615
O κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ταραντίλης: Αναμένονται οι αποφάσεις για την αγορά – Ενας μήνας σε lockdown στοιχίζει 3 δισ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2021, 15:12
O κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ταραντίλης: Αναμένονται οι αποφάσεις για την αγορά – Ενας μήνας σε lockdown στοιχίζει 3 δισ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2021, 15:12

Θα ανοίξει η αγορά; Με click away (παράδοση εκτός) ή με click in shop (με ραντεβού); Και θα είναι το λιανεμπόριο ή και τα κομμωτήρια; Ολοι το συζητάνε, η δημόσια τηλεόραση το προανήγγειλε, αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης δεν μπορούσε παρά να επαναλάβει το γνωστό ότι κάθε Παρασκευή θα συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινώνονται αργότερα από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Ωστόσο έδωσε το στίγμα. «Τα επιδημιολογικά δεδομένα τώρα είναι πολύ καλύτερα απ’ ό,τι ήταν στις 14 Δεκεμβρίου», οπότε και ελήφθη η απόφαση για λειτουργία του λιανεμπορίου μέσω του συστήματος «click away».

Μιλώντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Ταραντίλης επιβεβαίωσε ότι οι αποφάσεις για το άνοιγμα της αγοράς θα ληφθούν όντως την Παρασκευή, ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση για το αν προβλέπεται το άνοιγμα κομμωτηρίων και των λοιπών δραστηριοτήτων που έκλεσαν μετά τις γιορτές, είπε ότι δεν μπορεί μιλήσει για κάτι που δεν έχει αποφασιστεί.

«Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας είναι πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η πανδημία, ωστόσο, είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της δεν μπορεί παρά να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα στοιχεία και προχωρά βήμα-βήμα σε αποφάσεις, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων. Δεν βάζει σε καμιά ζυγαριά την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά δεν αγνοεί τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, όπως για παράδειγμα του εμπορίου, που έχει μπροστά του την περίοδο εκπτώσεων» ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

«Το αν θα ανοίξει το λιανεμπόριο ή όχι στις πιο επιβαρυμένες περιοχές, θα υπάρχει μια εισήγηση από την επιτροπή και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε», σημείωσε επίσης. «Αυτό που σίγουρα όμως θα συμβεί, μην έχουμε αυταπάτες, είναι ότι δεν πρόκειται να ζήσουμε μηδενικά κρούσματα», πρόσθεσε αναφέροντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να διαχειριστεί μια κατάσταση η οποία «δεν θα ξεφύγει και όσο το δυνατόν, σιγά σιγά, με ασφάλεια να ανοίγουμε και οικονομία και Παιδεία».

«Η κυβέρνηση ποτέ δεν θα πει οικονομία ή Παιδεία», απάντησε σε σχετικό ερώτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Το ιδανικό για εμάς είναι να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα ή ιδανικά όλα», τόνισε.

Παρατήρησε, ωστόσο, ότι ένας μήνας σε lockdown «στοιχίζει τρία δισ. ευρώ, ίσως και περισσότερα».

Τι συμβαίνει με τον εμβολιασμό

Ο ίδιος είπε ότι «μέχρι χθες, είχαν εμβολιαστεί 65.005 άτομα, δηλαδή το 0,6% του πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και θα επιταχυνθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα με την παραλαβή περισσότερων εμβολίων, ώστε η συλλογική ανοσία να έχει επιτευχθεί το καλοκαίρι. Χθες παραλήφθηκαν οι πρώτες 8.000 δόσεις του εμβολίου Moderna».

Πρόσθεσε επίσης ότι «παράλληλα, αυξάνονται οι δόσεις από την Pfizer και αναμένεται να προστεθούν τα εμβόλια από την AstraZeneca και την Johnson & Johnson».

Στο μεταξύ, έχει τεθεί σε εφαρμογή από την περασμένη Δευτέρα η πλατφόρμα για τα ραντεβού των συμπολιτών μας ηλικίας 85 και άνω ετών και ήδη έχουν πάρει σχετικό μήνυμα δεκάδες χιλιάδες και έχουν επιβεβαιωθεί 110.000 ραντεβού που θα ξεκινήσουν από τις 16 Ιανουαρίου. Πολίτες που θέλουν να αλλάξουν το ραντεβού μπορούν να το κάνουν έως και 72 ώρες πριν από την αρχικώς προγραμματισμένη ημερομηνία.

Σημειώνεται ότι μετά το δεύτερο εμβόλιο, θα χορηγείται στους εμβολιασμένους πιστοποιητικό εμβολιασμού. Και αυτό –όπως εισηγείται ο Πρωθυπουργός με επιστολές του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ– είναι σημαντικό να καθιερωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι, όπως τονίζει, ένας τρόπος για να διασφαλιστεί η ταχύτερη δυνατή επανέναρξη της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των κρατών-μελών αλλά και σε τρίτες χώρες, μειώνοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ισχύουν αυτή τη στιγμή», επεσήμανε ο κ. Ταραντίλης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα εμβολιαστικά κέντρα, ο κ. Ταραντίλης γνωστοποίησε ότι λειτουργούν 150 σημεία με 282 εμβολιαστικά κέντρα και θα προστεθουν 144 εμβολιαστικά κέντρα στις 20 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News