746
O Γκάβι αγκαλιάζει τον Λουίς Ενρίκε μετά τον ημιτελικό με τους Ιταλούς | REUTERS/Alessandro Garofalo

Τα «τρομερά μωρά» κι ένας προπονητής με «cojones»

Sportscaster Sportscaster 7 Οκτωβρίου 2021, 15:25
O Γκάβι αγκαλιάζει τον Λουίς Ενρίκε μετά τον ημιτελικό με τους Ιταλούς
|REUTERS/Alessandro Garofalo

Τα «τρομερά μωρά» κι ένας προπονητής με «cojones»

Sportscaster Sportscaster 7 Οκτωβρίου 2021, 15:25

Η Ιστορία του ποδοσφαίρου έβγαλε το μπλοκάκι της και άρχισε να κρατά σημειώσεις λίγη ώρα πριν από την έναρξη του ημιτελικού του Nations League (Ιταλία – Ισπανία) στο Μιλάνο. Για την ακρίβεια, τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι συνθέσεις των δύο ομάδων. Ενας πιτσιρικάς, που έκλεισε τα 17 στις 5 του περασμένου Αυγούστου, γινόταν ο νεαρότερος παίκτης που έχει φορέσει τη φανέλα των «Φούριας Ρόχας» ως βασικός σε επίσημο ματς, καταρρίπτοντας ένα ρεκόρ 85 ετών. Ο προηγούμενος ήταν ο θρυλικός τερματοφύλακας της Αθλέτικ Μπιλμπάο, Ανχελ Θουμπιθαρέτα, που είχε πρωτοεμφανιστεί με το εθνόσημο της Ισπανίας το 1936, σε ηλικία 17 ετών και 284 ημερών.

Ο Πάμπλο Μαρτίν Πάνες Γκαβίρα, περισσότερο γνωστός ως «Γκάβι», δεν έχει προλάβει να συμπληρώσει 300 αγωνιστικά λεπτά ως επαγγελματίας με τον σύλλογό του, την Μπαρτσελόνα, και το μόνο αξιοσημείωτο στη στατιστική του είναι μια ασίστ, στην εφετινή La Liga. Κι όμως, για χάρη του ο ισπανός ομοσπονδιακός τεχνικός, Λουίς Ενρίκε, δεν δίστασε να «τα βάλει» με το σύνολο, σχεδόν, των αθλητικών media της χώρας. Ακόμη και την παραμονή του παιχνιδιού, στην αίθουσα Τύπου του «Μεάτσα», τον… σταύρωσαν επειδή συμπεριέλαβε στην αποστολή γι’ αυτόν τον τόσο σημαντικό αγώνα, έναν τόσο νέο και άπειρο παίκτη. «Δεν με ενδιαφέρουν οι απόψεις σας, γιατί πιστεύω ότι ξέρω περισσότερη μπάλα από εσάς», τόλμησε να τους απαντήσει. Την επομένη, επέλεξε τον Γκάβι για την αρχική ενδεκάδα. Και σήμερα, ο ισπανικός Τύπος υποκλίνεται στην αυθεντία του.

Οι Ισπανοί θριάμβευσαν απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, και η Ιστορία του ποδοσφαίρου συνέχισε να κρατά σημειώσεις μέχρι το τέλος της αναμέτρησης. Η Ιταλία γνώρισε την πρώτη της ήττα έπειτα από τρία ολόκληρα χρόνια. Από τις 10 Σεπτεμβρίου του 2018, που είχε χάσει (1-0) από την Πορτογαλία, μετρούσε μόνο νίκες (28) και ισοπαλίες (9), με γκολ 93-12. Αυτό το αήττητο σερί των 37 αγώνων δεν το είχε πετύχει καμία άλλη εθνική ομάδα στο παρελθόν. Ούτε, καν, η Βραζιλία του 1993-1996 (36). Σε ιταλικό έδαφος η «Σκουάντρα Ατζούρα» είχε ηττηθεί για τελευταία φορά (σε επίσημο ματς) τον Σεπτέμβριο του 1999 (3-2 από τη Δανία). Τότε δεν είχαν γεννηθεί, ακόμη, πέντε από τους ισπανούς διεθνείς που τη νίκησαν χθες: ο σκόρερ των δύο γκολ, Φεράν Τόρες, και οι Μόιζε Κεν, Γκάβι, Γέρεμι Πίνο και Μπράιαν Χιλ. Επίσης, η Ιταλία είχε να δεχτεί περισσότερα από ένα τέρματα σε ένα παιχνίδι, από την 1η Ιουνίου του 2018 – πάνω από 40 μήνες.

