466
Οι σημαίες της Κίνας και της Ταϊβάν με φόντο μαχητικά αεροσκάφη | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Ταϊβάν: Συνεχίζονται οι απειλητικές υπερπτήσεις από κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2021, 16:12
Οι σημαίες της Κίνας και της Ταϊβάν με φόντο μαχητικά αεροσκάφη
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Ταϊβάν: Συνεχίζονται οι απειλητικές υπερπτήσεις από κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2021, 16:12

Τουλάχιστον 25 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη, μεταξύ αυτών και βομβαρδιστικά, εισέβαλαν τη Δευτέρα στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν, στο νοτιοδυτικό άκρο της ζώνης αεράμυνας.

Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός κινεζικών αεροσκαφών που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της. Την περασμένη εβδομάδα, είχαν πετάξει πάνω από την Ταϊβάν 18 αεροσκάφη της Κίνας.

Πρόκειται για συνέχεια της κλιμάκωσης στα Στενά της Ταϊβάν μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Δημοκρατίας της Κίνας, όπως είναι το επίσημο όνομα της Ταϊβάν.

Η τελευταία ανέπτυξε αντιαεροπορικούς πυραύλους που παρακολουθούσαν την πορεία των κινεζικών αεροσκαφών, ενώ προχώρησε επίσης σε προειδοποίηση μέσω ασυρμάτου.

Η Ταϊβάν έχει ανακοινώσει ότι θα διεξάγει οκταήμερη πολεμική άσκηση, λόγω της αυξανόμενης στρατιωτικής πίεσης από το Πεκίνο τους τελευταίους μήνες.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα του δικού της εδάφους. Η Ταϊπέι όμως, δηλώνει η πρωτεύουσα ανεξάρτητης χώρας, χωρίς ωστόσο να έχει κάνει επίσημα ανακήρυξη ανεξαρτησίας. Ο πρόεδρός της ισχυρίζεται ότι κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται, καθώς η Ταϊβάν έχει ήδη τη δική της κυβέρνηση, στρατό και Σύνταγμα.

Παρόλο που η Ουάσινγκτον δεν αναγνωρίζει επίσημα την Ταϊβάν ως ανεξάρτητη χώρα, εγγυάται με νόμο την εθνική της ασφάλεια σε περίπτωση κινεζικής εισβολής, γεγονός που αποτελεί ακόμη ένα αγκάθι στις σχέσεις ΗΠΑ και Πεκίνου.

Επίσης, είναι ο βασικότερος διεθνής υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν.

Η Κίνα πιστεύει ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Ταϊβάν για να προκαλέσουν το Πεκίνο και προσφέρουν στήριξη σε αυτούς που θέλουν το νησί να κηρύξει επίσημα την ανεξαρτησία του.

Οπως αναφέρει το BBC, κανείς δεν γνωρίζει τις πραγματικές προθέσεις της Κίνας και τον λόγο πίσω από την κλιμάκωση της έντασης. Μπορεί να πρόκειται για απόπειρα εκφοβισμού και επίδειξη δύναμης ή για δοκιμή πριν από μία στρατιωτική επίθεση.

Οι Κινέζοι σίγουρα δοκιμάζουν τα όρια των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊβάν, ενώ την ίδια ώρα, η προπαγάνδα εναντίον της χώρας στο εσωτερικό της Κίνας, κλιμακώνεται επίσης. Οι αναλυτές φοβούνται ότι το ΚΚΚ προετοιμάζει τον λαό για εισβολή στην Ταϊβάν.

Πεκίνο σε Ουάσινγκτον: Μην παίζετε με τη φωτιά

Στο μεταξύ, η Κίνα διεμήνυσε στις ΗΠΑ «να σταματήσουν να παίζουν με τη φωτιά» σε ό,τι αφορά την Ταϊβάν και προχώρησε σε διαμαρτυρία επειδή η Ουάσινγκτον εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές που θα δώσουν τη δυνατότητα σε αμερικανούς αξιωματούχους να συναντώνται πιο ελεύθερα με αξιωματούχους από το νησί.

Η απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών την Παρασκευή να εμβαθύνει τις σχέσεις με την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν ελήφθη εν μέσω κλιμάκωσης της κινεζικής στρατιωτικής δραστηριότητας.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζάο Λιτζιάν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η χώρα προχώρησε σε «αυστηρή διαμαρτυρία» προς τις ΗΠΑ.

Η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ «να μην παίζουν με τη φωτιά στο θέμα της Ταϊβάν, να σταματήσουν αμέσως κάθε μορφή επίσημων επαφών μεταξύ ΗΠΑ και Ταϊβάν, να διαχειριστούν το θέμα με προσεκτικό και προσήκοντα τρόπο και να μην στέλνουν λάθος μηνύματα στις δυνάμεις ανεξαρτησίας της Ταϊβάν ούτως ώστε να μην υπονομεύσουν και πλήξουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις και την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν», δήλωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...