620
Φωτογραφία από τη σύσκεψη στο Μαξίμου | Intimenews/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Φύλαξη συνόρων – ταχύτερες διαδικασίες ασύλου: οι οδηγίες Μητσοτάκη για το Μεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2019, 13:00
Φωτογραφία από τη σύσκεψη στο Μαξίμου
|Intimenews/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Φύλαξη συνόρων – ταχύτερες διαδικασίες ασύλου: οι οδηγίες Μητσοτάκη για το Μεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2019, 13:00

Eξι βασικές προτεραιότητες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος έθεσε στους αρμόδιους υπουργούς του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Δευτέρας με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο και τη σύσκεψη που ακολούθησε με τη συμμετοχή του Επιτρόπου, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργου Κουμουτσάκου και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Μαξίμου, στη σύσκεψη ιεραρχήθηκαν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, πάντα σε στενή συνεργασία και με την τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς το αμέσως επόμενο διάστημα να επικεντρώσουν τις ενέργειές τους:

1. Στην άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.

2. Στην ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης. Υπενθυμίζεται, ότι σε αυτό το σχέδιο περιλαμβάνεται η καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), η εντατικοποίηση των περιπολιών του Λιμενικού Σώματος με παράλληλη αναβάθμιση του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού, και η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με απόλυτη διαφάνεια.

3. Στην αναμόρφωση -μέχρι το τέλος του 2019- του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του.

4. Στην πιστή εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.

5. Στην ολοκλήρωση των εργασιών για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο, ώστε να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και του μετανάστες.

6. Στην ενσωμάτωση κοινοτικών Οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας.

Η κυβέρνηση, ανέφεραν πηγές του Μαξίμου, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χορήγηση ασύλου και στην αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στα οποία επικρατούν συνθήκες ασφυξίας.

Στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ επισημάνθηκε ότι στόχος είναι η αποσυμφόρηση των κέντρων προς την Τουρκία και όχι προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Σημείο-κλειδί θα είναι η επιτάχυνση στις διαδικασίες και η επιστροφή στις χώρες τους σε όσους δεν δικαιούνται άσυλο. Για όσους παραμένουν στα κέντρα ζητούμενο είναι να ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες.

Στη συνάντηση τέθηκε ακόμη το ζήτημα της επιτήρησης των συνόρων με τη συμβολή και της ΕΕ, καθώς και η διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων που διατίθενται για το Μεταναστευτικό.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι επρόκειτο για την πρώτη θεσμική συνεργασία μεταξύ Κομισιόν και τη νέας ελληνικής κυβέρνησης, στην οποία κυριάρχησαν η ασφάλεια και η μετανάστευση ενόψει του άτυπου συμβουλίου  των υπουργών Εσωτερικών στο Ελσίνκι.

«Με τις πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί είναι βέβαιο ότι -και με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης- η διαχείριση στο μέλλον θα είναι πιο αποτελεσματική. Η Ελλάδα της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας είναι εδώ και κοντά της είναι η Ευρώπη», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη.

«Θέλω να πιστεύω ότι με καλή βούληση και θετική προδιάθεση θα έχουμε θετικά αποτελέσματα» κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Σημειώνεται ότι ο κ. Αβραμόπουλος είχε πριν από τη συνάντηση τετ-α-τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη διάρκειας περίπου 40 λεπτών.

«Το ζήτημα αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, είναι μια πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη ολόκληρη», δήλωσε προσερχόμενος στο Μαξίμου ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Ζητάμε περισσότερη, ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη αλληλεγγύη. Και εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Ήδη έχω επεξεργαστεί και θα καταθέσω ένα βασικό σχέδιο στρατηγικής που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα», επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...