Η αποβολή του Μπονούτσι στο 42’ έπαιξε, ασφαλώς, τον ρόλο της, όμως οι Ισπανοί είχαν εντυπωσιάσει στο γήπεδο και πριν αποκτήσουν αριθμητικό πλεονέκτημα. Βγήκαν στην επίθεση από το πρώτο λεπτό, χωρίς να φοβηθούν την πρωταθλήτρια Ευρώπης, είχαν δοκάρι, κυριάρχησαν σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του ματς -στο πρώτο ημίχρονο είχαν, ήδη, σκοράρει δύο φορές- κι έχασαν ευκαιρίες για ευρύτερο σκορ. Ο 51χρονος προπονητής τους έχει κατορθώσει να τους κάνει, πάλι, αποτελεσματικούς και ανταγωνιστικούς σε υψηλό επίπεδο. Με τον δικό του τρόπο, χωρίς να «ακούει» κανέναν απ’ όσους διαφωνούν με τις επιλογές του.

Στα χέρια του, ο κάπτεν Σέρχιο Μπουσκέτς έχει γυρίσει το χρόνο πίσω – θαρρείς πως ξανανιώνει. Ο 21χρονος εξτρέμ της Μάντσεστερ Σίτι, Φεράν Τόρες, που δεν έχει τη φήμη του «γκολτζή», συμπλήρωσε χθες 12 γκολ σε 21 ματς με την εθνική του ομάδα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι οτι ο «Λούτσο» δουλεύει για το μέλλον, έχοντας εμπιστευτεί όλα τα νέα ταλέντα του ισπανικού ποδοσφαίρου: τον Γκάβι, τον 18χρονο Γιέρεμι Πίνο (που κι αυτός πραγματοποίησε το ντεμπούτο του εναντίον της Ιταλίας, ως αλλαγή), τον Πέδρι, τον Ανσού Φατί, τον Ντάνι Ολμο, τον Ουνάι Σιμόν, και τους δύο Τόρες…

Ιδίως η περίπτωση του Γκάβι, συνοψίζει το προπονητικό θάρρος του Ενρίκε. Στα τέλη Ιουνίου ο μικρός έπαιζε ακόμη στην Μπαρτσελόνα U-19. Εκατό μέρες μετά, ήταν βασικός στην εθνική ομάδα της Ισπανίας, σε αγώνα που έκρινε την πρόκριση στον τελικό του Nations League. Στα 85 λεπτά που αγωνίστηκε, κατέγραψε 68 επαφές με την μπάλα – περισσότερες απ’ όσες είχαν ο Βεράτι και ο Ζορζίνιο μαζί. Επίσης, 53 πάσες με ποσοστό ευστοχίας 89%. Δικαίωσε τον προπονητή του, σε βαθμό που ούτε ο ίδιος δεν περίμενε. «Επαιξε για πρώτη φορά σε τέτοιο επίπεδο, σαν να ήταν στη γειτονιά του με τους φίλους του», σχολίασε ο Ενρίκε, ενώ η Μπαρτσελόνα τον συνεχάρη με ανάρτησή της στο Διαδίκτυο, καμαρώνοντας οτι σπούδασε την μπάλα στις περίφημες ακαδημίες της.

Την προσεχή Κυριακή, στον τελικό του Nations League (με αντίπαλο τη Γαλλία ή το Βέλγιο), η Ισπανία θα διεκδικήσει το πρώτο της τρόπαιο έπειτα από εννέα ολόκληρα χρόνια. Ακόμη κι αν δεν νικήσει, η επιστροφή της στο status στο οποίο βρισκόταν κατά τη «χρυσή» της πενταετία (2008-2012) φαίνεται να είναι ζήτημα λίγου χρόνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...