1236
| Intime/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης Τύπου του Πρωθυπουργού

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2020, 12:55
|Intime/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης Τύπου του Πρωθυπουργού

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2020, 12:55

Με ελάχιστους δημοσιογράφους παρόντες δια ζώσης και τους περισσότερους από τηλεδιάσκεψη, λόγω κορονοϊού, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Δείτε τη συνέντευξη μέσω YouTube.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης Τύπου του Πρωθυπουργού:

 – Υφεση: «Δεν είναι μια ύφεση Μητσοτάκη, είναι διεθνής. Η Ελλάδα τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, κρατάμε όμως πυρομαχικά και προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις. Δεν αποκλείω επιπλέον δαπάνες, αλλά χωρίς να υπονομεύσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης».

– Oruc Reis: «Θετικό βήμα η επιστροφή του στο λιμάνι, ελπίζω να έχει συνέχεια. Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για ένα βήμα νέων διερευνητικών επαφών. Στόχος μας είναι να μην επιβληθούν κυρώσεις, αλλά οι κυρώσεις θα είναι στο τραπέζι ως μια επιλογή της ΕΕ».

– Εξοπλιστικά: «Τα Rafale θα αντικαταστήσουν τα Mirage 2000. Τα πρώτα αεροσκάφη θα φτάσουν στις αρχές του 2021 μέχρι και το 2022. Η κοστολόγηση των τεσσάρων φρεγατών και της αναβάθμισης άλλων τεσσάρων δεν μπορεί να γίνει τώρα γιατί θα υπάρχουν ανταγωνιστικές προσφορές. Μιλάμε για έξυπνες, ψηφιακές ένοπλες δυνάμεις. Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών, ούτε θα γίνουν τα λάθη προμηθειών του παρελθόντος. Αλλά οφείλω να θωρακίσω τις ένοπλες δυνάμεις, αυτά που εξήγγειλα ήταν πολύ μετρημένα».

– Αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία: «Είμαστε σε προχωρημένο στάδιο για την υπογραφή. Ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής υπάρχει και στην ΕΕ, ελπίζω να μην χρειαστεί ποτέ να ενεργοποιηθεί».

Σχολεία και μάσκες: «Καμία χώρα δεν θέλει να παιδιά στο σπίτι. Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα. Μπορούν να συγχωρεθούν μεμονωμένες αστοχίες. Κίνηση εταιρικής ευθύνης τα παγούρια, για τα οποία άκουσα ειρωνικά σχόλια. Επιμένουμε στη χρήση μάσκας γιατί οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι το καλύτερο μέτρο προστασίας. Ζητώ από όλους να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις. Πολλά μικρά παιδιά βλέπουν τη μάσκα και λίγο σαν παιχνίδι».

Κορονοϊός: «Είμαστε περισσότερο έτοιμοι σήμερα. Στόχος να προμηθευτούμε πολλά τεστ. Λίγοι έχουν επιφυλάξεις για τον ιό, αλλά υπάρχει, έχει στοιχίσει ζωές. Εχω ευθύνη να αποκρούσω όλες τις θεωρίες συνομωσίας για να υπερασπιστώ το ύψιστο αγαθό που είναι η υγεία».

– Εμβόλια: «Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε εμβόλια απολύτως ασφαλή και αρκούντως αποτελεσματικά σχετικά σύντομα. Η Ελλάδα είναι σε όλα τα συμβόλαια προαγοράς εμβολίων και θα έχει το μερίδιο που της αναλογεί. Τα εμβόλιο θα είναι δωρεάν και θα καθοριστούν κριτήρια προτεραιοποίησης. Αν πρέπει να εμβολιαστώ εγώ πρώτος, για να δώσω το καλό παράδειγμα, θα το κάνω εγώ και η οικογένειά μου».

Εισφορά αλληλεγγύης: «Επιλογή μας αυτή τη στιγμή είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, καθώς αυτός έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας».

Μεταναστευτικό: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος, απαιτείται ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η Μόρια κάηκε από υπερδραστήριους πρόσφυγες και μετανάστες, απαιτώντας την άμεση μετακίνησή τους από το νησί. Ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης. Το νησί έχει δίκιο να παραπονιέται για τις συνθήκες που επικρατούσαν στη Μόρια. Η κυβέρνηση είναι σε συνεννόηση με τη Γερμανία για τα ασυνόδευτα παιδιά».

– Ελληνοτουρκικά και κόμματα: «Είχα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και τον κ. Τσίπρα μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων στο Βερολίνο. Δεν θυμάμαι όταν ήταν πρωθυπουργός να ενημερώνει κανέναν για το τι συζήτησε με τον κ. Ερντογάν όταν ήταν μόνοι. Η γραπτή συμφωνία ήταν τα πρακτικά για όσα συζητήθηκαν.  Απαιτώ αίσθημα ευθύνης από τους πολιτικούς αρχηγούς, δεν μπορούν να λέγονται όλα όσα συζητιούνται».

Για μια πιθανή σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών: «Η εμπειρία μου από συμβούλιο πολιτικών αρχηγών που συμμετείχα δεν είναι η καλύτερη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι μια επιλογή που εξετάζουμε αν χρειαστεί να επικυρωθούν αποφάσεις. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο».

– Πλειστηριασμοί: «Πολύ θετική η ανταπόκριση στο πρόγραμμα Γέφυρα, που μας βοηθά να προλάβουμε το κακό, πριν κοκκινίσουν δάνεια. Δεν θα γίνει καμία έξωση, δεν θα δούμε όπως έγινε σε άλλες χώρες κόσμο να βγαίνει από το σπίτι».

