282
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνομιλώντας με τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς συμφώνησαν να αλληλοστηριχτούν σε περίπτωση ελλείψεων στον ενεργειακό τομέα | Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Τα «βρήκαν» Γαλλία & Γερμανία: «Θα σας δώσουμε φυσικό αέριο, θα μας δώσετε ρεύμα»

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2022, 20:13
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνομιλώντας με τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς συμφώνησαν να αλληλοστηριχτούν σε περίπτωση ελλείψεων στον ενεργειακό τομέα
|Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Τα «βρήκαν» Γαλλία & Γερμανία: «Θα σας δώσουμε φυσικό αέριο, θα μας δώσετε ρεύμα»

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2022, 20:13

Στην περίπτωση ελλείψεων στον ενεργειακό τομέα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα, η Γερμανία και η Γαλλία θα αλληλοστηριχτούν, δήλωσε τη Δευτέρα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην επικοινωνία που είχε με τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς μέσω βιντεοκλήσης.

Ο Μακρόν δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα δώσει περισσότερο αέριο στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια, εφόσον η κρίση συνεχιστεί τον χειμώνα. «Η Γερμανία χρειάζεται το φυσικό αέριό μας και εμείς χρειαζόμαστε ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία», είπε ο Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από αυτή την επικοινωνία.

«Θα ολοκληρώσουμε τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου για να μπορούμε να παραδώσουμε αέριο στη Γερμανία αν υπάρξει ανάγκη αλληλεγγύης», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδεται μέσω αγωγών. «Αν η Κομισιόν αποφασίσει να βάλει πλαφόν στην τιμή του αερίου που αγοράζεται μέσω των αγωγών από τη Ρωσία, η Γαλλία θα στηρίξει αυτό το μέτρο», είπε. Δήλωσε, επίσης, ότι συμφωνεί με την πρόταση της αγοράς αερίου «από κοινού» με τις άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να καταβάλλεται μικρότερο τίμημα και πρόσθεσε ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει μεσοπρόθεσμα να μεταρρυθμιστεί, κυρίως ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τιμές αγοράς θα είναι πιο ευθυγραμμισμένες με το πραγματικό κόστος παραγωγής.

Αναφερόμενος στην κατασκευή ενός νέου αγωγού που θα συνδέει την Ισπανία με τη Γαλλία, ο Μακρόν είπε ότι η χώρα του θέλει να αναπτύξει όλες τις ενεργειακές διασυνδέσεις που «έχουν νόημα» αλλά δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για άλλον έναν αγωγό. Σημείωσε μάλιστα ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο αγωγός Ισπανίας-Γαλλίας λειτουργεί στο μισό των δυνατοτήτων του και ότι η Γαλλία είναι αυτή που εξάγει αέριο στην Ισπανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News