305
| REUTERS/Yves Herman/File Photo

Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς την Ουγγαρία και την Πολωνία σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2020, 18:26
|REUTERS/Yves Herman/File Photo

Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς την Ουγγαρία και την Πολωνία σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2020, 18:26

Το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συμμετοχή της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, προειδοποίησε αξιωματούχος της Κομισιόν, ενώ πλησιάζει η Συνόδος Κορυφής την επόμενη εβδομάδα.

Οπως ανέφεραν οι Financial Times, οι 25 της ΕΕ (δηλαδή, όλοι πλην των δύο χωρών που έχουν βάλει βέτο), θα προχωρήσουν με τη σύσταση και τη λειτουργία ενός ταμείου 750 δισ. ευρώ, το οποίο θα λειτουργήσει σαν γέφυρα μέχρι να αρθεί το βέτο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ που φτάνει τα 1,8 τρισ. ευρώ για την επόμενη επταετία.

Για την ώρα δεν υπάρχουν σαφή σχέδια, αλλά νομικά είναι εφικτό οι κυβερνήσεις να χορηγήσουν δάνεια και επιδοτήσεις στα πλαίσια ενός μηχανισμού που θα λειτουργεί όπως το σχέδιο που ενέκριναν τον Ιούλιο έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση οι 27 ηγέτες. Ο μηχανισμός θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της Κομισιόν και όχι στη βάση μιας διακυβερνητική συνθήκης.

Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε στη βρετανική εφημερίδα ότι ως έχουν τα πράγματα βρισκόμαστε ενώπιον αδιεξόδου, χωρίς να διαφαίνεται κάποια αλλαγή.

Οι σχεδιασμοί μαρτυρούν τους φόβους στις Βρυξέλλες ότι το βέτο θα εκτροχιάσει την προσπάθεια ανάκαμψης των οικονομικών που στον ένα ή τον άλλο βαθμό έχουν επηρεαστεί σοβαρά από την πανδημία.

Σε περίπτωση που δεν καμφθούν οι αντιρρήσεις των δύο χωρών, η ΕΕ θα αναγκαστεί να καταφύγει σε προϋπολογισμό λιτότητας για το 2021, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, όπως γράφουν οι FT. Στην πράξη θα χαθούν δεκάδες δισ. ευρώ  για τομείς όπως η κλιματική αλλαγή ή το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, αλλά και τα προγράμματα συνοχής.

Το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας είναι η απάντηση στην πρόταση της ΕΕ για διακοπή χρηματοδοτήσεων στα κράτη-μέλη που δεν σέβονται το κράτος δικαίου. Καθώς στην πράξη δεν έχουν πολλά περιθώρια αποφάσεων σε εκείνο το σκέλος της ενωσιακής πολιτικής, οι δύο χώρες, που έχουν επικριθεί ακριβώς για την έλλειψη σεβασμού στο κράτος δικαίου, μπλόκαραν την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...