– ΕΣΥ και πανδημία: «Το πρώτο λοκντάουν έγινε για να κερδίσουμε χρόνο και να επανέλθουμε πιο οργανωμένοι. Το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε οργανωμένα και η Ελλάδα σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από τις ανταγωνιστικές μας χώρες. Είναι αλήθεια ότι πέσαμε θύματα της μεγάλης επιτυχίας μας, αλλά τα μέτρα δουλεύουν. Το ΕΣΥ σήμερα λειτουργεί κανονικά, για όλες τις ανάγκες, όχι μόνο για την covid».

– Ανεργία: «Οι 100.000 εξάμηνες προσλήψεις είναι πολύ σημαντικό πρόγραμμα. Πρέπει να περάσουμε από την στήριξη της ανεργίας στην επιδότηση της εργασίας και να υπάρχει μια εγγύηση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας μετά το εξάμηνο. Υπάρχει πρόβλημα με την φορολόγηση της εργασίας, είναι πολύ ακριβή, για τους εργαζόμενους και ειδικά για τους εργοδότες».

– Αρση ασυλίας Πολάκη: «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έχει σηκώσει ένα μεγάλο βάρος τους τελευταίους 14 μήνες και έχει σταθεί άψογα στα καθήκοντά της. Στο συγκεκριμένο περιστατικό υπήρξε μια αστοχία, ίσως λόγω θερινής ραστώνης. Δεν θα επαναληφθεί αντίστοιχο φαινόμενο».

– Αποστρατικοποίηση νησιών: «Στην τριμερή του Βερολίνου δεν τέθηκε τέτοιο θέμα. Ποτέ δεν τέθηκε τέτοιο θέμα ούτε θα τεθεί».

– Τουρισμός: «Ξέρω πόσο δύσκολα ήταν τα πράγματα αλλά όλοι ξέρουμε πόσο χειρότερα θα μπορούσαν να είναι. Το 2021 θα είναι μια χρονιά πολύ σημαντική, θα κριθεί από το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κρίση του κορονοϊού. Σύντομα θα παρουσιάσουμε τη νέα ταυτότητα (brand) της χώρας για μετά το 2021».

– Εκπαίδευση: «Η παιδεία είναι μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά. Εχουμε κάνει πολλά και έχουμε να κάνουμε περισσότερα. Δεν μπορούν να υλοποιηθούν όλα σε 1 χρόνο. Έχουμε ξεχάσει τι έχει γίνει για το άσυλο, μια σημαντική παρέμβαση που απελευθέρωσε τα πανεπιστήμια. Δεν θα αλλάξουν οι Πανελλήνιες, αλλά κάποια φίλτρα, ναι, πρέπει να μπουν»

– Απολιγνιτοποίηση: «Δεν υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες. Οι αποφάσεις μας είναι ειλημμένες.  Θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν».

– Στρατιωτική θητεία: «Κοιτάμε όλες τις πτυχές»

– Εργασιακά: «Θα θέσουμε σύντομα σε δημόσια διαβούλευση την πρότασή μας για το εργασιακό νομοσχέδιο. Φαντάζομαι θα ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου γιατί τα εργασιακά είναι ταμπού για πολλούς. Θα δοθεί άπλετος χρόνος για διαβούλευση».

– Πλημμύρες και Πολιτική Προστασία: «Η πολιτεία κινητοποιήθηκε πολύ γρήγορα στην Εύβοια και έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες. Είχαμε μείνει πολύ πίσω στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό της χώρας. Το 112 λειτουργεί, το αν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί στην Εύβοια ήταν θέμα της Πολιτικής Προστασίας. Εχουμε πολύ φιλόδοξο σχέδιο στήριξης της ΓΓΠΠ».

– Συμμαχίες Ελλάδας: «Σήμερα έχουμε περισσότερους συμμάχους. Είναι σχέσεις που δεν καλλιεργούνται κατ’ ανάγκη σε βάρος άλλων, αλλά υπέρ μας, όπως με τα ΗΑΕ.  Σήμερα η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει δύο συμφωνίες ΑΟΖ και επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο».

– Μετρό Θεσσαλονίκης: «Φιλόδοξο αλλά εφικτό το χρονονοδιάγραμμά μας για το μετρό».

– Συντάξεις και αναδρομικά: «Εγγυώμαι προσωπικά ότι καμία σύνταξη δεν πρόκειται να κοπεί. Δεν θα καθυστερήσει η καταβολή στους συνταξιούχους λόγω εξοπλιστικών».

– Τριμερής του Βερολίνου: «Είπα ό,τι είχα να πω δημόσια.  Είχαν ενημέρωση όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο βαθμός ενημέρωσης αφορά τις απευθείας συζητήσεις με κάθε πολιτικό αρχηγό».

– Εβρος: «Τα έργα στον Έβρο θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του επόμενου οκταμήνου».

– Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία: «Το ζήτημα έχει κλείσει από τη στιγμή που η Ελλάδα κύρωσε τη συμφωνία. Εχουμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας, αλλά η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και σέβεται τις συμφωνίες. Θα συζητήσω με τον Ζόραν Ζάεφ και με τον Έντι Ράμα για την επικύρωση συμφωνίας για ΑΟΖ με την Αλβανία. Η Ελλάδα πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στα Βαλκάνια».

– Μετανάστες και Αθήνα: «Η εικόνα στην Αθήνα είναι πολύ πολύ καλύτερη από αυτήν πριν από ένα χρόνο. Θυμάμαι τον κόσμο να πετάει μολότοφ στα ΜΑΤ.  Η πλατεία Βικτωρίας δεν είναι ένα ζήτημα ασφάλειας ή παραβατικότητας όπως το γνωρίζουμε. Δρομολογούνται προγράμματα για όσους ανθρώπους δικαιούνται προστασία. Αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα εν τη γενέσει του με αποτελεσματικότητα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...