445
|

Ταραντίλης: Ο ρυθμός του εμβολιασμού εξαρτάται 100% από τον ρυθμό παραλαβής εμβολίων

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2021, 13:09

Ταραντίλης: Ο ρυθμός του εμβολιασμού εξαρτάται 100% από τον ρυθμό παραλαβής εμβολίων

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2021, 13:09

Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη έδωσε στην ΕΡΤ1, το πρωί της Τρίτης, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης.

Η σταδιακή επαναφορά της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας απασχολεί κυβέρνηση και επιστήμονες, τόνισε, για να εξηγήσει ότι η κυβέρνηση έχει σύστημα και στρατηγική και κάθε εβδομάδα συλλέγονται δεδομένα και γίνονται εισηγήσεις.

Ο κ. Ταραντίλης σημείωσε ότι έως τώρα τα επιδημιολογικά στοιχεία ήταν καλά. Μετρήσαμε, συγκρίναμε και ανοίξαμε τα δημοτικά σχολεία και το λιανεμπόριο, είπε για να προσθέσει, ωστόσο, ότι η διαδικασία «είναι δυναμική».

Χρειάζεται ένα εύλογο διάστημα για την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, ώστε μετά τις εισηγήσεις των ειδικών να ανοίγουμε με ασφάλεια οικονομία και Παιδεία, είπε, και πρόσθεσε πως πάμε βήμα βήμα. Μακάρι τα επιδημιολογικά δεδομένα να επιτρέψουν το άνοιγμα όσο το δυνατόν περισσότερων τομέων, τόνισε, αναφερόμενος στις μετακινήσεις από νομό σε νομό, το άνοιγμα των Γυμνασίων, των Λυκείων και των χιονοδρομικών κέντρων.

Παράλληλα σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη βέλτιστη στήριξη των επιχειρήσεων. «Θα σταθούμε δίπλα τους μέχρι να βγούνε στο ξέφωτο», είπε για να προσθέσει χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση «ξέρει να κρατάει ταμείο» και ότι θα είναι δίπλα σε όποιον χρειαστεί στήριξη.

Για την πορεία των εμβολιασμών σημείωσε ότι η χώρα έχει εξασφαλίσει υπερκάλυψη των δόσεων για ολόκληρο τον πληθυσμό και όχι μόνο το αναγκαίο ποσοστό. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι το μόνο που μπορεί ενδεχομένως να αλλάξει είναι ο ρυθμός των εμβολιασμών, που εξαρτάται από τον χρονικό ορίζοντα των παραδόσεων, π.χ. να υπάρξει καθυστέρηση μιας ή δυο εβδομάδων στις παραλαβές.

«Ο ρυθμός του εμβολιασμού εξαρτάται 100% από τον ρυθμό που μας προμηθεύουν με τα εμβόλια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ταρανατίλης, για να συνεχίσει:

«Ο αριθμός των εμβολίων που έχουμε εξασφαλίσει δεν θα αλλάξει. Πιθανότητα –και ελπίζουμε να μη γίνει– να αλλάξει ο χρονικός ορίζοντας που μας έρχονται οι ροές. Είχαμε τη Pfizer που ανακοίνωσε ότι μπορεί να υπάρξει μια καθυστέρηση μιας εβδομάδας ή δύο εβδομάδων στις παραλαβές». Επ’ αυτού παρέπεμψε και στην κοινή επιστολή Ελλάδας, Δανίας και Αυστρίας για να επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης και της AstraZeneka και των άλλων εμβολίων, ώστε να επιταχυνθούν οι προμήθειες.

Για τις αποκαλύψεις περί σεξουαλικών κακοποιήσεων και παρενοχλήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σημείωσε ότι είναι σαφές ότι όλα πρέπει να βγουν στο φως και η Δικαιοσύνη ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει. Θα κινηθούν και άλλες ενέργειες να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο ολιστικά, τόνισε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.

Οσον αφορά το νομοσχέδιο για την Παιδεία και τα ΑΕΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το χαρακτήρισε εμβληματικό, διότι θα βάλει φρένο σε φαινόμενα βίας και ανομίας από μεμονωμένες ομάδες. Είπε ότι αποτελεί αίτημα της κοινωνίας και προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης.

Τέλος, σχετικά με τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, διαβεβαίωσε ότι θα συζητηθεί μόνο το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...