκάη, βάσει της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» και «μηδενικών κρουσμάτων» που υιοθετεί η Κίνα με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης της ασθένειας, έχουν επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, με αναλυτές να προειδοποιούν ότι δεν πλήττουν μόνο τον τουρισμό, αλλά και τις αλυσίδες ανεφοδιασμού πολλών τομέων.

Τουλάχιστον 11 ταϊβανέζικες εταιρείες, οι περισσότερες από τις οποίες κατασκευάζουν εξαρτήματα για ηλεκτρονικές συσκευές, ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι αναστέλλουν την παραγωγή τους λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στη Σαγκάη.

Πάντως ο δημοσιογραφικός όμιλος Caixin, επικαλούμενος ένα κυβερνητικό σχέδιο το οποίο δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, μετέδωσε ότι η Σαγκάη είναι μία από τις οκτώ κινεζικές πόλεις που συμμετέχουν σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα με στόχο τη χαλάρωση των μέτρων καραντίνας. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε τη Δευτέρα και προβλέπει τη μείωση της καραντίνας σε 10 ημέρες από 14 που ήταν μέχρι πρότινος.

Αυτό το πρόγραμμα είχε περιγράψει την περασμένη Δευτέρα και ο Guardian, σημειώνοντας ότι, με βάση το σχέδιο, κάθε γειτονιά της πόλης θα έχει διαφορετικούς κανόνες, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, και ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από τη μία περιοχή στην άλλη.

Η βρετανική εφημερίδα, πάντως, είχε σημειώσει ότι οι πολίτες φαίνεται να είναι μπερδεμένοι και αναστατωμένοι με την επιστροφή στον εφιάλτη μιας αυστηρής καραντίνας. Στο Διαδίκτυο κυκλοφόρησαν τρομακτικές ιστορίες μη πρόσβασης σε ιατρική βοήθεια και σε τρόφιμα, με ανθρώπους να φωνάζουν απελπισμένοι από τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...