902
Οι παίκτες της Ατλέτικο Μαδρίτης μετά τον αγώνα με την Πόρτο. Η ισπανική ομάδα απογοήτευσε στο εφετινό Champions League | Reuters

Τα «Βατερλό» και οι θρίαμβοι του Τσάμπιονς Λιγκ

Sportscaster Sportscaster 3 Νοεμβρίου 2022, 14:49
Οι παίκτες της Ατλέτικο Μαδρίτης μετά τον αγώνα με την Πόρτο. Η ισπανική ομάδα απογοήτευσε στο εφετινό Champions League
|Reuters

Τα «Βατερλό» και οι θρίαμβοι του Τσάμπιονς Λιγκ

Sportscaster Sportscaster 3 Νοεμβρίου 2022, 14:49

Οι αγώνες των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, με πέντε κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες να αποχαιρετούν πρόωρα την εφετινή διοργάνωση: Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, Αγιαξ, Ατλέτικο Μαδρίτης και Μαρσέιγ. Οι δυο τελευταίες δεν συνεχίζουν ούτε στο Γιουρόπα Λιγκ.

Η Μπαρτσελόνα αποκλείστηκε από τους «16» για δεύτερη διαδοχική χρονιά, παρά την τεράστια οικονομική υπέρβαση (άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ) που τόλμησε στις θερινές μεταγραφές, για τις οποίες υποθήκευσε μελλοντικά της έσοδα. Για ακόμη μια φορά οι Καταλανοί δαπάνησαν χρήματα χωρίς να είναι σίγουροι πως θα τα πάρουν πίσω. Το ρίσκο δεν τους βγήκε, και τώρα ο υποβιβασμός τους στο Γιουρόπα Λιγκ θα τους κοστίσει δυο τρεις δεκάδες εκατ. ευρώ.

Με μόλις μια νίκη σε έξι ματς, η Γιουβέντους κατέγραψε την πιο απογοητευτική παρουσία της σε φάση ομίλων, και ισοφάρισε τη χειρότερη επίδοση ιταλικής ομάδας (οι πέντε ήττες της Ρόμα το 2004). Μόνον η Πλζεν και η Ρέιντζερς τα πήγαν ακόμη πιο άσχημα.

Ο Αγιαξ απέτυχε, επειδή τα προηγούμενα χρόνια το παράκανε με τις πωλήσεις παικτών. Ωστόσο, αυτή είναι η βασική του πηγή εσόδων, κι όχι τα μπόνους της UEFA. Θίχτηκε το πρεστίζ του περισσότερο, παρά το ταμείο του. Δεν είναι η πρώτη φορά που του συμβαίνει.

Το πιο μεγάλο «στραπάτσο» το έπαθε η Ατλέτικο Μαδρίτης. Σε έναν όμιλο που (θεωρητικά) ήταν του χεριού της (με Πόρτο, Μπριζ και Λεβερκούζεν), «κατάφερε» να μην προκριθεί ούτε στο Γιουρόπα Λιγκ. Σύμφωνα με την As, η ζημιά εκτιμάται στα 30 εκατομμύρια ευρώ, και η «μαύρη τρύπα» μπορεί να κλείσει μόνο με πωλήσεις πρωτοκλασάτων παικτών του συλλόγου στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο.

Κεντρικό πρόσωπο αυτής της τραγωδίας είναι ο Ντιέγκο -«Τσόλο»- Σιμεόνε. Ενας προπονητής – φαινόμενο, ο οποίος ανέλαβε την Ατλέτικο το 2011 και μέσα στην επόμενη δεκαετία τη γιγάντωσε ως club. Η Τσέλσι, που επίσης άλλαξε μέγεθος, το οφείλει, κυρίως, στη γενναιοδωρία του Αμπράμοβιτς. Η Μάντσεστερ Σίτι και η Παρί Σεν-Ζερμέν, στα αραβικά κεφάλαια. Ενώ ο Σιμεόνε, χωρίς την πολυτέλεια των ακριβών μεταγραφών (τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγα χρόνια), παρέλαβε μια ομάδα που, κάποτε, είχε αποκλειστεί στο Γιουρόπα Λιγκ από τον Αρη, και την έκανε μεγάλη: την τρίτη μεγαλύτερη δύναμη του ισπανικού ποδοσφαίρου. Κατέκτησε Πρωταθλήματα, Κύπελλα και Γιουρόπα Λιγκ. Εφτασε δυο φορές σε τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το πιο τολμηρό όνειρο της Ατλέτικο προτού συναντήσει τον Σιμεόνε, ήταν η συμμετοχή της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά, χάρη σε εκείνον, έφτασε να θεωρεί αποτυχημένη οποιαδήποτε πορεία δεν καταλήγει (τουλάχιστον) στους προημιτελικούς της διοργάνωσης. Κατά μιαν έννοια, ο Τσόλο, ο οποίος σήμερα αμφισβητείται περισσότερο από ποτέ, ακόμη και από τους οπαδούς που τον λατρεύουν, πληρώνει το τίμημα της δικής του επιτυχίας. Ο τίτλος της Marca -«Οι πιο σκοτεινές μέρες του Cholismo»- αποδίδει την πραγματικότητα. Και το παράδοξο είναι ότι η Ατλέτικο απέτυχε τώρα, που μπορεί να δαπανήσει για έναν παίκτη (τον Ζοάο Φέλιξ) 125 εκατ. ευρώ, και διαθέτει το καλύτερο ρόστερ της ιστορίας της.

