532
Ο δημιουργός του «Pulp Fiction» προειδοποιεί | Martyn Goodacre/Getty Images

Ταραντίνο: «Οι κινηματογράφοι γράφουν τον δικό τους επιτάφιο»

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2021, 22:12
Ο δημιουργός του «Pulp Fiction» προειδοποιεί
|Martyn Goodacre/Getty Images

Ταραντίνο: «Οι κινηματογράφοι γράφουν τον δικό τους επιτάφιο»

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2021, 22:12

Προβλέποντας ότι οι «μπουτίκ» εμπειρίες παρακολούθησης ταινιών θα γίνουν όλο και πιο δημοφιλείς μετά την εποχή της πανδημίας Covid-19, ο  Κουέντιν Ταραντίνο αγόρασε έναν από τους πιο αγαπημένους κινηματογράφους του Χόλιγουντ.

Ο δημιουργός του «Pulp Fiction» προειδοποίησε επίσης ότι οι κινηματογράφοι «γράφουν τον δικό τους επιτάφιο» και ορισμένοι «αξίζουν να πεθάνουν».

Τα σχόλιά του, γράφει η βρετανική Telegraph, ήρθαν καθώς ο Χόλιγουντ αγωνίζεται να ανακάμψει από την πανδημία.

Ο Ταραντίνο είπε ότι η «ιδιαιτερότητα» της κινηματογραφικής εμπειρίας έχει υπονομευτεί, ενώ υπάρχει ανάγκη να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι να βγουν από το σαλόνι τους και να επιστρέψουν στα σινεμά.

Πρόσφατα ο Ταραντίνο αγόρασε την εμβληματική κινηματογραφική αίθουσα «Vista» του Λος Άντζελες και δήλωσε ότι στο μέλλον θα ευδοκιμήσουν οι «μπουτίκ» κινηματογράφοι, όπως αυτή.

Μιλώντας στο podcast Experience Expert, ο ιδιοφυής σκηνοθέτης είπε: «Μερικοί από αυτούς τους αιθουσάρχες που κλείνουν – δεν μου αρέσει να βλέπω κανέναν κινηματογράφο να κλείνει- αλλά μερικοί από αυτούς τους αιθουσάρχες που κλείνουν, το αξίζουν».

«Σε κάθε περίπτωση, έχουν αφαιρέσει όλες τις ιδιαιτερότητες των ταινιών. Μερικές από αυτές τις αλυσίδες [κινηματογράφων], όπου προβάλλουν διαφημίσεις σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, δεν σβήνουν τα φώτα, όλα είναι σαν να κάθεσαι σε γήπεδο, πλαστικά σ…».

«Εχουν γράψει τον επιτάφιό τους εδώ και πολύ καιρό. Αλλά υπέθεσαν ότι η δουλειά θα συνεχιζόταν. Ηταν τρελό, καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας μου, να βλέπω πώς χειροτέρευε η κινηματογραφική εμπειρία για τον θεατή κάθε πέντε χρόνια».

Ο Ταραντίνο είπε ακόμη ότι η απάντηση δεν είναι να βάλουν άνετα καθίσματα και να προσφέρουν μαργαρίτες, και πρόσθεσε: «Σαλόνι έχω. Θέλω να πάω στο σινεμά».

Τώρα, υπό την ιδιοκτησία του, ο κινηματογράφος «Vista», που άρχισε να λειτουργεί το 1923, θα προβάλλει ταινίες γυρισμένες σε φιλμ 35 χιλιοστών.

Ο κινηματογράφος «Vista» στο Λος Αντζελες, ένας ιστορικός χώρος που πρωτολειτούργησε τη δεκαετία του 1920

Παντού στις Ηνωμένες Πολιτείες οι κινηματογράφοι έκλεισαν για μήνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ορισμένοι δεν έχουν ξανανοίξει.

Εκτός από τις αλυσίδες, στις αίθουσες, που έκλεισαν οριστικά, περιλαμβάνονται το εμβληματικό «Cinerama Dome» στη λεωφόρο Σάνσετ, το οποίο εμφανίζεται στο «Once Upon a Time in Hollywood» («Κάποτε στο Χόλιγουντ», 2019) του Ταραντίνο και το «Arclight Hollywood», αίθουσα ιδαίτερα δημοφιλής στους επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Το 2020, τα έσοδα του box office στη Βόρεια Αμερική ήταν μόλις 2,1 δισ. δολάρια, πτώση μεγαλύτερη του 80% σε σχέση με το 2019, που είχαν ανέλθει σε  11,3 δισ. δολάρια.

Οι θέσεις εργασίας στην κινηματογραφική και τη μουσική βιομηχανία του Λος Αντζελες μειώθηκαν από 152.500 το Φεβρουάριο του 2020, σε 92.000 τον Ιανουάριο του 2021.

Ωστόσο, η παραγωγή ταινιών αρχίζει και πάλι, και τα στούντιο σχεδιάζουν να κυκλοφορήσουν μια πλημμύρα από ταινίες με υπερήρωες, τουλάχιστον 16 από αυτές θ αρχίσουν να προβάλλονται μέχρι το τέλος του 2022.

Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα ανάμεσα σε άτομα, που πηγαίνουν στον κινηματογράφο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, διαπίστωσε ότι μόνο το 57% σκοπεύει να πάει στο σινεμά στο εγγύς μέλλον.

Η «Μαύρη Χήρα» («Black Widow»), η πρώτη ταινία με υπερήρωες της Marvel, που κυκλοφόρησε μετά την πανδημία, με πρωταγωνίστρια την Σκάρλετ Γιόχανσον, μόλις άρχισε να προβάλλεται στις ΗΠΑ.

Και το Χόλιγουντ παρακολουθεί στενά για να δει αν θα προσελκύσει το απαιτούμενο κοινό ελπίζοντας ότι η ταινία θα είναι η πιο δημοφιλής του 2021.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...