Η Μαρσέιγ έμεινε εκτός Κυπέλλων Ευρώπης από μια πρωτοφανή «γκάφα» του προπονητή της, Ιγκορ Τούντορ, τον οποίο γνωρίσαμε από κοντά την εποχή που εργαζόταν στον ΠΑΟΚ. Δεν φρόντισε να ενημερώσει τους παίκτες του για το αποτέλεσμα του αγώνα της Σπόρτινγκ με την Αϊντραχτ, που τους έδινε την πρόκριση στο Γιουρόπα Λιγκ, κι εκείνοι βγήκαν όλοι στην επίθεση, για να κυνηγήσουν το γκολ που (πίστευαν ότι) χρειάζονταν, ώστε να συνεχίσουν το ευρωπαϊκό τους ταξίδι. Αφησαν τα νώτα τους ακάλυπτα, με αποτέλεσμα να δεχθούν, στις καθυστερήσεις, το μοιραίο γκολ από την Τότεναμ. Ο Κροάτης ισχυρίζεται πως η φασαρία στο «Βελοντρόμ» δεν του επέτρεψε να ακουστεί, όμως κανένας δεν τον πιστεύει.

Για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα τρεις ομάδες της La Liga αποκλείστηκαν από τα νοκ-άουτ ματς του Τσάμπιονς Λιγκ. Εκτός από την Μπαρτσελόνα και την Ατλέτικο, δεν τα κατάφερε και η Σεβίλλη. Εδώ και δύο δεκαετίες οι ισπανικοί σύλλογοι συνήθιζαν να κυριαρχούν – από το 2006 έως το 2018 η La Liga κατέκτησε περισσότερες Κούπες από όσες όλα τα άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μαζί. Εντυπωσιακά αποτελέσματα κατέγραφαν και οι ισπανικές ομάδες που δεν έφταναν πολύ μακριά στη διοργάνωση. Οπως η Βιγιαρεάλ, που πέρυσι απέκλεισε τη Γιουβέντους και την Μπάγερν Μονάχου. Εφέτος, όμως, μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης θα βρίσκεται στην κλήρωση των «16», την προσεχή Δευτέρα.

«Βατερλό» ήταν οι όμιλοι και για τους Σκωτσέζους. Οι δυο ομάδες της Γλασκόβης, Σέλτικ και Ρέιντζερς, μέτρησαν, μαζί, 2 ισοπαλίες και 10 ήττες. Η Ρέιντζερς δεν πήρε ούτε βαθμό. Σκόραρε, μόλις, 2 γκολ, και δέχτηκε 22. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση ομάδας, από τότε που η διοργάνωση διεξάγεται με το σημερινή της φορμάτ.

Οι μισές από τις 16 ομάδες που προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, προέρχονται από την Αγγλία (4) και τη Γερμανία (4). Για τους Γερμανούς, αυτός ο θρίαμβος είναι πρωτόγνωρος. Τρεις είναι ιταλικές, και δυο πορτογαλικές. Μάλιστα, τόσο η Πόρτο όσο και η Μπενφίκα, κατέκτησαν τις πρωτιές στους ομίλους τους. Η Σπόρτινγκ «το πάλεψε» μέχρι την τελευταία στιγμή, όμως τερμάτισε τρίτη και θα συνεχίσει στο Γιουρόπα Λιγκ. Μεγάλη επιτυχία για το πορτογαλικό ποδόσφαιρο, αν σκεφτεί κανείς ότι το καλοκαίρι οι σύλλογοί του εισέπραξαν από πωλήσεις παικτών πολύ περισσότερα χρήματα (450 εκατ. ευρώ) απ’ όσα ξόδεψαν για να ενισχυθούν (180 εκατ. ευρώ). Αλλά και ότι οι μεταγραφικές δαπάνες ήταν πολλαπλάσιες στην Αγγλία (2,2 δισεκατομμύρια ευρώ), στην Ιταλία (750 εκατ.), στη Γαλλία (550 εκατ.), στην Ισπανία (500 εκατ.) και στη Γερμανία (480 εκατ. ευρώ).

Μπάγερν και Νάπολι έπαιξαν το καλύτερο, το πιο κυριαρχικό ποδόσφαιρο. Η Μπριζ είναι, μέχρι στιγμής, η ευχάριστη έκπληξη. Στα 5 από τα 6 ματς που έδωσε, δεν δέχτηκε γκολ. Αλλά, όπως παραδοσιακά συμβαίνει στο Τσάμπιονς Λιγκ, η συνέχεια είναι απρόβλεπτη. Μετά τους ομίλους, μια καινούργια μέρα ξημερώνει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...